Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ĐURĐEVDAN Zagrebački Romi ispod Domovinskog mosta proslavili svoj dan

Ciganka Biserka prorekla Bandiću još jedan mandat

06.05.2009.
u 22:58

Bez cvijeća i nošnji, ali uz janjetinu i zvuke Đelem đelema, Romi su ispod Domovinskog mosta proslavili svoj najveći blagdan Đurđevdan. I dok svirači paraju žice svojih violina, a puhači hipnotiziraju ritmom, Romi livadu pretvaraju u najveći plesni podij.

Ne trebaju im plesni tečajevi jer plešu kako noge hoće, a bokovi se sami njišu.

– Mi živimo i spavamo s muzikom. Puni smo emocija, ljubavi i želje za razmnožavanjem – dobacuju uglas. Ipak, stariji će se Romi sjetiti i boljih dana, kada se Đurđevdan neprekidno slavio i po pet dana.

– Nekada je bilo mnogo bolje. Sve se kitilo cvijećem koje bismo u rijeku bacali za sreću, zdravlje i uspjeh. Dolazili smo u nošnjama, a ni janjaca nije nedostajalo. Na Đurđevdan se prisjetimo svega, a posvađani među nama se mire – priča Fikreta Osmanović.

Složit će se svi Romi da se i njihova kultura sve više mijenja. Zadovoljni su zbog toga jer rane udaje i neškolovanje mladima više nisu zanimljivi.

– Prije je bilo čudno da se djevojka od 17 godina nije udala. Danas nitko više ne komentira kad se Romkinje udaju u tridesetoj. Mladi idu u škole i sada je sve bolje – pričaju Romi. Ipak, jednu tradicijsku zabavu nikada neće ostaviti po strani, gatanje. Najbolja je u tome Biserka Muratović.

– Shvatila sam da mogu predvidjeti što će se dogoditi - kaže Biserka. Baš ona predvidjela je da će Bandić dobiti i ove izbore.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije