Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bespravni graditelji moći će do roka legalizirati svoje kuće

Iako su svi podržali izmjene GUP-a, postavilo se pitanje zašto gradske službe taj posao nisu obavile prije
17. srpnja 2015. u 08:30 1 komentara 1953 prikaza
22.04.2015., Zagreb, Sesvete - Posljednji dan javne rasprave o GUP-u Sesveta. Gradjani proucavaju predlozeni GUP u zgradi opcine te jos samo danas imaju pravo podnijeti prigovore. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Gradski su zastupnici na jučerašnjoj sjednici Skupštine konačno usvojili izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP), i to jednoglasno.

Slijedi javna rasprava i napokon dobre vijesti za one kojima rok za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata opasno istječe. Podsjetimo, Zagrepčani koji žele legalizirati svoje kuće to mogu napraviti do kraja ove godine, a Grad već pune dvije nikako ne može donijeti GUP koji bi im to omogućio.

– Do veljače sljedeće godine sve će se konačno riješiti. Legalizacija objekata, smještaj telekomunikacijskih antena te izgradnja reciklažnih dvorišta ono je što ćemo "pokriti" donošenjem ove faze GUP-a – rekao je gradonačelnik Milan Bandić podsjetivši da se radi o prvoj fazi GUP-a. Druga faza tek slijedi, a ona, između ostalog, predviđa gradnju podzemnih garaža od kojih će najveća biti, najavio je gradonačelnik na prošloj sjednici, ona ispod HNK. Drugu fazu, podsjetimo, neće raditi Zavod za izgradnju grada, kao što radi prvu, već će se posao prepustiti vanjskoj agenciji koja se odabere na natječaju, a Zavod će kontrolirati njen rad.

– Dajemo posao nekome koga će kontrolirati netko tko isti taj posao sam nije mogao napraviti. Vidite li vi apsurd – čudio se s govornice gradski zastupnik, SDP-ovac Zvane Brumnić, dok je njegov stranački kolega Davor Bernardić rekao kako postoji mogućnost da legalizacija ipak ne bude riješena do veljače. Kako je objasnio, postupak donošenja prve faze mogao bi trajati i godinu dana.

– To se neće dogoditi. Mi ćemo dostaviti točan raspored provedbe izmjena GUP-a i moći ćete kontrolirati tempo kojim radimo – obećao je pak Bandić.

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • chemica:

    Zašto gradske službe posao nisu obavile prije...Tko normalan želi u zatvor? Bandić je "pronašao novce" za jamčevinu. Oklen šoldi Jozi ili Štefu, beznačajnim službenicima u gradskoj upravi? Zato, nek veliki i voljeni vođa sam stane iza vlastitih kriminalnih planova. No, ... prikaži još! nije valjda da postoji takva naivčina koja vjeruje da će ovo biti prva izmjena GUP-a u Bandićevom mandatu kojom se neće pogodovati građevinskoj i svakoj drugoj mafiji?