Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad i Holding ujedinili nabavu

Bandiću i gradski i Holdingovi ugovori do pola milijuna kuna

čistoća (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
02.01.2014.
u 09:41

U planu je i fizičko spajanje dvaju ureda u prostorijama Zagrebačkog velesajma čime bi se uštedio novac te se postigla i njihova bolja koordinacija

Nakon proljetne političke pobjede kojom je pod svoju kontrolu dobio sve gradske institucije uključujući i Holding, gradonačelnik Milan Bandić odlučio je cijeli aparat dodatno umrežiti, ali i kontrolirati.

Tako će od 1. siječnja 2014. godine pod svoj Ured za javnu nabavu koji je formiran ljetos, staviti i trošenje novca, odnosno javnu nabavu Holdinga.

Manji broj natječaja

Javna nabava mora se inače provesti za sve usluge, robu i radove koje gradske institucije i tvrtke naručuju. Do 27. listopada nju nije bilo potrebno provoditi do vrijednosti ugovora od 70 tisuća kuna, već se posao mogao sklopiti izravno, a taj je iznos odlukom Vlade i Sabora povećan. Po novim pravilima on iznosi 200 tisuća kuna za robu i usluge te pola milijuna kuna za radove. Iako je iznos pogodbe, prema objašnjenju iz Vlade, povećan jer je on najniži od svih europskih zemalja, on će omogućiti i više direktnih pogodbi pa bi u konačnici Grad mogao teže postići nižu cijenu.

– Naš ured obavlja poslove javne nabave za sva gradska upravna tijela, ali i za sve druge naručitelje sukladno Zakonu o javnoj nabavi kojim se daje mogućnost da naručitelji mogu ovlastiti i drugog naručitelja za provedbu postupka – kazala je Anica Tavra, pročelnica ureda.

Upravo će ona ubuduće kontrolirati ujedinjene urede javne nabave koji su se trebali i fizički ujediniti u prostorijama Zagrebačkog velesajma. Iako nije poznato hoće li obje službe zaista ondje i dobiti nove urede, jasno je da će Grad uime i za račun Holdinga provoditi nabavu i sklapati ugovore za 2014. godinu.

Veća transparentnost

– Cilj je objedinjavanja uspostaviti učinkovit sustav središnje javne nabave Grada Zagreba, da se racionalno i transparentno upravlja i raspolaže proračunskim novcem te da se novac koristi zakonito, efikasno, namjenski i svrhovito – kazala je Tavra.

Dodala je da će ovakav način omogućiti veću odgovornost i uštede te bolju koordinaciju cjelokupnog sustava javne nabave.

Komentara 1

IN
Inat
12:05 02.01.2014.

Zar nije bila slicna prica sa Holdingom kad ga je Bandic stvarao, manji racuni, bolja efikasnost itd. svi znamo kako je zavrsilo...i zasto se to radi sad, kad se istrazuje Jelavica?? Bolje bi bilo ukinut jedan ured, samo pitanje dall je politicki pametno otpustit ljude sa toliko iskustva u javnoj nabavi za grad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije