Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Adventske radionice u Muzeju grada Zagreba

Muzej grada Zagreba i ove godine organizira prigodne adventske radionice na kojima nam se možete pridružiti već ovog vikenda.
30. studenoga 2018. u 09:16 291 prikaza
Adventske radionice u Muzeju grada Zagreba
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/6

S dolaskom prosinca približava nam se i vrijeme pripreme za Božić, jednog od najvećih kršćanskih blagdana, zvanog Došašće ili Advent. To je razdoblje vezano uz brojne tradicije koje se provode godinama (npr. adventski sajam, adventski vijenac, Djed Božićnjak koji nosi poklone), a neke i stoljećima (npr. sijanje pšenice za sv. Luciju, ukrašavanje božićnog drvca, slaganje jaslica) u našim krajevima.

Kako je nekada izgledao Božić u Zagrebu?

Kako bi Zagrepčani mogli okititi bor, tradicija koja se proširila i u Hrvatsku u 19. stoljeću iz austrijskih zemalja, dolazili su kolima Štajerci deset dana prije i prodavali jele i smreke na Kaptolskom trgu ili Sajmištu. Istovremeno se seljanke iz okolice Zagreba povećale svoju ponudu jaja, kravljeg sira, maslaca, meda, oraha, suhih šljiva, crvenih jabuka, ukratko, svega što je bilo potrebno za pripremu božićnih jela.

Adventske radionice u Muzeju grada Zagreba | Autor : PROMO Foto: PROMO

Ukrašavanje kuće zelenilom i kićenje bora/jelke počinje na sam Badnjak, kada i završava vrijeme Adventa. Većinom su ukrase za božićno drvce izrađivali sami ukućani. Kupovalo se boje za pozlaćivanje ili posrebrivanje oraha i lješnjaka, šarenog papira za izradu lanaca, a i pribor za izradu jaslica.

Muzej grada Zagreba i ove godine organizira prigodne adventske radionice na kojima nam se možete pridružiti već ovog vikenda.

U subotu, 1. prosinca, od 11 do 13 sati, izrađivat ćemo adventske vijenace koje ćete moći ponijeti sa sobom da krase vaše domove tokom ovog Adventa. Materijal smo osigurali mi, ali ako netko želi može donijeti svoje ukrase da nadopuni svoj adventski vijenac.

Sljedeće dvije subote, 8. i 15. prosinca, rezervirane su za izradu dekorativnih božićnih cvjetnih kugli kojima  ćemo uljepšati prostore u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Radionice će voditi Martina Knapić Horvat, vlasnica najstarijeg očuvanog zagrebačkog cvjećarskog obrta Herzmansky i Marija Sabolić, muzejska pedagoginja Muzeja grada Zagreba.

Adventske radionice u Muzeju grada Zagreba | Autor : PROMO Foto: PROMO

Radionice su besplatne i namijenjene su odraslima. Budući da je broj mjesta ograničen molimo da se obavezno najavite muzejskoj pedagoginji Mariji Sabolić pomoću e-pošte na adresu: msabolic@mgz.hr ili putem telefona 01/ 4851 361.

Biografija voditeljice radionica:

Martina Knapić Horvat peta je generacija cvjećara iz ugledne obrtničke obitelji Herzmansky. Obiteljski posao nastavila je u vlastitom salonu MHerzmansky studio. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn. Organizirala je brojne edukativne radionice i demonstracije izrade cvjetnih aranžmana s recentnim radionicama na međunarodnoj vrtnoj izložbi Floraart. Godine 2015. umijeće izrade proizvoda od cvijeća i tradicijska djelatnost cvjećarskog obrta MHerzmansky studio upisani su na listu preventivno zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH.

Voditeljica pedagoško-andragoškog programa Vesna Leiner, muzejska pedagoginja savjetnica

Adventske radionice u Muzeju grada Zagreba | Autor : PROMO Foto: PROMO

Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom