Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Vlada prihvatila tekst sporazuma nagodbe s Hypo bankom

14. studenoga 2008. u 15:23 7 prikaza

Hrvatska Vlada prihvatila je danas tekst sporazuma o nagodbi s Hypo bankom prema kojemu će se toj banci kojoj je arbitraža u Londonu dosudila iznos 44,5 milijuna eura isplatiti 20 posto manje, odnosno 34,58 milijuna eura, doznaje se u Vladi.

Pravni stučnjaci analizom su utvrdili da postoji mala, gotovo nikakva mogućnost dobivanja pravnog spora za pobijanje odluke arbitraže, kao i da bi pokretanje takvoga pravnog osporavanja izazvalo mnogo veće troškove od sadašnjih. S takvom ocjenom složilo se i Državno odvjetništvo pa je Vlada prihvatila tekst sporazuma nagodbe s Hypo bankom, izjavio je novinarima nakon zatvorenog dijela sjednice glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun.

Vlada je, naime, 24. listopada odgodila prihvaćanje sporazuma o nagodbi s Hypo bankom i od pravnih stručnjaka još jednom zatražila mišljenje treba li ići u sudsko pobijanje arbitraže.

Dogovorenim sporazumom o nagodbi Hypo je pristao na 20 posto diskonta na arbitražom u Londonu dosuđeni iznos (dosuđeno je bilo 44,5 milijuna eura, a isplatilo bi se 34,58 milijuna), kao i da se ne obračunavaju kamate u vremenu od arbitražne odluke (krajem prošle godine) do isplate (4901 euro dnevno).

Predviđeno je također da iznos dogovoren u nagodbi Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka plati u 12 mjesečnih rata.

Vlada je ovlastila i potpredsjednika Vlade Damira Polančeca da potpiše sporazum s Hypo bankom, kazao je Mehun.

Spor s Hypo bankom vezan je uz privatizaciju Slavonske banke provedenu 1998. u kojoj se naknadno utvrdilo da rizici u bilanci banke, koju je radio menadžment Slavonske banke, a potvrdio DAB nisu bili točno navedeni.

Zbog toga je Hypo 2003. pokrenuo arbitražu u Londonu koju je i dobio krajem prošle godine, ali se razgovorima s tom bankom krajem prošlog mjeseca došlo do teksta nagodbe koji je sada prihvatila i Vlada.

(Hina)

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona