Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potražnja za kućama za odmor opada u posljednje dvije godine

Vikendice: Visoke cijene i loša ponuda tjeraju strance

17.03.2009.
u 18:54

Istra, splitsko područje te otoci u srednjoj Dalmaciji strancima su najpoželjnija odredišta u Hrvatskoj za kupnju vikendica. Iako je godinama rasla potražnja stranih državljana za kućama, apartmanima... u RH taj je trend počeo usporavati preklani, a pad potražnje nastavio se i u 2008. godini, pokazuje istraživanje konzultantske kuće Colliers.

Razlog su tomu sve više cijene nekretnina, no i ponuda kuća niže i srednje kvalitete, a stranci traže luksuzne vile, pogotovu na jadranskoj obali. Prema podacima Centra – Nekretnine od svibnja 2006. godine, cijena vikendica na Jadranu porasla za čak 34,6 posto. Prosječna cijena kvadrata kuće za odmor lani je bila 1596 eura, a apartmana 2038 eura.

Prema Colliersovoj analizi, najviše zahtjeva za kupnju kuća u Hrvatskoj podnijeli su Nijemci (3862), Austrijanci (1093), Britanci (774), Slovenci (716) i Mađari (489). Od 1. veljače državljani članica EU u RH bez ograničenja mogu kupovati nekretnine. Smatra se da to ništa bitno neće promijeniti jer su stranci i prije mogli kupovati kuće, ali uz određene suglasnosti.

Želite prijaviti greške?