Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvonko Kusić:

'Akademija je postala točka stabilnosti čiji utjecaj u društvu raste'

30.06.2015., Zagreb - Dodjela Oskara znanja u Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici. Agencija za odgoj i obrazovanje urucila je nagrade ucenicima koji su osvojili prva mjesta na drzavnim natjecanjima, zahvalnicame njihovim mentorima te priznanja i zahvalni
Foto: Anto Magzan/Pixsell
02.07.2015.
u 19:01

U šest mjeseci organizirana su čak 184 događaja, predstavljeno je 29 knjiga, radi se na Hrvatskoj tehničkoj enciklopediji...

U prvih šest mjeseci ove godine, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u prosjeku je po danu organizirala jedno i pol zbivanje, rečeno je novinarima u Palači HAZU.

Otvorili se javnosti

– Organizirali smo 184 događanja, od toga 54 znanstvena skupa i simpozija, 28 predavanja, 29 predstavljanja knjiga, 20 izložbi, niz koncerata, svečanih sjednica... – izjavio je predsjednik HAZU Zvonko Kusić.

– U protekle četiri godine intenzivirali smo rad, pa mi mnogi vele da smo otvorili Akademiju javnosti. Ali, sada si postavljamo pitanje koliko to otvaranje ima stvarnog utjecaja na zbivanja u društvu? A tu se pomaci ipak vide, jer nam sada mnogi nude suradnju, traže pokroviteljstva i pitaju nas za izjave – rekao je Kusić.

Politika nam nije posao

Akademik Kusić pohvalio se da je do sada ukupno 221 osoba dobila Akademijine nagrade koje su postale jedne od najprestižnijih u društvu. Istaknuo je i rad na Hrvatskoj tehničkoj enciklopediji uz Leksikografski zavod Miroslava Krleže, ali i godišnjice biskupa Strossmayera i Ivana Supeka između kojih postoji puno sličnosti.

– U vrijeme urušavanja institucija, javnost je shvatila da je Akademija izbjegla opću destrukciju. Percipiraju nas kao točku stabilnosti i kao instituciju u kojoj nema mjesta parcijalnim interesima – tvrdi Kusić, koji ističe da se od Akademije ne može očekivati senzacionalizam, kao ni skandali.

– Akademija se ne smije miješati u aktivnu politiku jer to nije posao Akademije – ističe Kusić, kojeg su novinari pitali tko je od akademika aktivan u državnim strukturama?

Željko Reiner je potpredsjednik Sabora – odgovorio je Kusić.

>> Predsjednica Grabar-Kitarović i kardinal Bozanić s predsjednikom HAZU-a razgovarali o krizi

>> HAZU donirao 2400 knjiga

Ključne riječi

Komentara 4

CA
campa
20:13 02.07.2015.

O čemu ovaj akademik priča? Što je akademija učinila za biljitak Hrvatske?Koje su znanstveno potkrepljene činjenice podastrli vladi i politici i tako ih upozorili na stagnaciju privrede i dedemokratizaciju društva a samim tim o moralnom dnu koje smo dostigli.O kakvom samozadovoljstvu ovaj čovjek govori i kakvo je to otvaranje akademije građanima?Ja njihov rad u javnosti nisam primjetio osim kad su si dodjelivali nagrade i upučivali svavospjeve jedni drugima.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
19:14 02.07.2015.

Neka malo uspore, previse su znanstveno doprinjeli razvoju Hrvatske, prestigli smo Svicarsku. Trabalo bi se malo odmoriti.

DA
Djeca_Arbata
21:11 02.07.2015.

Kusiću, sramota te može biti...primaš masnu mirovinu i fućka ti se kako narod živi...bitno ti je da tilova stiže za lagodan život...nadam se da ćeš doživjeti dvjesto godina kao pravi boljševik...a joži manoliću želim barem sto pedeset godina života i još pedeset godina rada u tajnim službama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije