Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRETEKLI NASU

Zvjezdarnica Višnjan proglašena najboljom na svijetu u praćenju asteroida

Višnjan
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
26.03.2019.
u 11:14

Iako se svakodnevno promatraju asteroidi koji bi mogli udariti u Zemlju, još uvijek nema tehnologije koja bi mogla spriječiti udar jednog od njih.

Istarska zvjezdarnica Višnjan postala je prva na svijetu po praćenju i otkrivanju asteroida, pišu vijesti.hr.

Iako je već 30 godina u vrhu, tek je ovih dana pretekla i NASA-u. Korado Korlević, njezin utemeljitelj jest jedan od najuspješnijih pronalazača asteroida.

-  Zvjezdarnica Višnjan se nalazi idealno udaljena od Havaja, na 12 sati, tako da kada vojni i NASA-ini teleskopi na Havajima rade na nekom otkriću, treba im netko tko će raditi potvrdu. I onda smo mi ti koji uskačemo i radimo potvrdu i jednima i drugima", pojasnio je astronom Korado Korlević koji, u suradnji s astronomima diljem planeta, radi na mapiranju svih asteroida koji bi mogli pogoditi Zemlju u budućnosti.

Čovjek i dalje nema razvijenu tehnologiju kojom bi se suprotstavio udaru asteroida. 

- Za sada je ideja, ako udari u ocean, javiti ljudima da će tsunami biti visok 200-300 metara i da odu na planinu koja je viša od toga -

Europska svemirska agencija u posjeti Zagrebu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije