Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Županija mora 12-orici bivših savjetnika Marine Lovrić Merzel isplatiti po 40.000 kuna

Također je odbijena i protutužba Županije kojom se od tih 12 savjetnika, traži povrat svih primljenih savjetničkih naknada u ukupnom iznosu od gotovo 3,7 milijuna kuna.
24. ožujka 2016. u 14:16 14 komentara 2415 prikaza
Marina Lovrić Merzel
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Općinski sud u Sisku nepravomoćno je presudio kako Sisačko-moslavačka županija mora 12-orici bivših savjetnika županice Marine Lovrić Merzel isplatiti po 40.000 kuna na ime osam neisplaćenih savjetničkih naknada i to za vrijeme dok je bivša županica bila u pritvoru, pa nisu ni imali koga savjetovati, ali i za vrijeme dok ju je mijenjao njen zamjenik Zdenko Vahovec (SDP). Također je odbijena i protutužba Županije kojom se od tih 12 savjetnika (Milena Pavković-Novotni, Milovan Bojčetić, Milivoj Tičarić, Emil Franjević, Rajko Mladenović, Vlado Đaković, Željko Soldo, Željko Kardaš, Šaban Kadrić, Đuro Belovarić, Jure Lisak i Jozo Bilobrk), traži povrat svih primljenih savjetničkih naknada u ukupnom iznosu od gotovo 3,7 milijuna kuna.

Sisačko-moslavačka županija se u sporu pozivala na optužnicu USKOK-a po kojem nije sporno pravo županice da imenuje savjetnike, što je potvrdio i Ustavni sud, ali je sporan način odabira savjetnika i njihov rad, tj. nerad. Naime, USKOK tvrdi kako je jedina funkcija Savjeta bila isplata naknada radi osiguravanja skupštinske većine obzirom su svi tuženi savjetnici bili ujedno i članovi Skupštine i kako savjetnici ništa nisu radili.

Na presudu sutkinje Sande Navare Sladović nije utjecalo ni svjedočenje djelatnika županije o izradi lažnih izvještaja o radu Savjeta, a nije pristala ni na zastajanje spora dok se ne završi suđenje bivšoj županici. Sutkinja je istaknula kako nigdje ni ne piše obveza izrade izvješća o radu savjetnika, kao ni da je naknada od 5.000 kuna mjesečno vezana uz davanje savjeta.

Sutkinja, osvrčući se na kazneni postupak protiv županice, obrazlaže da se "u tom slučaju savjetnicima ne stavlja na teret nikakvo kazneno djelo, a eventualna osuđujuća kaznena presuda u tom postupku utjecala bi tek na pravo Županije da protiv ranije županice zahtjeva nakandu eventualne pretrpljene štete".

No, odvjetnik Antonio Kaleb koji zastupa Županiju smatra suprotno.

"Smatramo da se trebalo ići u zastoj postupka jer je kazneni postupak protiv županice itekako važan. Nitko ne može zadržati imovinsku korist stečenu počinjenjem kaznenog djela, ako se ono utvrdi. To je osnovno načelo. Jesu li te naknade isplaćene županici ili savjetnicima?" - kazuje Kaleb koji najavljuje žalbu. Obzirom je nepravomoćna presuda, dodaje, nema obveze isplate.

Iako županija tuži sve bivše savjetnike, neki od njih su aktualni članovi nove HDZ-ove skupštinske većine pa i dalje primaju naknade, ali sada u odborima i vijećima županijskih ustanova i tvrtki. 

>> Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupke protiv Rimac i Lovrić Merzel

Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Avatar Karl_Habsburg
    Karl_Habsburg:

    Zemljo otvori se. "Sutkinja je istaknula kako nigdje ni ne piše obveza izrade izvješća o radu savjetnika, kao ni da je naknada od 5.000 kuna mjesečno vezana uz davanje savjeta." Ne, nego je vezana uz prodavanje magle?

  • LANA555:

    Ja mislila da je ona u zatvoru.Dugo je nisam vidjela.Krasno