Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Znanstvenici o novom talijanskom cjepivu: Djeluje nakon prve doze i stvara imunitet

U Italiji je agencija za lijekove (AIFA) 1. ožujka odobrila nastavak eksperimenata na novom, drugom talijanskom cjepivu, protiv koronavirusa
14. travnja 2021. u 20:49 4 komentara 7968 prikaza
Foto: Screenshot

Da je Europska komisija odlučila kako po isteku sadašnjih ugovora neće obnavljati nove s proizvođačima cjepiva AstraZeneca i Johnson&Johnson, objavljuje u srijedu talijanski list La Stampa. Tu informaciju list je dobio u talijanskom ministarstvu zdravlja. EK je u dogovoru s liderima EU-a, a što znači za 2022. Talijanski premijer Mario Draghi kaže kako od tada treba upotrebljavati samo Pfizer i Modernu. Do tada, drži ministar zdravstva Roberto Speranza, treba upotrijebiti sve pristigle doze cjepiva AstraZeneca i Johnson&Johnsona za cijepiti osobe starije od 60 godina.

Ursula von der Leyen ODLIČNE VIJESTI IZ BRUXELLESA Europska komisija: Stiže 50 milijuna doza BioNTech/Pfizerova cjepiva

Dva cjepiva, kao i Sputnik, su predmetom raspre i izazvali su aferu iz znanstveno-zdravstvenih razloga. Dakle za dva cjepiva (sa ruskim proizvođačem Sputnikom nije ni bilo ugovora) EU nema namjeru produžiti ugovore. Pfizer-BioNTech i Moderna ostaju jedina cjepiva za čiju dostavu će se produžiti ugovori, drže u talijanskom ministarstvu zdravstva.

U sjedištu EU-a drže kako se treba usmjeriti prema cjepivima koja koriste mRNA (RNK na hrvatskome) tehnologiju. Glasnička (onaj “m” ispred RNA dolazi od engleske riječi messenger) RNK je molekula koja prenosi upute za proizvodnju proteina Spike kojeg koristi koronavirus. Na taj način će se davati upute organizmu da proizvede antitijela i posebne imunizatore protiv Covida-19.

U Italiji je agencija za lijekove (AIFA) 1. ožujka odobrila nastavak eksperimenata na novom, drugom talijanskom cjepivu, protiv koronavirusa. No, to je jedino cjepivo koje se temelji na DNA, sadrži genetske upute za specifični biološki razvoj staničnih oblika života i većine virusa, dakle na tehnologiji RNA. Nakon oko tri mjeseca eksperimenata prijeći će se u drugu fazu koja bi trebala završiti u rujnu, pa u treću koja bi trebala trajati od studenoga što znači da će se s proizvodnjom cjepiva započeti u trećem kvartalu 2022.

Mi novinari udruženja stranih novinara (Stampa Estera) smo razgovarali preko video konferencije s dvojicom znanstvenika, Luciom Rovatijem i Luigijem Auricicchiom, koji pripremaju cjepivo COVID-eVax s talijanskom tvrtkom Rottapharm Biotech utemeljenom 1961. u Monzi, te s također talijanskom tvrtkom Takis iz Castel Romanna pokraj Rima.

Ispred šibenske bolnice nema gužve na testiranju za koronavirus BORBA PROTIV COVID-19 Očekuje li nas rekord trećeg vala nakon utorka kakvog nismo imali od početka pandemije?

U prvoj fazi eksperimenta cjepivo Covid-eVax, koje potiče proizvodnju proteine Spike, je već dobio jedan dobrovoljac u bolnici San Gerardo u Monza, u drugoj fazi će se testovi provesti na 80 dobrovoljaca, a u trećoj na 240 dobrovoljaca. Cjepivo Covid-eVax je bazirano na DNA i “omogućuje izbjegavanje prijevoza i pohranjivanja na niskim temperaturama”, kazao nam je Luigi Aurisicchio, delegirani upravitelj i znanstveni direktor tvrtke Takis. To cjepivo traje u vremenu i djeluje nakon prve doze cjepiva. Stvara čvrsti imunitet, kazao nam je Au iricicchio.

Te dvije tvrtke radile su na pronalasku lijeka protiv raka, a s pojavom koronavirusa svoje istraživanje su usmjerili na traženje cjepiva protiv Covida-19 i pronašli su cjepivo koje su nazvali COVID-eVax.

To cjepivo se može brzo prilagoditi za suzbijanje i drugih varijanti, sojeva, koronavirusa, jer je fleksibilan, rekao nam je predsjednik i znanstveni direktor tvrtke Rottapharm Biotech Lucio Rovati. Dvojica znanstvenika drže kako će to cjepivo biti ključno za borbu protiv Covida-19 i trajnije zaustaviti širenje virusa i ne samo toga.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj