Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Znanstvenici dokazali: Pretposljednji kineski car otrovan

03.11.2008.
u 08:32

Pretposljednji kineski car Guangxu iz dinastije Qing umro je otrovan 1908. godine, deset godina nakon što ga je teta Cixi udaljila s vlasti, prema istraživanju na koje se u ponedjeljak pozivaju kineski mediji.

Analiza provedena modernim tehnikama analize kose, kostiju i odjeće cara upućuje na povišene doze arsena, prema tom istraživanju.

Rezultati analize bit će objavljeni 14. studenoga, prigodom 100. godišnjice smrti Guangxua, koji je umro u dobi od 37 godina.

Njegova teta, carica udovica i konzervativci, bili su zabrinuti zbog njegove reformatorske politike te su ga smjestili su ga 1898. u kućni pritvor.

Po uzoru na Japan, Guangxu je želio uspostaviti ustavnu monarhiju i modernizirati Kinu.

Istraživanje ne spominje moguće počinitelje trovanja, ali neki kineski listovi, poput Novosti Pekinga, navode da bi odgovorna mogla biti Cixi, koja je umrla dan nakon Guangxuove smrti, ili zapovjednik eunuha Li Lianying.

Nakon Guangxuove smrti naslijedio ga je Pu Yi i ostao u povijesti zapamćen kao posljednji kineski car, o čemu je talijanski režiser Bernardo Bertolucci snimio film "Posljednji kineski car".

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije