Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONALD TRUMP

'Zna se što se radilo sa špijunima u dobrim starim vremenima, dok smo bili pametni'

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.09.2019.
u 20:28

Trump zviždača prozvao veleizdajnikom.

Skandal oko telefonskog pritiska američkog predsjednika Trumpa na ukrajinskog predsjednika Zelenskog da “provjeri” zbog čega je obustavljena istraga protiv Huntera Bidena, sina vjerojatnog Trumpova protukandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u, dobiva novi zaplet. Pokazuje se kako je detalje o telefonskom razgovoru koji se odvio prije dva mjeseca medijima otkrio neimenovani agent CIA-e.

Reuters, Washington Post i New York Times, tri medijske kuće koje su prve objavile informaciju o razgovoru potvrdile su kako je riječ o CIA-inu agentu, a Bijela kuća je počela internu istragu tko bi to doista mogao biti.

Što se samog Trumpa tiče, po njegovu mišljenju, riječ je o veleizdajniku,.

– Želim znati tko je ta osoba koja je odala podatke, tko je taj špijun. A zna se što se radilo u dobrim starim vremenima, dok smo bili pametni – ustvrdio je Trump jasno aludirajući na najstrožu kaznu. Jer veleizdajnike se tada, u ta “dobra stara vremena”, strijeljalo.

Naravno, ovo je odmah izazvalo reakciju demokrata koji tvrde kako Trump nastupa oštrim izjavama kako bi zaplašio zviždača koji je otkrio podatke o telefonskom razgovoru s predsjednikom Zelenskim.

– Prilično smo zabrinuti zbog ovih izjava koje predsjednik daje u vezi sa zviždačima, i prilično je sigurno da će mu se osvetiti – ustvrdila je demokratska kongresnica Raja Kirshnamoorthi. Prema mišljenju analitičara, sam telefonski poziv, ali i Trumpove reakcije nakon njega ozbiljno su kršenje zakona i zlouporaba položaja.

Posebice je teška optužba da Trump koristi utjecaj svojeg trenutačnog položaja kako bi uveo stranu zemlju, Ukrajinu, da se uplete u predsjedničke izbore koji će biti održani sljedeće godine. Da je riječ o agentu CIA-e koji je otkrio podatke o telefonskom razgovoru, postalo je jasno nakon što je Bijela kuća shvatila kako se snimka ovog poziva nalazi na zaštićenom računalu kojemu pristup imaju samo agenti CIA-e s posebnim odobrenjima.

I dok demokrati traže Trumpov opoziv i počinju proceduru pred Kongresom, sam Trump niječe da je učinio bilo što loše tvrdeći kako demokrati pokreću “lov na vještice”.

– Ovo što demokrati rade sramota je i treba naći načina da se to zaustavi – kazao je Trump.

Komentara 7

MA
Marsijanac
21:44 27.09.2019.

Go Trump go!

PA
PaterT
17:07 28.09.2019.

Dakle Trumpov krimen je da je razotkrio Bidenove u procesu korumpiranja Ukraine za US (zapravo njihove privatne) interese.... A to je u USA valjda usmjerenje u vanjskoj politici elita. Komedija.

Avatar superhik74
superhik74
22:54 27.09.2019.

"Telefonski pritisak"...ha, ha, ha...dok se Biden javno pred Council on Foreign Relations hvalio kako je ucijenio bivsu U-krajinsku vlast da otpuste na licu mjesta javnog tuzitelja ili nece dobiti milijardu dolara zajma. Toliko je bio arogantan da je sve lijepo snimljeno televizijskim kamerama. Izgleda da "pritisak" mora biti direktan kako bi bio "prihvatljiv" dubokoj drzavi dok je telefonski neprihvatljiv. Inace bivsi tuzitelj je istrazivao njegovog sina Hunter Bidena koji je koje li slucajnosti sjedio u nadzornom odboru Burisma plinske kompanije (normalno nakon sto su pucem zbacili Janukovica) i primao 50 tisuca dolara mjesecno. Ukupno je oprao 3 miljuna dolara preko Cipra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije