Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zlatna žutica koju prenosi američki cvrčak širi se vinogradima

Simptomi se, objašnjavaju stručnjaci, pojavljuju krajem lipnja, uglavnom je zahvaćen cijeli trs, no mogu biti zaraženi i samo dijelovi lucnja ili reznika
03. prosinca 2018. u 17:12 5 komentara 883 prikaza
Fitosanitarna inspekcija naredila krčenje vinograda ili vađenje i uništavanje trsova na ukupno 93,47 hektara
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Krapinsko-zagorska županija u suradnji sa Zavodom za zaštitu bilja naručila je analizu dodatnih 50 uzoraka vinove loze na dokazivanje zarazne zlatne žutice koju širi američki cvrčak. Ukupno je tako pregledano 70 uzoraka, od kojih je 17 bilo zaraženo.

Fitosanitarna inspekcija naredila krčenje vinograda ili vađenje i uništavanje trsova na ukupno 93,47 hektara POŠAST Zlatna žutica zbog američkog cvrčka prijeti od Istre do Iloka

– Zlatna žutica pojavila se 2015. na istočnom dijelu županije, na području Budinščine i Hrašćine, a danas se proširila na cijelu županiju. Pozitivne nalaze imamo i na području Klanjca, Velikog Trgovišća, Radoboja, Jesenja, Gornje Stubice. Cijeloj županiji prijeti zlatna žutica – rekao je zamjenik krapinsko-zagorskog župana Anđelko Ferek-Jambrek na sastanku o širenju te bolesti u vinogradima.

Nije, upozorio je, dovoljno samo pratiti američkog cvrčka, nego treba donijeti konkretne mjere za njegovo suzbijanje. Jedan od prvih koraka je rješavanje problema zapuštenih vinograda. Na području Hrvatske od 2002. do 2017. godine analiziran je 1291 uzorak, od čega su 324 bila zaražena zlatnom žuticom.

VIŠE SU KOŠTALI PAPIRI Država joj isplatila 55 kuna odštete: 'Puno im hvala što se rugaju sa sirotinjom'

Najviše zaraženih područja, osim u Krapinsko-zagorskoj županiji, imaju sjeverozapadna Istra, Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka i Zagrebačka županija te Grad Zagreb, a zaraženi uzorci pronađeni su i na istoku zemlje.

Simptomi se, objašnjavaju stručnjaci, pojavljuju krajem lipnja, uglavnom je zahvaćen cijeli trs, no mogu biti zaraženi i samo dijelovi lucnja ili reznika. Rubovi listova počinju se uvijati prema naličju pa list poprima kopljast izgled.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • nedeljko69:

    A kako da se rijesimo tog parazita ne pisete?

  • Direkt:

    Pored lažnih branitelja i desničara još jedna napast!