Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na udaru sve više županija

Zlatna žutica koju prenosi američki cvrčak širi se vinogradima

Fitosanitarna inspekcija naredila krčenje vinograda ili vađenje i uništavanje trsova na ukupno 93,47 hektara
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
03.12.2018.
u 17:12

Simptomi se, objašnjavaju stručnjaci, pojavljuju krajem lipnja, uglavnom je zahvaćen cijeli trs, no mogu biti zaraženi i samo dijelovi lucnja ili reznika

Krapinsko-zagorska županija u suradnji sa Zavodom za zaštitu bilja naručila je analizu dodatnih 50 uzoraka vinove loze na dokazivanje zarazne zlatne žutice koju širi američki cvrčak. Ukupno je tako pregledano 70 uzoraka, od kojih je 17 bilo zaraženo.

– Zlatna žutica pojavila se 2015. na istočnom dijelu županije, na području Budinščine i Hrašćine, a danas se proširila na cijelu županiju. Pozitivne nalaze imamo i na području Klanjca, Velikog Trgovišća, Radoboja, Jesenja, Gornje Stubice. Cijeloj županiji prijeti zlatna žutica – rekao je zamjenik krapinsko-zagorskog župana Anđelko Ferek-Jambrek na sastanku o širenju te bolesti u vinogradima.

Nije, upozorio je, dovoljno samo pratiti američkog cvrčka, nego treba donijeti konkretne mjere za njegovo suzbijanje. Jedan od prvih koraka je rješavanje problema zapuštenih vinograda. Na području Hrvatske od 2002. do 2017. godine analiziran je 1291 uzorak, od čega su 324 bila zaražena zlatnom žuticom.

Najviše zaraženih područja, osim u Krapinsko-zagorskoj županiji, imaju sjeverozapadna Istra, Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka i Zagrebačka županija te Grad Zagreb, a zaraženi uzorci pronađeni su i na istoku zemlje.

Simptomi se, objašnjavaju stručnjaci, pojavljuju krajem lipnja, uglavnom je zahvaćen cijeli trs, no mogu biti zaraženi i samo dijelovi lucnja ili reznika. Rubovi listova počinju se uvijati prema naličju pa list poprima kopljast izgled.

Ključne riječi

Komentara 5

NE
nedeljko69
21:30 03.12.2018.

A kako da se rijesimo tog parazita ne pisete?

DI
Direkt
17:18 03.12.2018.

Pored lažnih branitelja i desničara još jedna napast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije