Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Živi zid najavio tužbu protiv Uprave Brodosplita

Upravi Brodosplita poručio je da krivicu za kašnjenje projekata ne svaljuju na druge, nego da se zapitaju gdje su završile milijarde kuna za projekte.
19. studenoga 2019. u 12:55 6 komentara 768 prikaza
Ivan Vilibor Sinčić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić najavio je u utorak podizanje privatne tužbe protiv Uprave Brodosplita i vlasnika Tomislava Debeljaka zbog optužbi po kojima je Živi zid odgovoran za kašnjenje plaća radnicima i loše poslovanje u toj kompaniji.

Konferencija Živog zida GOSPODARENJE OTPADOM Živi zid: Ustavni sud nas treba štititi od loše vlasti, ali to ne čini

Vilibor Sinčić rekao je na konferenciji za novinare da su radnici Brodosplita ogorčeni pismima u kojima Brodosplit svaljuje krivicu na Živi zid, ali da su prozreli takvu vrstu pritiska.

Upravi Brodosplita poručio je da krivicu za kašnjenje projekata ne svaljuju na druge, nego da se zapitaju gdje su završile milijarde kuna za projekte.

Naveo je pritom da je Debeljak dobio milijardu državnog novca a nije napravio 30-ak brodova iz vremena tzv. restrukturiranja od 2013. do 2018., te da je dobio brojne kredite za izgradnju brodova koji ili nisu napravljeni ili su napravljeni nekvalitetno.

Naveo je također kako je nevjerojatno da tvrtka koja za sebe tvrdi da je najbolja na svijetu, da ima najveći jedrenjak i da štiti Veneciju od poplava nije u stanju platiti komunalnu naknadu, struju ni porez, dodajući da je ukupni dug Brodosplit grupe krajem rujna iznosio 17,6 milijuna kuna.

"Žao nam je što je Brodosplit došao u ovo stanje u koje je došao, a došao je zahvaljujući Debeljaku i njegovoj upravi koji su dobili tu legendarnu staru hrvatsku brodograđevnu industriju budzašto", rekao je Sinčić.

Tomislav Tolušić ISTRAGA Živi zid prijavio Tolušića Povjerenstvu za sukob interesa

To im je, smatra Vilibor Sinčić, omogućila politika - tadašnji ministar gospodarstva u Milanovićevoj Vladi Ivan Vrdoljak, a sve je pripremio Radimir Čačić, dok su svi drugi ministri to tolerirali.

Vilibor Sinčić tvrdi također da je polarni kruzer 487 u papirima prijavljen na 105 milijuna eura iako brod takve složenosti i nosivosti realno vrijedi od 60 do 70 milijuna eura. Ustvrdio je da je HBOR za taj projekt nezakonito dao već nekoliko tranši jer nije obavio nadzor.

"Kad gradite bilo što i kreditirate, naravno da želite vidjeti je li taj novac doista utrošen na to što ste platili", zaključio je Vilibor Sinčić, upitavši gdje je novac ako ga nema za plaće i struju.

Dinamo i Rijeka sastali se u 24. kolu HT Prve lige
NAZIVAJU GA BJEGUNCEM
Zoran Mamić zbog ovoga nije dobio državljanstvo u UAE? 'Osjetljivi su na to!'
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Deleted user:

    zivi zid je zivi d..k ..strancica koja je progutala sama sebe..zbog jedne place....the end kraj finish finito ...

  • IvoDivo:

    paraziti se javili da se zna da su još na aparatima da nisu krepali.

  • Žegarni:

    Stručnjak bez završene škole, bez ijednoga dana radnoga staža, koji nikada nije ništa u životu svojim rukama ili ili radom svoje glave zaradio. On djeli lekcije. Mislio sam da je inteligentniji od Pernara ali očevidno... tu su negdje.