Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Briga za pse i mačke

Zgažene životinje s javnih površina u Zagrebu skuplja tvrtka iz Zagorja

13.10.2017.
u 19:30

S poduzećem iz Zlatar Bistrice potpisan je ugovor na godinu dana. Ističu da su zadržali trojicu dosadašnjih radnika i da su stalno na ulicama

Kad je na ulici pronašla zgaženu mačku i htjela obavijestiti higijeničarsku službu, s druge strane linije čula je “pristup broju privremeno nije dopušten”. Nakon bezbroj poziva doznala je da lešine s gradskih ulica odnedavno skuplja – Veterinarska stanica Zlatar Bistrica. Potvrđuju nam to i u gradskom Uredu za poljoprivredu, ali dodaju da su novi brojevi objavljeni na službenim gradskim stranicama. No, uz njih su ostali i stari, a upravo njih zvala je naša čitateljica.

A uložili smo pola milijuna

Osim zbrke s telefonima, pita i zašto po lešine s gradskih ulica dolazi služba iz Zagorja kad je to godinama radila Veterinarska stanica grada Zagreba?

– U postupku javne nabave pristigla je jedna ponuda, ona Veterinarske stanice Zlatar Bistrica. Kako zadovoljava uvjete, s njima je 5. rujna potpisan ugovor na godinu dana, a cijena mu je 559.377,50 kuna (bez PDV-a). Lešine se s javnih gradskih površina uklanjaju u najkraćem mogućem roku, radnim danom i subotom od 7 do 19, nedjeljom i praznicima od 8 do 12, a izvan radnog vremena osigurana je pripravnost – kaže pročelnik ureda Emil Tuk. Dodaje da Zagrepčani koji pronađu lešinu mogu zvati 112, obavijestiti komunalne redare ili samu higijeničarsku službu na 049/444-060 ili 091/33-00-574.

Foto: Screenshoot Facebook

 

Zašto se nisu javili na natječaj za posao koji su radili godinama pitali smo Veterinarsku stanicu grada Zagreba. Kažu kako nisu mogli jer im je Zagrebački holding otkazao zakup prostora u kojem su imali sabirališta.

– Prostor smo prethodno adaptirali i u njega uložili pola milijuna kuna. Ugovor nam je jednostrano otkazan 5. lipnja, a morali smo se iseliti do 5. kolovoza. Zato se nismo mogli javiti na natječaj niti osigurati drugi odgovarajući prostor – objašnjava direktor Srđan Juraj Tiljak-Bonnot, dr. vet. med.

Da je ugovor otkazan, potvrđuju i u upravi Holdinga, no kažu da je to napravljeno uz poštivanje ugovorne procedure i nakon što su ih više puta pozivali da uklone nepravilnosti.

– Učestale su pritužbe drugih zakupnika na lokaciji Zagrepčanka na nepodnošljiv smrad, koji je bio sve nesnošljiviji zbog vrućine. Budući da je postojala realna opasnost od zaraze, što je i utvrđeno pri obilasku lokacije, ugovor je otkazan – ističu, ali ne objašnjavaju i kakvu su to opasnost i kako utvrdili.

Na teren izlaze i noću

Direktor Veterinarske stanice Zlatar Bistrica Mladen Jemeršić, dr. vet. med., kaže da oni u Zagrebu nemaju odlagalište jer pokupljene lešine voze odmah u Agroproteinku, u kafileriju gdje se zbrinjavaju.

– Uz posao smo preuzeli i trojicu higijeničara koji su ga i dosad obavljali. Iako im je ured u Zlatar Bistrici, oni ne sjede ondje, već su stalno na ulicama Zagreba jer ne sakupljaju samo pse i mačke. Izlaze i tijekom noći. A vozilo je opremljeno da lešina može biti u njemu do jutra – objašnjava.  Na naš upit javljaju li Infocentru kad pronađu zgaženu mačku ili psa, traže li vlasnika, odgovara da nije to baš tako jednostavno. Posebno kad je riječ o prometnicama, ali i o životinjama koje su neprepoznatljive.

– Ako životinja ima čip onda tražimo vlasnika i izdajemo mu potvrdu da životinju može odjaviti – pojašnjava M. Jemeršić i dodaje da u tom slučaju neodgovorne vlasnike mogu prijaviti i inspekciji, a ona odlučuje što će dalje biti.

Za novu higijeničarsku službu znaju i u Gradskom skloništu Dumovec pa su i sami zbunjenim građanima davali informacije na koji telefonski broj trebaju nazvati. Očekuju i povratne informacije o pronađenim životinjama.

– Do sada su nam javili samo za jednog čipiranog psa. Ne znamo što je s mačkama jer one ne moraju biti čipirane – rekla nam je voditeljica skloništa Tatjana Zajec, dr. vet. med. Direktor Veterinarske stanice Zlatar Bistrica ističe kako tu obvezu nemaju u ugovoru, ali da i sam smatra kako bi trebalo infocentru prijaviti zgaženu mačku ili psa. S obzirom da to ne rade redovito, muguće da među mrtvim životinjama koje su pokupili sa zagrebačkih javnih površina ima i onih koje su imale vlasnika. A oni nikad neće saznati gdje su nestali njihovi kućnji ljubimci.

 

 

Komentara 1

MU
mulag
04:19 14.10.2017.

uf to se da dobro naplatit gradu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije