Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUŽNI 42 MILIJARDE KUNA

Žene nisu ravnopravne muškarcima ni u dugu – manje ih je blokirano

U crno ih zavili propali privatni obrti i bankrotirana velika poduzeća
Foto: Sanjin Struikić/PIXSELL
11.09.2017.
u 18:35

Muškarci su ‘zaradili’ gotovo tri četvrtine ukupnog duga blokiranih građana – 30 milijardi kuna. Među blokiranima je 38 posto žena

Već je otprije poznato da su Križevci, Dugo Selo, Sisak i Čakovec četiri grada s najviše blokiranih stanovnika u zemlji. U neproglašenom bankrotu nalazi se svaki deveti stanovnik Križevaca i Dugog Sela te svaki deseti iz Siska i Čakovca. Blokirane su stanovnike tih gradova uglavnom zavili u crno propali privatni obrti i bankrotirana velika poduzeća te je mala vjerojatnost da će se ikad oporaviti od nastalih obaveza.

Mogli bi otplatiti za 7 godina

Trenutačno je u Hrvatskoj pod blokadom 323 tisuće građana, odnosno oko 8 % stanovnika, čiji je dug preskočio 42 milijarde kuna! Kad se ne bi stvorila ni lipa novog duga, postojeći bi se, prema dosadašnjoj dinamici, mogao otplatiti tek za sedam godina!

U šest i pol godina, koliko je na snazi postojeći sustav ovrha, blokirani su građani otplatili 40 milijardi kuna duga! Ne dobiju li na lotu ili se naglo ne obogate, rijetki će se riješiti blokada.

U skladu s tradicionalnim statusom glave i hranitelja obitelji, dominantni dužnici u Hrvatskoj su muškarci. Oni su dosad “zaradili” tri četvrtine ukupnog duga, odnosno 30 milijardi kuna, dok je prosječan udio žena među blokiranima 38 posto. Najmanje je žena na svakih stotinu blokiranih u Ličko-senjskoj – 34 posto, a najviše u Koprivničko-križevačkoj 41 posto.

Međimurska županija jedina je županija u Hrvatskoj gdje su žene po pitanju neplaćenih dugova ravnopravne, ako ne i ravnopravnije od muškaraca. Manje ih je od blokiranih muškaraca (39 %), no stvorile su polovicu privatnog duga Međimurske županije. Svaka od blokiranih Međimurki – njih 3149 – u prosjeku duguje po 227 tisuća kuna, dok je prosječni dug muških stanovnika te županije – njih 5022 – oko 140 tisuća kuna.

Zaduživanje – muški posao

U većini dalmatinskih i jadranskih županija na žene otpada petina ukupnog duga, najmanje u Zadarskoj (18 posto), a zaduživanje je većinski muški posao (80 %) i u najsiromašnijim županijama: Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj.

Broj blokiranih građana i visina njihova ukupnog duga sugeriraju da su žene ipak opreznije, čak i ako su im šanse za zaposlenje i ulaženje u kreditne aranžmane podjednake kao i muškarcima, što se najbolje vidi na primjeru Zagreba. Blokirane Zagrepčanke u prosjeku duguju po 125 tisuća kuna, a blokirani Zagrepčani gotovo dvostruko više – 245 tisuća kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije