Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mupov pravilnik

Želite li državljanstvo? Ovo je 100 pitanja koja morate znati

sammir (1)
Foto: PIXSELL
1/3
02.11.2012.
u 18:30

Tko je Ivana Brlić Mažuranić, koji grad leži na četiri rijeke, neka su od pitanja. Uz pozitivno riješen upitnik za dobivanje državljanstva, preduvjet je poznavanje hrvatskog jezika u govoru i pismu

Koje je boje Juditin prsten, pitanje je oko kojeg su se lomila koplja na državnoj maturi. I dok su jedni govorili da je taj podatak apsolutno nebitan, drugi su ispit pravdali tvrdeći da se radi o čitanju s razumijevanjem. Maturanti su danas brucoši, a pred ispitom u kojem je bitno poznavati hrvatsku kulturu i društveno uređenje strepe svi oni koji žele dobiti hrvatsko državljanstvo. 

Kandidati za državljanstvo moraju, naime, ispuniti upitnik o poznavanju hrvatske kulture i društvenog uređenja. Da bi dokazali da dobro poznaju gradivo, moraju odgovoriti točno na deset od 15 postavljenih pitanja. 

Pravilnik o načinu provjere njihova znanja objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova 19. listopada u Narodnim novinama, a stupio je na snagu prije nekoliko dana. Pravilnik u prilogu sadrži 100 pitanja od kojih će službenici koji provode ispitivanje nasumično izabrati 15 pitanja. Podnositelj zahtjeva na pitanja će, stoji u Pravilniku, morati odgovoriti samostalno, a policijski službenik u postaji ili službenik u diplomaciji, ako se zahtjev podnosi u inozemstvu, odmah će provjeriti rezultate. Ako kandidat nije zadovoljio, može dobiti uputnik na uvid, ali ga ne smije kopirati ili uzeti sa sobom. 

Za hrvatsko državljanstvo valja tako znati kojim se sportom bavio Krešimir Ćosić te da je Ena Begović glumica koja je tragično preminula 15. 8. 2000. godine, a koja je glumila u Glembajevima. Treba znati i tko ima pravo predlagati zakone u RH, dopuniti stihove Lijepe naše, zaokružiti kada se obilježava Dan antifašističke borbe, napisati kako se zove odjevni predmet koji se veže oko vrata.

Kandidati koji podnose zahtjev trebaju naučiti i tko je najuspješnija hrvatska skijašica, kada je proglašen Ustav RH, kako izgleda hrvatska zastava, tko je je bila Marija Jurić Zagorka i sl. Pitanja su objavljena javno, no do samog polaganja ispita neće znati koja će pitanja dobiti. 

Uz pozitivno riješen upitnik za dobivanje državljanstva, preduvjet je poznavanje hrvatskog jezika u govoru i pismu. MUP-ov Pravilnik propisuje da se ono može  dokazivati potvrdom o položenom ispitu iz poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma na visokom učilištu, srednjoškolskoj ustanovi ili ustanovi za obrazovanje odraslih koje na temelju odobrenja ministarstva nadležnog za obrazovanje izvode programe iz hrvatskog jezika, svjedodžbom o završenom osnovnom, srednjem ili visokom obrazovanju u Republici Hrvatskoj ili svjedodžbom inozemne obrazovne ustanove kojom se potvrđuje da je obrazovanje provedeno po programu na hrvatskom jeziku ili svjedodžbom o završenom tečaju najmanje B1 stupnja znanja hrvatskog jezika.

Komentara 64

DU
Deleted user
18:38 02.11.2012.

Na ovo odgovor nema 99% gradjana Hr (mislim na 100% tocne odgovore)

OB
-obrisani-
18:40 02.11.2012.

budalastine -_-

KR
kresimirn
18:41 02.11.2012.

bilo bi lijepo kada bi ovi u mupu a i politicari to znali ispuniti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije