Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbrajaju se štete nastale uslijed pijavice u virovitičkom kraju

U Virovitici je stradalo desetak javnih i privatnih objekata
04. studenoga 2013. u 13:29 0 komentara 119 prikaza
pijavica,nevrijeme
Foto: Marija Lovrenc/VLM
Pogledajte galeriju 1/4

Dan nakon što su pijavica i snažan vjetar poharali područje Virovitice i Slatine te općina Sopje, Špišić Bukovice, Lukača, Gradine i Pitomače, povjerenstva za procjenu šteta obilaze zahvaćena područja. Vatrogasci i komunalci uklanjaju dijelove drveća, ograda i krovišta uništenih u nevremenu, mještani krče vrtove, krovišta, čiste lišće i granje koje je zamelo dvorišta.

– Od ranog jutra Povjerenstvo za procjenu štete od elementarne nepogode je na terenu i do kraja dana znat ćemo točno kolika je šteta na području grada Virovitice - kazao je Marijo Klement, pročelnik za komunalne poslove i graditeljstvo. U Virovitici je stradalo desetak javnih i privatnih objekata. Među onima koji su pretrpjeli najviše štete su spremište Javne vatrogasne postrojbe i zgrada gradske Športske zajednice te nekoliko obiteljskih kuća kojima je uništeno krovište.

– Procjenjujemo da je šteta samo na našem objektu između 200.000 i 300.000 kuna. U suradnji s gradom, u sanaciju objekta krećemo čim raščistimo sva dvorišta i područja koja su stradala od našeg metalnog krova. U nekoliko minuta pijavica nam je odnijela oko 80 posto krovišta, uništila dvoja vatrogasna vrata i oštetila jedno vozilo. Krovište koje se pritom raspalo nanijelo je štetu na okolnim kućama i imanjima u Zrinskom vrtu, naši su djelatnici sada na terenu, uklanjaju ostatke – ističe Ante Tutić, zapovjednik JVP-a koja ima pune ruke posla. Vrijedan je i Goran Tuba, kojemu je limeni vatrogasni krov kojeg je nosila pijavica oštetio krovište.

– Samo je to stradalo, srećom, a u obnovi će mi pomoći prijatelji – poručuje s krova na kojem nedostaju deseci crjepova. Od jutra rade i djelatnici gradskog komunalca Flore. Jedna od intervencija bila je ukloniti ogromnu staru lipu koju je nevrijeme prepolovilo i bacilo na kuću obitelji Galjar u blizini nogometnog igrališta Vegeške. – Stradalo je cijelo krovište, razbijeni su crjepovi, popucali su rogovi. U trenu udarca u dječjim sobama odvojili su se stiroporne ploče od zidova, sva sreća da nitko nije stradao. Ironično, nedavno smo renovirali kuću – priča Ivan Galjar gledajući u rupu u krovištu dok čeka stručnjake koji će procijeniti štetu. Situacija se mogla izbjeći, kaže s tugom u glasu. Stanari koji žive uz igralište godinama upozoravaju gradsku upravu da su lipe i drugo drveće koje raste na gradskim parcelama preblizu njihovih obiteljskih kuća. Zakon je strog i prema njemu sami ih ne smiju ukloniti. Grad dosad nije bio za uklanjanje drveća, problem je ostao samo na upozorenjima, a u nedjelju navečer strepnje stanara su se obistinile - stara lipa gotovo je uništila dom obitelji Galjar. Nemoćni pred zakonom, nadaju se da će grad imati razumijevanja i podmiriti bar dio troškova za popravak. – Zasad sam dobio odgovor da ću sve morati sam podmiriti. Što će biti na kraju, vidjet ćemo za par dana – kaže I. Galjar.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.