Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan nakon nevremena

Zbrajaju se štete nastale uslijed pijavice u virovitičkom kraju

pijavica,nevrijeme
Foto: Marija Lovrenc/VLM
1/4
04.11.2013.
u 13:29

U Virovitici je stradalo desetak javnih i privatnih objekata

Dan nakon što su pijavica i snažan vjetar poharali područje Virovitice i Slatine te općina Sopje, Špišić Bukovice, Lukača, Gradine i Pitomače, povjerenstva za procjenu šteta obilaze zahvaćena područja. Vatrogasci i komunalci uklanjaju dijelove drveća, ograda i krovišta uništenih u nevremenu, mještani krče vrtove, krovišta, čiste lišće i granje koje je zamelo dvorišta.

– Od ranog jutra Povjerenstvo za procjenu štete od elementarne nepogode je na terenu i do kraja dana znat ćemo točno kolika je šteta na području grada Virovitice - kazao je Marijo Klement, pročelnik za komunalne poslove i graditeljstvo. U Virovitici je stradalo desetak javnih i privatnih objekata. Među onima koji su pretrpjeli najviše štete su spremište Javne vatrogasne postrojbe i zgrada gradske Športske zajednice te nekoliko obiteljskih kuća kojima je uništeno krovište.

– Procjenjujemo da je šteta samo na našem objektu između 200.000 i 300.000 kuna. U suradnji s gradom, u sanaciju objekta krećemo čim raščistimo sva dvorišta i područja koja su stradala od našeg metalnog krova. U nekoliko minuta pijavica nam je odnijela oko 80 posto krovišta, uništila dvoja vatrogasna vrata i oštetila jedno vozilo. Krovište koje se pritom raspalo nanijelo je štetu na okolnim kućama i imanjima u Zrinskom vrtu, naši su djelatnici sada na terenu, uklanjaju ostatke – ističe Ante Tutić, zapovjednik JVP-a koja ima pune ruke posla. Vrijedan je i Goran Tuba, kojemu je limeni vatrogasni krov kojeg je nosila pijavica oštetio krovište.

– Samo je to stradalo, srećom, a u obnovi će mi pomoći prijatelji – poručuje s krova na kojem nedostaju deseci crjepova. Od jutra rade i djelatnici gradskog komunalca Flore. Jedna od intervencija bila je ukloniti ogromnu staru lipu koju je nevrijeme prepolovilo i bacilo na kuću obitelji Galjar u blizini nogometnog igrališta Vegeške. – Stradalo je cijelo krovište, razbijeni su crjepovi, popucali su rogovi. U trenu udarca u dječjim sobama odvojili su se stiroporne ploče od zidova, sva sreća da nitko nije stradao. Ironično, nedavno smo renovirali kuću – priča Ivan Galjar gledajući u rupu u krovištu dok čeka stručnjake koji će procijeniti štetu. Situacija se mogla izbjeći, kaže s tugom u glasu. Stanari koji žive uz igralište godinama upozoravaju gradsku upravu da su lipe i drugo drveće koje raste na gradskim parcelama preblizu njihovih obiteljskih kuća. Zakon je strog i prema njemu sami ih ne smiju ukloniti. Grad dosad nije bio za uklanjanje drveća, problem je ostao samo na upozorenjima, a u nedjelju navečer strepnje stanara su se obistinile - stara lipa gotovo je uništila dom obitelji Galjar. Nemoćni pred zakonom, nadaju se da će grad imati razumijevanja i podmiriti bar dio troškova za popravak. – Zasad sam dobio odgovor da ću sve morati sam podmiriti. Što će biti na kraju, vidjet ćemo za par dana – kaže I. Galjar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije