Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog radova pucaju zidovi i propadaju obrti

05. ožujka 2009. u 16:51 2 prikaza

Već su nekoliko mjeseci stanici osječke Divaltove ulice nezadovoljni načinom na koji se ona uređuje. Žale se kako im zbog radova propadaju kuće i pucaju zidovi, a djeca moraju kroz blato odlaziti i vraćati se iz škole.

Čak su i neki poduzetnici, tvrde, bili prisiljeni zatvoriti obrtničke radnje jer im klijenti ne žele dolaziti u takvim uvjetima.

Raspadaju se domovi
– Imao sam ovdje autoservis koji sam zatvorio 9. listopada prošle godine. Nitko nije htio kroz blato dolaziti kod mene. Bio sam primoran otpustiti i dva djelatnika, a izgubio sam oko 150 tisuća kuna zbog nekoliko mjeseci nerada – ogorčen je Josip Bando, koji dodaje kako nema ništa protiv uređenja ulica, ali mu je duljina izvođenja radova neshvatljiva.

I drugim stanovnicima Divaltove dosta je radova zbog kojih se, kažu, njihove kuće “sliježu”.

– Kuće su nam oštećene, a ni sami ne znamo tko će to popraviti. Parkirališta su nam svima oduzeli, šahtovi su nam ispod prozora. Kada smo predstavnicima Grada rekli da strahujemo kako će nam djeca izlaziti na ulicu jer će odmah pored ulaza biti tramvajska pruga, rekli su nam da ih majke nauče kako da hodaju ulicom – ističe Branka Labuš. Ona također kaže da mnogi stanovnici Divaltove rođeni u kućama u kojima žive, a tvrde da im se pred očima domovi raspadaju.

Osim oštećenja na pročeljima, zbog višemjesečnih radova u Divaltovoj, žale se stanovnici, pucaju i stropovi u kućama. – Svaku noć, kad se sve smiri, čujem zidove koji pucaju. Strop se odvojio, a i vlaga se zbog toga pojavljuje. Ove su kuće stare i nikoga nije zanimalo mogu li izdržati sva ta bušenja i kopanja. Prilazni pločnik su radnici uništili – ogorčena je Kaja Lončarević, pitajući se kako će ona od svoje mirovine kojom prehranjuje još petoro obnoviti kuću.

Nigdje ni stabla
Drugi se, pak, pitaju kako će živjeti u ulici u kojoj samo nekoliko metara od ulaznih vrata danonoćno prometuje tramvaj.

– Po sredini ceste će ići tramvaj, a ta ista cesta je pored ulaza u kuću. Nigdje nema niti jednog stabla, niti jednog cvijeta – ističe Anka Kovačević Kapaun.

Stanovnici Divaltove se pitaju i kako je moguće da netko napravi cestu pa ju ponovno kopa i uništava.

– Ne znam kako su to radili. Prvo asfaltiraju, a onda ponovno kopaju i ruše. Pa po tom blatu mjesecima hodamo. Kako netko može dopustiti da se baca novac? Rad na takav način, po mom mišljenju, uzaludno je trošenje novca – zaključuje Antonija Janković.

Dino Rađa
'NEMOJ DA TI PUNE GLAVU'
Dino Rađa: Obišao sam Auschwitz, Bleiburg, Jasenovac, Ovčaru i nije mi jasno...
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati