Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mogući novi izbori

Zbog odluka gospićkog Gradskog vijeća na pomolu kriza vlasti?

Karlo Starčević
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/3
23.11.2019.
u 20:05

Ostanu li vijećnici HDZ-a i koalicijski partneri pri takvom stavu i ne stave jučer usvojene odluke van snage jedino rješenje bit će novi izbori za gospićko Gradsko vijeće, kaže gradonačelnik Karlo Starčević (HSP)

Na sjednici gospićkog Gradskog vijeća usvojene su u petak dvije odluke čija bi realizacija bitno narušila prihodovnu stranu prijedloga proračuna za 2020. godinu, a gradonačelnik Karlo Starčević (HSP) u subotu poručuje da, ako one ne budu povučene, izgledni su izbori.

Naime, jučer je većinom glasova usvojena Odluka o ukidanju prireza u Gradu Gospiću i Odluka o ukidanju poreza na potrošnju pića u ugostiteljskim objektima zbog čega, kako stoji na internetskoj stranici Grada, Gospić ostaje bez 3.588.000 kuna proračunskog prihoda.

„Ostanu li vijećnici HDZ-a i koalicijski partneri pri takvom stavu i ne stave jučer usvojene odluke van snage jedino rješenje bit će novi izbori za gospićko Gradsko vijeće. Procedura proračuna pokrenuta je, a ja kao predlagatelj od svog prijedloga neću odustati, te će isključivi krivci za njegovo neusvajanje do 31. prosinca i krizu vlasti biti vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a“, izjavio je Starčević Hini.

Takvo ponašanje, kaže, podlo je ugrožavanje  najosjetljivijih skupina građana Gospića, jer sa umanjenjem prihoda za 3,5 milijuna kuna ne bi bilo sredstava za stipendiranje studenata, pripreme za maturu, potpore poduzetništvu. Ugrožen bi bio i projekt Raise Youth – za zapošljavanje mladih, nabavu školskih pribora za osnovnoškolce, financiranje produženih boravaka, Dječjeg vrtića, naknada za novorođenčad, socijalno ugroženih osoba, božićnice za umirovljenike i nezaposlene, financiranje Crvenog križa i drugih udruga, HGSS-a, vatrogastva, kulture, Razvojnog centra Ličko-senjske županije, sufinanciranje EU projekata i drugo.

Naime, sukladno Zakonu o proračunu, gradonačelnik je uputio Prijedlog proračuna za 2020. godinu Gradskom vijeću Grada Gospića na javno savjetovanje, koje je završilo, samo je HGSS imao primjedbe, a ne i vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a.

Starčević: Izašlo se u susret birtijašima

„No na jučerašnjoj sjednici vijeća predložili su i usvojili ukidanje trošarina na alkoholna pića, tri posto poreza na potrošnju, i time izašli u susret birtijašima, a onemogućili da se ostvari moj predloženi proračun. Time se bitno narušila prihodovna strana proračuna i te su odluke provedive isključivo prije pokretanja procedure donošenja proračuna. Sada postoje samo dva načina da se izbjegne kriza i izbori - ili da ja povučem predloženi proračun, što ja neću učiniti, ili da oni na sjednici Gradskog vijeća ponište te svoje odluke", poručio je Starčević.

On dalje objašnjava da je „obična floskula“ da će ukidanjem prireza biti znatno povećane plaće 4.200 zaposlenih građana i 1.058 umirovljenika „jer ukidanjem prireza sve prosječne plaće povećavaju se za neznatan iznos, a najviše profitiraju isključivo oni čiji su prihodi visoko iznad prosjeka RH i koji nemaju poreznih olakšica". Čudi ga, kaže, da vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a nisu u stanju izračunati prirez poreza na dohodak i građanima dati točne informacije.

Sedamnaestoročlano Gradsko vijeće čini devet članova izabranih s koalicijske liste HDZ, HSS i HSP AS, šest članova Starčevićevog HSP-a te jedan iz SDP i jedan nezavisni.

VIDEO 5 mitova i kontroverzi koje se vežu uz Tuđmana:

Komentara 4

Avatar nisamsavrsen
nisamsavrsen
20:47 23.11.2019.

Naravno, najvažnija odluka za Gospić je ukidanje poreza na pića u ugostiteljskim objektima.

OB
ObrenM
21:06 23.11.2019.

Oaj mi slici na onoga poznatog po "lickom rukovanju".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije