Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Završne pripreme za pokretanje TV-kanala u BiH na hrvatskom jeziku

BiH, Butmir
REUTERS
16.12.2009.
u 17:33

Nakon višegodišnje političke borbe, Hrvati su pred osnivanjem kanala na svome jeziku. No, procedura će na kraju ponovo doći u parlament, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će tko glasovati - Bošnjaci su otvoreno protiv, a Srbi za hrvatski kanal.

Višegodišnja teška borba za kanal na hrvatskom jeziku u BiH ulazi u odlučujuću fazu i to nakon što je stručno povjerenstvo Ministarstva prometa i veza počelo privoditi kraju tehnički dio projekta za izradu novog RTV-kanala, objavio je mostarski Dnevni list. Kako ovaj list navodi, do Božića će biti završen spomenuti dio posla, čime bi praktično bila otvorena vrata za ono što tek predstoji, a to je politički dio posla.

Ono što sada ostaje jest politička odluka Vijeća ministara, a onda i Parlamenta BiH, a oni bi, pored ocjene ovog projekta, trebali odlučivati o nužnim izmjenama Zakona o RTV-servisu, kako bi se omogućilo pravno formiranje četvrtog pravnog subjekta, uz postojeće RTV BiH, RTRS i FTV.

S druge strane, u državnome Ministarstvu prometa i veza prilično su optimistični kada je u pitanju završetak posla oko novog kanala. Naime, već se jedno vrijeme u međunarodnim krugovima pojavljuju pozitivna razmišljanja o potrebi da i hrvatski narod ima pravo na informiranje i obrazovanje na hrvatskom jeziku, piše list.

Podsjetimo, Parlament BiH zadužio je Vijeće ministara da izradi projekt kanala na hrvatskom jeziku, pa će svakako biti zanimljivo kako će, nakon što sve bude gotovo, glasovati bošnjački zastupnici i izaslanici, koji su od početka izražavali negativne stavove spram ovog pitanja. Naime, kad je pokrenuta procedura, Bošnjaci su bili žestoko protiv hrvatskog kanala, a išli su do te mjere da su njegovo neosnivanje proglasili vitalnim nacionalnim interesom! U glasovanju Hrvatima su pomogli Srbi kako bi projekt ušao u proceduru.

 

Ključne riječi

Komentara 48

OB
-obrisani-
19:55 16.12.2009.

Bosanski problem sa Bošnjacima raste... Bošnjaci su bili žestoko protiv hrvatskog kanala, a išli su do te mjere da su njegovo osnivanje proglasili opasnošću po nacionalni interes...Nevjerojatno... Bosanski muslimani su evo još jednom pokazali kako su nastrojeni prema Hravatima... EvoEvo ..Marsijancu materijala za daljnje pisanje o velikoj ljubavi muslimana prema Hrvatima.... Jako je teško danas biti Hrvat u BIH.... Pored Mirsada Kebe i elite Federacije.... Pored Mustafe Cerića ....efendije... Bosna se pretvorila u neku novu čudnu državu Bošnjaka, koji se vraćaju u neko doba koje je nekako čudno shvatljivo Hrvatima...zato se i bune.. Normalno je da žele program na hrvatskom jeziku ...tko razumije arapski kojim priča službeno gospodin efendija CeriĆ? A i neki izrazi koji se koriste ne mogu imati mjesta na javnoj televiziji... Bujrum i mašala ,,....recimo!

GA
garderp
20:46 16.12.2009.

Da smo sa Srbima u savezu od pocetka, da se drukcije vodila hdz vanjska politika, ne bi nam ni muslimani ni Slovenci odredjivali sto je nase. Kapa dolje Dodiku !

BA
BanovinaHrvatska
22:14 16.12.2009.

sve ideunaprijed dogovorenom po planu dobicemo hrvatski kanalda se malo smirimo ali treci hrvatski entitet necemo. Koji jad i tuga, pa takva televizija je standard o kojem se nemoze ni pregovarati. Pogledajte ,svicarsku, tamo svaki narod ima svoj kanal. Pa Pa zar ti Bosnjaci moraju dozvoliti i ono sto spada u osnovna ljudska prava. Zivio treci Hrvatski entitet sa sjedistem u Medjugorju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije