Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED Veću skupinu osuđenika ogorčila rasprava o novom Zakonu o pomilovanju

Zatvorenici gledali TV emisiju pa se zabarikadirali

Autori: Robert Soldo, ZEDA
23.02.2009.
u 23:00

Veća skupina osuđenika, koji se nalaze na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, pokušala je sinoć napraviti veliku pobunu, a kako doznajemo, prosvjed je uslijedio nakon odgledane TV emisije u kojoj se govorilo o novom Zakonu o pomilovanju, koji je trenutačno zapeo u Parlamentu BiH.

Krivi - mediji?
Uz njegovo ne primjenjivanje, razlozi pobune su se dodatno nizali - loši uvjeti, loša hrana... Unatoč tome, zatvorski upravitelji odmah su okrivili medije koji dopuštaju izravno telefonsko sudjelovanje osuđenika, kao što je to bio slučaj s javljanjem u emisiju uživo iz fočanskog zatvora. Pobunjena skupina se organizirano zabarikadirala u predvorju prvog paviljona tako što je postavila ormare i druge dijelove namještaja na vrata kako bi spriječili bilo kakvu aktivnost stražarske službe.

Odmah su nastavili praviti nered tako što su lupali u prozore u navedenoj prostoriji i tom prilikom porazbijali 13 prozorskih stakala. Četrnaest zatvorenika, za koje se sumnja da su bili organizatori pobune i nereda, smješteni su u “samice” do završetka stegovnoga postupka. “Skupina je iskoristila priliku u nedjelju oko 21 sat te su zatvorili sva vrata, zatim su dogurali do njih i ormare s kojima su ih zabarikadirali.

Spriječeno divljanje
Srećom, dežurni tim je reagirao vrlo brzo i stražari su uspjeli provaliti vrata, nakon čega su se zatvorenici razbježali u svoje sobe. Tako je pobuna spriječena, ali je spriječeno i daljnje divljanje i razbijanje”, rekao je za medije Nihad Spahić, ravnatelj Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica. Neslužbeno, u drugom paviljonu smješteno je 50-tak zatvorenika, a pretpostavlja se da je u pokušaju pobune sudjelovalo njih dvadeseatak. Istraga traje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije