Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKA NAS VRUĆE LJETO

Zatopljenje na istoku Hrvatske – u petak će biti gotovo 30°C

prognoza
Vizualizacija.hr
13.05.2013.
u 14:01

Vakula: Ne smiju se isključiti ekstremi, ali trenutačno nije moguće prognozirati gdje i kada

Nakon što su protekli dani donijeli lagano zahlađenje, ovaj nas tjedan očekuje mali porast temperature zraka, osobito u petak na istoku zemlje, gdje se temperatura može popeti i do 30 °C, izvijestio je DHMZ. Tako se za Osijek i Vukovar očekuje 27°C, a za Slavonski Brod čak 28°C.

U srijedu će većinom biti sunčano i toplo, mjestimice i vrlo toplo, uz jače naoblačenje prema kraju dana, dok će od četvrtka biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima i povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Ne smiju se isključiti ekstremi

Kakvo nas vrijeme očekuje ovo ljeto? Očekuju se vrućine, no teško je reći hoće li biti izraženije ili manje od prošlogodišnjih, kaže meteorolog Zoran Vakula.

– Signali koji postoje u kompjutorskim izračunima za sljedeće mjesece upućuju na zaključak kako se ne smiju isključiti ni ekstremi, ali trenutačno nije moguće prognozirati gdje i kada – napominje Vakula.

Prema prognozi DHMZ-a za razdoblje od lipnja do kolovoza 2013., temeljenoj na izračunima Europskog centra za srednjoročne prognoze vremena iz Readinga u Velikoj Britaniji, srednja sezonska temperatura zraka bit će uglavnom viša od prosjeka, uz umjerenu, na južnom Jadranu i veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom će najvjerojatnije diljem Hrvatske svaki od sljedeća tri mjeseca biti barem malo topliji nego što je to uobičajeno, uz najveća pozitivna odstupanja u kolovozu.

Oborine oko klimatološkog srednjaka

Ne smije se isključiti mogućnost za mjestimice i ekstremno toplo ljeto. Ukupna količina oborina predviđa se uglavnom oko klimatološkog srednjaka, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze, ali su ponegdje, zbog očekivanog učestalijeg pljuskovitog oblika oborine, moguća i znatnija odstupanja. Srednji tlak zraka očekuje se oko prosječnog, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Povećana vjerojatnost pozitivnog odstupanja je u kolovozu.

Prema podacima DHMZ-a o prosječnim temperaturama u Zagrebu od 1949. do 2012. godine, temperature su tijekom godina u manje-više linearnom porastu. Prosječna temperatura u kolovozu 1951. godine tako je iznosila 28,7, a 2012. godine 31,7 Celzijevih stupnjeva. Promjene su vidljive i u zimskim mjesecima – prosinac postaje sve topliji i topliji, što se očituje u sve većoj frekvenciji žutih polja na grafičkom prikazu.

>> Stiže ljeto – pripremite se na temperaturu od 30 stupnjeva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije