Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica

Zastupnici se vratili u saborske klupe. Pupovac: Novi nas nacionalizam neće spasiti

Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
29.05.2019.
u 11:02

Radni tjedan zastupnici otvaraju raspravom o tri polugodišnja izvješća

Čestitkama svima koji su osvojili mandate u Europskom parlamentu saborski zastupnici nastavili su s radom nakon dvotjedne stanke u zasjedanju zbog kampanje za europske izbore. Nacionalizam, rak, klimatske promjene, selidba pogona Podravke, stečajna mafija – teme su o kojima su zastupnici odlučili govoriti na početku radnog dana.

SDSS-ov Milorad Pupovac govorio je protiv rastućeg nacionalizma u Hrvatskoj, ali i u Europi.

– Ovi izbori pokazali su da živimo u vremenu iznevjerenih očekivanja, iznevjerena je ideja slobode i samostalnosti. Iznevjerena je ideja Europe, unija jednakih građana i pravednog društva, iznevjerena je unija međusobno ravnopravnih članica, nerazvijenije članice služe kao rezervoar radne snage razvijenim članicama. Novi nas nacionalizam neće spasiti, jer u njemu nikad nije stvoreno ništa pozitivno, nacionalizam sigurno ne može zamijeniti lažni patriotizam. I ako su to alternative za ovu zemlju, onda ona nema alternative – kazao je Pupovac poručivši kako nam treba savez odgovornih i otriježnjenih.

– Zato nas ni novi suverenizam neće spasiti, kao što nije spasio ni Ameriku, on kao nacionalizam svoje uporište ne traži u smanjenju nejednakosti nego u podizanju žica i zidova, bilo stvarnih, bilo mentalnih. Umjesto bratstva između nejednakih i neravnopravnih, nudi ropstvo u mržnji dok naši građani postaju ravnopravni u zemljama poput Irske. Za to smo krivi mi u prvom redu, nije ni Crkva ni banke ni suverenisti. Krivi smo mi koji govorimo šupljim jezikom domoljublja dok nam domovina nestaje, koji govorimo jezikom neuvjerljivog europejstva, a ono se svelo na odljev ljudskog i financijskog kapitala – poručio je Pupovac.

Nezavisni Siniša Varga bavio se rakom, velikim postotkom novooboljelih, ali i velikom smrtnosti od te teške bolesti.

– U svijetu godišnje imamo 8,2 milijuna umrlih od raka, u Hrvatskoj 22500 novodijagnosticiranih te 14 tisuća umrlih. Više od 60 posto novodijagnosticiranih mlađe je od 65 godina, vrlo smo loši u primjeni inovativnih terapija – kazao je Varga. Problem je i da se 30 posto novca, prema riječima vodećih onkologa, baca bez veze u liječenju, tvrdi.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Ne postoji protokol gdje i tko se smije liječiti, pa su velika odstupanja u liječenju po Hrvatskoj. Imamo prenizak odaziv na preventivne nacionalne programe, pacijenti se jako kasno javljaju s već izraženim simptomima... U tijeku je javna rasprava o nacionalnom programu protiv raka, želi se znatno smanjiti smrtnost i obolijevanje od raka – nastavio je Varga zaključivši kako je za smanjenje smrtnosti najvažnije što ranije otkrivanje raka.

HDS-ov Branko Hrg prigovorio je jer Podravka temeljnu proizvodnju pekmeza i marmelade seli iz Koprivnice u Varaždin.

– Nemam ništa protiv toga da se Podravka razvija i otvara svugdje pogone, ali imam protiv toga da se to radi tako da se u matici gasi, a negdje drugdje otvara. Nije mi jasno što se događa, uprava kaže da je to gospodarstvo i poslovanje tvrtke koje nema veze s politikom, a onda čitam da je uprava Podravke kontinuirano razgovarala s gradonačelnikom Varaždina. Zašto nisu tako razgovarali s lokalnim vodstvom, tražili način da se otvore novi OPG-ovi i širi proizvodnja, to mi izgleda kao košnica pčela, ja bih to slikovito prikazao kao pčelinju zajednicu. Matica Podravke je pekmezara, sve drugo su pčele koje rade, i ako maticu izvadite iz košnice, pčelinja zajednica se raziđe, nestane, i to se ovdje događa, i pozivam da se još jednom dobro razmotri ta odluka i da se ta matica ne vadi iz košnice – pozvao je Hrg.

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida poručio je kako stečajna mafija hara Hrvatskom, te najavio podizanje kaznene prijave protiv suca s Trgovačkog suda koji se bavi stečajem firmama iz Kerum grupe.

– Stečajni upravitelji, vještaci i suci Trgovačkog suda uključeni su u stečajnu mafiju, sudac namjerno zlorabi moć i ozakonjuje kriminal štiteći odgovorne osobe koje su upravljale sustavom Kerum grupe. Cilj cijele operacije, kao i cijele stečajne mafije jest domoći se vrijedne imovine za mali novac, žele se domoći vrijednog hotela u Splitu na samoj obali, dok istodobno pravi vjerovnici ne mogu naplatiti svoje dugove – rekao je Sinčić.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mostov Tomislav Panenić upozorio je na velike dugove dvije bolnice u Vukovarsko-srijemskoj županiji poručivši kako država treba nešto poduzeti po tom pitanju.

– Lani je Vukovarska bolnica opet bila u minusu, lani je to bio dug od 46 milijuna kuna, kumulativno se to popelo na 168 milijuna kuna. Vinkovačka bolnica srećom malo kaska, 123 milijuna kuna iznose ukupne obveze te bolnice. Postavlja se pitanje razmatra li Vlada uopće ovo pitanje, ljudi na terenu pitaju "doživljava li nas itko", na ovaj način se ne može funkcionirati. To nije u moći ravnatelja, plan sanacije koje Ministarstvo predlaže može riješiti par posto duga. Vlada je prenijela upravljačka prava županijama, ali nije dala dostatna sredstva, samo ove dvije bolnice imaju oko 300 milijuna kuna duga, dogodit će se kolaps zdravstvenog sustava ili cijelog sustava naslonjenog na njega – upozorava Panenić.

GLAS-ova Anka Mrak Taritaš prigovara da se u Hrvatskoj u protekloj predizbornoj kampanji nitko nije bavio klimatskim promjenama, dok je ta tema bila vrlo bitna u drugim europskim zemljama.

– Došlo je pet do 12 da se i Hrvatska tu pozicionira, vidjet ćete da će i to biti jedna od glavnih tema, a kod nas se o tome ne govori, mi se moramo odlučiti hoćemo li u idućih pet godina biti igrač koji će aktivno sudjelovati ili biti promatrač u EU. Ovo je stoljeće gdje Europa mora dati neke odgovore – rekla je Mrak-Taritaš zaključivši kako nam je nužna suvisla strategija o tom problemu koji ignorira jedino Donald Trump.

Video: Bulj poklonio mlijeko Vladi

Ključne riječi

Komentara 35

Avatar MK2
MK2
10:14 29.05.2019.

Etno Business ce nas spasiti... Svoju drzavu zeljeti, braniti i osloboditi nije "nacionalizam" treba netko Pupovcu rec - dosta je bilo njegovog pameovanja!

DU
Deleted user
10:34 29.05.2019.

Jesenti milu bigulicu, laknulo nam je kao nikad. Iz programatskog govora vječnog ugroženika i neizmjernog patnika Pupovac dr. Milojka mi Hrvati doznali smo kako se trebamo ponašati u idućem srednjoročnom razdoblju. Uglavnopm sve se svodi na to da nigdje ni pod koju cijenu ne smijemo zucnuti da smo Hrvati koji vole svoju Hrvatsku i žele joj dobro. To je, eto, čisti nacionalizam koji nas neće spasiti jer, ponašajući se tako,navodno obespravljujemo druge i drugačije i širimo nejednakost kao pravi pravcati natražni zatucanci i zadrti ognjištari. Ali zato on i njemu slični smiju do mile volje pljuvati po Hrvatima i Hrvatskoj. To je, kao, moderno, progresivno, liberalno, tolerantno, empatično i inkluzivno. Neće bit' nit' će ić', bre dr. Milojko.

PR
prajdali100
10:10 29.05.2019.

A što nam napriča !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije