Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Zastrašujući rezultati istraživanja: Romi žive deset godina kraće od drugih Europljana

U Švedskoj, primjerice, glad pogađa svako peto romsko kućanstvo, a u većini drugih zemalja obuhvaćenih ispitivanjem ta se stopa kreće između 10 i 15 posto.  S druge strane, samo 6,5 posto sve ostale djece u Europskoj uniji suočeno je s takvom oskudicom.
26. rujna 2020. u 07:51 4 komentara 1539 prikaza
Romi
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Romi u Europi često si ne mogu priuštiti zdravu prehranu ili grijanje, a njihov očekivani životni vijek deset je godina kraći od drugih Europljana, upozorila je ovaj tjedan Agencija Europske unije za temeljna prava.

Računalo Novi način učenja 5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu

Premda žive u nekim od najbogatijih zemalja na svijetu, četvrtina Roma u zapadnoj Europi ne može si priuštiti zdravu hranu i grijanje, a petina njihove djece odlazi u krevet gladna. Uz to, raširena diskriminacija i prijevremeno napuštanje školovanja umanjuju im izglede za zapošljavanje, posebice ženama i mladima, osuđujući ih na veliko siromaštvo.

Zbog svega toga očekivani životni vijek Roma deset je godina kraći od drugih Europljana, upozorava se u novom istraživanju Agencije Europske unije za temeljna prava (FRA), čiji su rezultati objavljeni ovaj tjedan.

„Svako četvrto romsko dijete živi u kućanstvu koje si ne može priuštiti osnovno, kao što su zdrava prehrana ili grijanje, ili kojem je teško platiti stanarinu. Mnogi pate od gladi”, upozorava u priopćenju agencija za sjedištem u Beču.

„A njihov očekivani životni vijek kraći je za deset godina od opće populacije”.

Nakon dugo vremena smanjio se broj pripadnika srednje klase NEJEDNAKOST SVE VEĆA Srednja klasa sada definitivno nestaje: Evo za koliko je u pandemiji raslo bogatstvo najbogatijih

U Švedskoj, primjerice, glad pogađa svako peto romsko kućanstvo, a u većini drugih zemalja obuhvaćenih ispitivanjem ta se stopa kreće između 10 i 15 posto.  S druge strane, samo 6,5 posto sve ostale djece u Europskoj uniji suočeno je s takvom oskudicom.

Šokantni podaci

„Ovo izvješće otkriva šokantne teškoće s kojima je suočeno previše Roma i nomada u današnjoj Europi”, istaknuo je u priopćenju direktor agencije, Michael O'Flaherty, pozivajući vlade da prekinu taj začarani krug siromaštva i socijalne isključenosti.

Istraživanje se temelji na razgovorima s više od 4500 Roma u Belgiji, Francuskoj, Irskoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu održanima između prosinca 2018. i srpnja 2019. 

Romska djeca često se suočavaju s neprijateljstvom. Gotovo trećina roditelja kazala je da su njihova djeca bila verbalno zlostavljana u školi zbog svojeg podrijetla. Dvije trećine mladih Roma i nomada završilo je samo niže srednjoškolsko obrazovanje.

Druga istraživanja koje je proveo FRA pokazala su da gotovo polovici građana Europske unije (45 posto) ne bi bilo drago da su im Romi ili nomadi susjedi. FRA je pozvao države članice da omoguće Romima i nomadima da žive svojim stilom života, osiguravajući im dovoljno lokacija na kojima mogu boraviti u pristojnim uvjetima.

Šibenik: Odlukom kriznog stožera svi djelatnici u ugostiteljstvu moraju nositi zaštitne maske DOBITNICI I GUBITNICI Rast će ekonomske nejednakosti: Koga koronakriza pogađa najviše, a tko je profitirao

Trebale bi im također osigurati socijalnu zaštitu kako bi se poboljšalo njihovo zdravlje, smanjilo siromaštvo i eliminiralo glad, posebice među djecom. Treba im pomoći i u zapošljavanju, posebice ženama i mladima, te omogućiti da se lakše školuju, osiguravajući im primjerice pomoćnike u nastavi te mogućnost školovanja kod kuće i na daljinu.

Ovo izvješće nadovezuje se na ranije istraživanje provedeno u devet drugih zemalja EU-a, u kojima živi 80 posto romske populacije u Uniji (Bugarskoj, Češkoj, Grčkoj, Španjolskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Slovačkoj), a čiji su rezultati objavljeni 2016.

Ono je pokazalo da svaki četvrti Rom živi u kućanstvu u kojem su bili gladni barem jednom u proteklih mjesec dana.

Europska komisija objavit će 6. listopada novu strategiju za jednakost Roma.

Zagreb: Počelo antigensko testiranje testiranje u srednjim školama
UČINKOVITOST CJEPIVA
Stručnjaci otkrili što se može dogoditi dođete li u dodir s virusom 10 dana nakon prvog cijepljenja
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
 • Neo001:

  Postoje romi koji bi željeli normalan život, ali je to nemoguće jer im ostala zajednica to ne dozvoljava, ako i netko dobije kuću među normalnim stanovništvom oni ih dalje opsjedaju, maltretiraju i njih i susjede te su susjedi prisiljeni protjerati ... prikaži još!i ih ili se sami odseliti. Trebalo bi ih preseliti u susjedstvo raznim brižnicima, raznim Puhovskima koji su zabrinuti za njihova prava ali ni pod koju cijenu da budu među njima.

 • Avatar PARA BUBA MARA
  PARA BUBA MARA:

  I kod nas si Romi ne mogu priuštiti zdravu prehranu i grijanje al mogu zato najnoviji mobitel

 • prcko.vita:

  Prosjek u Europi je 80 godina, dakle Romi žive u prosjeku 70 godina. To jeste tužno, ali ajmo pogledati ove brojke, npr. Ako trenutno u jednom gradu ima samo 10 romskih obitelji, tih 10 obitelji u prosjeku ima 10 djece, ... prikaži još! dakle deset puta deste jeste 100, tih 100 također će imati u prosjeku 10 djece, dakle 1000, u trećoj generaciji biti će ih 10.000 a u četvrtoj 100.000 u petoj milijun. A u šestoj generaciji oni više nisu manjine, nego većine, a mi ćemo nestati, s obzirom da imamo u prosjeku 2 psa i 2 mačke po obitelji.