Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šok nakon ankete

"Zastrašujuće je ako mladi mrze. Vodit će tvrtku, grad, državu..."

'29.6.2009., Karlovac - Predaja prijava za upis u srednju skolu, brojni ucenici predali prijavu za upis u tehnicku skolu, najveci interes za deficitarna zanimanja. Photo: Kristina Stedul Fabac/Vecernj
'Kristina Stedul Fabac/Vecernji l'
09.06.2011.
u 12:07

- Jednostavnije je ocrniti nekoga nego ocijeniti ima li razloga za to i zapitati se kakva je šteta učinjena, smatra ravnatelj Ivan Delić

- Ako mladi tako razmišljaju, znači da s odraslima nešto nije u redu. Ne mogu biti tako ksenofobični bez utjecaja sa strane. O tome treba razgovarati, ali takvih rasprava kod nas nema, pogotovo u Karlovcu. Isto tako, danas su najveći problemi loš standard i nezaposlenost. Međutim, neke stranke i dalje svoj program temelje na ratovima i zločinima, pa ne čudi da mladi imaju zbrku u glavi, smatra predsjednik Prosvjete, pododbora Karlovac, Milan Jakšić.

Rezultati istraživanja učenika Gimnazije Karlovac na 622 srednjoškolca, po kojem mladi najviše predrasuda imaju prema ovisnicima, različitim nacionalnim skupinama i osobama različite seksualne orijentacije, izazvala je niz reakcija. No, umjesto da se odgovorni zapitaju odakle mladima takav stav i da se s njima radi na toleranciji i prihvaćanju različitosti, mnoge brine kakve će probleme izazvati činjenica da mladi ne vole Rome, Srbe, homoseksualce, lezbijke...

– Dobiveni rezultati me ne iznenađuju, nego plaše. Bez edukacije nema ništa, i to već od predškolske dobi. U tome svemu vrlo je važna i politika. Političari su obrazac ponašanja – rekla je predsjednica Odbora za ljudska prava Ljerka Glumičić. Iz Lezbijske grupe Kontra poručuju da su predrasude mladih očekivane.

– Ukoliko nisi katolik i bijele rase, odmah si marginaliziran. Međutim, to je problem čitavog našeg sustava, koji ne uči mlade da poštuju različitosti. Istraživanje učenika pokazalo je da nisu educirani i informirani. Zabrinjavaju njihova iskrivljena razmišljanja, jer će oni jednog dana voditi tvrtke, grad, državu – rekli su u Kontri. Ravnatelj Obiteljskog centra Ivan Delić kaže da se naši stavovi formiraju u mladosti, a na njih utječu roditeljski.

– Ne moraju mi se sviđati neke stvari, ali ih treba prihvatiti, jer nema od njih opasnosti. Tako, primjerice, homoseksualnost nije virus koji se prenosi. No, jednostavnije je ocrniti homoseksualca ili neku drugu skupinu, nego ocijeniti postoje li sociološki i drugi razlozi za to i zapitati se kolika je šteta time učinjena – zaključuje Delić.

Ključne riječi

Komentara 3

BA
Banijas
12:40 09.06.2011.

Jel vi stvarno ne razumijete da predrasude nisu mržnja? I da bi rezultati slične ankete bili isti svuda na svijetu? Jel novinarka pitala samu sebe šta misli o svim navedenim skupinama? Licemjeri.

CA
CastrumFF
12:40 09.06.2011.

Dijeca su ogledalo društva. Nije čudno, da dijeca tako osječa, razmišlja jer svkodnevno se po novinama može pročitat, kako su za sve tegobe u državi krivi Srbi, Bosanci, Slovenci, Englezi, Italijani, EU, IMF, .... . Za sve slabo u Hrvatskoj uvijek su krivi drugi, pa su mladi to akceptirali.

DU
Deleted user
07:58 10.06.2011.

Dok čelnici manjina provociraju nas Hrvate, lijepe nam epitete \"primitivaca\" i pljuju po našoj domovini, drugačiji status od ovog koji su im karlovački klinci dali manjina ne mogu, ne će i ne smiju dobiti. Mene samo zanima - tko tim ljubiteljima ptica pjevica, palestinskim pokretima obnove, ujedinjenim pervertitima i srbočetnicima light daje medijski prostor? Zašto je mišljenje te bagre relevantno u medijima - ako smo velika većina u Hrvatskoj mi bijeli Hrvati? Ako u demokraciji većina odlučuje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije