Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Zašto vladajući nisu podržali izmjene ZOR-a prije 2 godine?"

Zahvaljujući SDP-u koji se u lipnju 2010. suprotstavio izmjenama ZOR-a, to je bila jedina mjera gospodarskog oporavka moje Vlade koja nije provedena. Da smo tada izmijenili ZOR, situacija u gospodarstvu bila bi znatno bolja, kaže Kosor.
17. veljače 2012. u 14:50 60 komentara 2 prikaza
jadranka kosor
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Hrvatska demokratska zajednica podržat će promjene Zakona o radu (ZOR), ali zamjeraju vladajućima što ih nisu podržali prije dvije godine kada je iste izmjene htio donijeti HDZ, poručila je predsjednica te stranke Jadranka Kosor.

Zbog protivljenja sindikata i tadašnje oporbe, a današnjih vladajućih izgubljene su dvije dragocjene godine za vrijeme kojih se iz proračuna ne bi trebala izdvajati ogromna sredstva za poštovanje kolektivnog ugovora da se Zakon o radu uistinu tada promijenio, primijetio je njen stranački kolega Đuro Popijač.

– Zahvaljujući Zoranu Milanoviću i SDP-u koji su se u lipnju 2010. suprotstavili izmjenama ZOR-a, to je bila jedina mjera gospodarskog oporavka moje Vlade koja nije provedena. Da smo tada izmijenili ZOR, situacija u gospodarstvu bila bi znatno bolja. Zato ćemo u saborsku proceduru poslati naš stari prijedlog Zakona o radu iz 2010. kako bismo olakšali Vladi pri pisanju izmjena i dobili na vremenu – kazala je Kosor.

Smeta HDZ-u i što se osniva Državni ured za upravljanje državnom imovinom, u isto vrijeme dok se tim poslom bavi prošle godine osnovana Agencija za upravljanje državnom imovinom. Djelatnost tog ureda regulira Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave koji je danas izglasovan u Saboru, isti onaj, uz sitne izmjene, koji su zastupnici izglasavali prije dva mjeseca.

– U zakonu piše samo da će ured nadzirati, harmonizirati i koordinirati, ali ne piše ni koga ni kako. S istim se poslom bavi AUDIO. Jedino objašnjenje je da prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić ne odustaje od svojih kadrova, jer će upravo taj ured koji se sada osniva s nejasnim djelokrugom, na prijedlog ministra predlagati članove uprava i nadzornih odbora javnih poduzeća – rekla je Jadranka Kosor te dodala kako je to zaobilazni put kojim se želi pogodovati ljudima za koje se zalažu u HNS-u i SDP-u.

Zamjerila je Kosor i "neodlučne i neozbiljne" izjave ministra prometa i infrastrukture Zlatka Komadine oko otpuštanja u HŽ-u.

– Prvi dan je rekao da će otpuštati pet tisuća ljudi, drugi dan je to nazvao lapsusom, a treći dan čujemo da će se raditi o otpuštanjima ljudi iz državne uprave. Takve izjave ne pridonose rejtingu i stabilnosti zemlje – tvrdi Kosor.

S obzirom na to da je na današnji dan prije dvije godine predsjednik Ivo Josipović položio prisegu, Kosor je komentirala njihovu suradnju u vrijeme dok je bila premijerka.

– Bila bih sretnija da nas je više podupirao, ali ne želim ga ocjenjivati, pamtim samo sretne dane. Bilo je puno više mogućnosti za bolju suradnju, ali sigurna sam da bismo je postigli da smo ostali na vlasti cijelo vrijeme njegova mandata – zaključila je Kosor.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • liliana1007:

    zadužit će ova vlada nas najviše dosada

  • liliana1007:

    znači osnivaju još jedan državni ured i to pod patronatom Čačića koji tamo želi uhljebiti svoje ljude, pa zar nije to sramota

  • standup:

    odgovor je jednostavan \"zasto?\", jer su oni sa Balkanski-region , a najmanje za \"zdravu\"-Hrvatsku!!