Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAGIRANJA

Zašto predsjedniku Hrvatske treba kaznena zaštita?

07.11.2002.
u 00:00

Ako Predsjedniku trobojnica s grbom smeta, morao je u Saboru pokrenuti izmjenu zakona o predsjedničkoj lenti

Pa nije valjda došlo dotle da predsjednika Stjepana Mesića, koji sam tvrdi da je predsjednik svih građana, treba kaznenim odredbama štititi od tih njegovih građana?

Pisac članka u Večernjem listu pod naslovom "Političari strahuju od verbalnog delikta" (objavljen 4. studenoga o. g.) nije uspio ustanoviti od koga potječe inicijativa o izmjeni Kaznenog zakona koja se odnosi na zaštitu lika i djela aktualnog predsjednika RH.

Ako to nije ideja vladajuće koalicije niti oporbe, onda se mora pitati predsjednika RH je li on zatražio zaštitu od novinara i građana, jer je očigledno da već dulje ne pije kavicu sa svojim građanima kod "Čarlija".

Čini se da se aktualni predsjednik malo udaljio od svojih građana, pa mu smeta njihova vika i kritika.

Međutim, to mi se nipošto ne uklapa u sliku predsjednika koji se stalno poziva na demokraciju, poštovanje Ustava i zakona, te pravnu državu i posebno na jednakost građana pred zakonom. Zato se pomalo čudim što se nije ogradio od predložene izmjene Kaznenog zakona, jer on kao i svi drugi građani po važećim zakonima ima pravo tražiti sudsku zaštitu ocijeni li da ga je netko uvrijedio ili oklevetao.

Mislim da bi se predsjednik svih građana prije izmjene KZ-a trebao više brinuti o svojim ustavnim i zakonskim ovlastima, posebno onima o zaštiti i dignitetu hrvatske države. On se pri ustoličenju zaklinjao na skromnost i bio protiv rastrošnosti, ali je ipak zdušno prihvatio i predsjedničke dvore i aule i helikoptere i zrakoplove, te brojne savjetnike i pratnju, što mu ja kao građanin nipošto ne zamjeram ako se sve to koristi isključivo u službene svrhe. Jedino čega se javno odrekao i što i do danas provodi jest nošenje lente predsjednika RH. Kako je na nošenje te lente obavezan člankom 25. i 26. Zakona o grbu, zastavi i himni RH te zastavi i lenti predsjednika RH (Narodne novine 66/90), to njezinim nenošenjem teško krši citirani zakon, prema kojem je određeno kada mora nositi tu lentu, što znači da to nije prepušteno njegovoj volji.

Jasno, ako mu ta trobojnica s grbom smeta, morao je u Hrvatskom saboru pokrenuti izmjenu citiranog zakona. Smatram bitnim istaknuti da nošenje predsjedničke lente (koju nose i svi državnici svijeta) nije formalne niti ceremonijalne prirode, nego je to - kako to u zakonu i piše - znak predsjedničke časti i poštovanja države kojoj je na čelu.

To nije isto kao što je njegov potez ukidanja počasne garde na Trgu sv. Marka, koja je bila znak tradicije i ukras grada Zagreba, što je mogao učiniti, jer to nije zakonom propisano, iako mnogi smatraju da je učinio velik promašaj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije