Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jednosmjerna komunikacija

Zašto predsjednički kandidati bježe od sučeljavanja?

Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro i Mislav Kolakušić
Foto: Dino Stanin/Vjeran Žganec Rogulja/Josip Regović/Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
10.12.2019.
u 22:56

Trend je jednosmjerna komunikacija koja omogućuje izbjegavanje neugodnih pitanja, ali Milanović i Škoro time gube

Pozivam te kukavice da se prestanu sramotiti i da se odazovu na debatu sa mnom, pozvao je Mislav Kolakušić ostale predsjedničke kandidate na sučeljavanje, no čini se da to neće doživjeti jer troje najjačih kandidata – Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro – ne žele zasad sudjelovati u televizijskim sučeljavanjima.

Neslužbeno se može čuti da aktualna predsjednica ima obveza u kampanji, da Milanović ne želi sudjelovati ako ona neće, a onda ni Škoro ne želi kad drugo dvoje ne dolazi na sučeljavanje.

– Proputovao sam Hrvatsku triput i smatram da se kandidati moraju sučeliti. Biti kukavica ne znači samo sramotiti sebe nego i birače, ali i cijeli hrvatski narod. Sramota je skrivati se u mišjim rupama, biti u kontroliranim uvjetima, čitati s papira kao Škoro, s blesimetra kao Kolinda ili lupetati gluposti kao Milanović... – kritizirao je Kolakušić na RTL-u.

Gubitak za gledatelje

No, trendovi idu k jednosmjernoj komunikaciji, kandidati šalju poruke sa skupova i preko društvenih mreža pri čemu ne moraju odgovarati na neugodna pitanja koja bi jasnije otkrila njihove stavove o temama koje su danas bitne građanima. O tom trendu razgovarali smo s troje izbornih analitičara Večernjeg lista – Ankicom Mamić, Krešimirom Macanom i Božom Skokom.

Krešimir Macan smatra da je odbijanje sučeljavanja loš trend za demokraciju, ali naglašava kako je to ipak legitimna taktika kandidata, posebice Kolinde Grabar-Kitarović protiv koje su svi ostali jer je ona jedina trenutačno na poziciji moći.

– Odbijanjem sučeljavanja gube građani i mediji, i kandidati mogu imati koristi od sučeljavanja, no očito je njihova taktika drukčija. Sjetimo se posljednjih parlamentarnih izbora, sučeljavanje Plenkovića i Milanovića bilo je tada jedna od najgledanijih emisija. S druge strane, da se na posljednjim predsjedničkim izborima Ivo Josipović nije pojavio na sučeljavanju, možda danas ne bismo imali Ivana Vilibora Sinčića koji je upravo tada privukao pažnju javnosti – podsjeća Macan.

Ni vani nije bolje, ni britanski premijer Boris Johnson se, primjerice, ne pojavljuje na svim sučeljavanjima, pa je jedna televizijska kuća na njegovo mjesto stavila komad leda.

Da sučeljavanja ipak mogu podići rejting, dokazalo je istraživanje Bože Skoke provedeno nakon predsjedničkih izbora 2010.

VIDEO Večernjakovi analitičari Božo Skoko i Krešimir Macan u studiju Večernjeg lista komentirali su predsjedničke kandidate i njihovu kampanju

– Sučeljavanje može utjecati na informiranost birača, a dobro obavljeno sučeljavanje može podići rejting kandidata i do pet posto. Ipak, više koristi nepoznatim kandidatima koji imaju prigodu predstaviti se i iskočiti među ostalima – objašnjava Skoko. Problem je i u zakonu koji na javnoj televiziji tretira svih 11 kandidata podjednako, što je obeshrabrujuće za gledljivost i atraktivnost samog programa, kaže Skoko te dodaje da Amerikanci rade sučeljavanja s dva, maksimalno tri kandidata koja imaju, kako zakon propisuje, objektivnu šansu postati predsjednikom države.

Ankica Mamić nastavlja da za kandidate nije pametno ne odazivati se na sučeljavanja, posebice Milanoviću i Škori koji prate aktualnu predsjednicu.

– Da se odazovu, pokazali bi da je ona ta koja se boji sučeljavanja. Istraživanja pokazuju da je taj trojac vrlo blizu po potpori građana i vjerujem da bi im sučeljavanje izuzetno dobro došlo da se približe biračima koji nemaju druge prilike da dobiju od njih neke odgovore – tvrdi Mamić.

Pripreme od ljeta

Direktorica informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum kaže nam da su prvi razgovori o sučeljavanju vođeni još potkraj ljeta, kada su trojici glavnih kandidata predložili da sučeljavanja održe i prije početka službene kampanje.

– Prvi poziv s datumima poslali smo u listopadu, s ciljem da kandidate pravodobno obavijestimo o planiranom sučeljavanju 19. prosinca i 3. siječnja i omogućimo im tako dovoljno vremena za kvalitetno planiranje njihovih rasporeda. Službeni poziv s navedenim datumima poslan je na dan kada ih je DIP proglasio službenim kandidatima. Kandidatima Grabar-Kitarović, Milanoviću i Škori u pozivu smo istaknuli da nam službeni odgovor pošalju do 10. prosinca pa čekamo povratnu informaciju – objasnila je Kardum izrazivši nadu da će ipak dobiti pozitivnu povratnu informaciju od kandidata.

I na HRT-u nam kažu da još čekaju odgovore svih 11 kandidata pozvanih na sučeljavanje 17. prosinca, te dvoje kandidata u drugom krugu 2. siječnja.

VIDEO Predsjednički kandidati

Komentara 77

Avatar arhaika
arhaika
23:00 10.12.2019.

Nije točno. Škoro je jasno rekao da želi sučeljavanje sa svim kandidatima. Pozvao je sve kandidate i medije da kažu mjesto i vrijeme.

RU
ruksak2
23:03 10.12.2019.

kolinda samo dok progovori pada za par posto, što bi tek bilo da išla na sučeljavanje, ona jednostavno nema kapacitet za izreći nešto pametnije od "bit ćemo bogati kao švicarska"...

NO
nostradamus11
23:12 10.12.2019.

Sučeljavanje kandidata pred ovako važan događaj bi trebala biti obveza svih,predsjednice prve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije