Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pismo ministru

'Zašto glas savjesti primalja u Hrvatskoj nije poželjan?'

ilić mira
15.08.2013.
u 09:43

Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji uputila je otvoreno pismo ministru zdravlja Rajku Ostojiću

Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji (HKUMSTuPB) uputila je otvoreno pismo ministru zdravlja Rajku Ostojiću u kojem se izražava duboko nezadovoljstvo i protivljenje otkazu koji je dobila primalja Jaga Stojak u kninskoj bolnici. U pismu kojeg je potpisala predsjednica Udruge Mira Ilić se podsjeća na ljudska prava među kojima je i priziv savjesti koja su zajamčena Ustavom RH, Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, te Poveljom Europske unije o temeljnim pravima.

U pismu se dalje navodi kako je pravo na prigovor savjesti priznato na međunarodnoj razini, ali hrvatskim primaljama zakonom to nije omogućeno kao što to imaju druge europske države. Hrvatska komora primalja od svog osnutka bori se i zalaže za to da se primaljama omogući priziv savjesti, te je u više navrata od nadležnog ministarstva tražila uvođenje istog, posljednji put 23. travnja ove godine u sklopu prijedloga Izmjena i dopuna Zakona o primaljstvu.

- Zašto „glas savjesti“ primalja u Hrvatskoj nije poželjan? Krije li se možda odgovor na ovo pitanje u slučaju kolegice Stojak koja je, žrtvujući vlastitu egzistenciju, stala u obranu života i otvoreno rekla ne „kulturi smrti“ u hrvatskim bolnicama? Glede gore iznesenog, gospodine Ministre, od Vas tražimo i molimo da, svojom institucijom, zaštitite temeljna prava zdravstvenih djelatnika, među kojima je i pravo na priziv savjesti – stoji u pismu u kojem se dalje od ministra traži da se slučaj Jage Stojak detaljno istraži, te da se, ukoliko ne postoje drugi pravni razlozi za odpuštanje s posla, ista obešteti i vrati na posao. Od dr. Rajka Ostojića, kao ministra i liječnika koji podliježe Hipokratovoj zakletvi, traže i očekuju da se založi za zaštitu ljudskog života u hrvatskim bolnicama, kako bi one bile \"kolijevke života\", a zdravstveni djelatnici čuvari njegova dostojanstva od začeća do naravne smrti.

>>\'Tražimo spas jedne ljudske sudbine od šikaniranja i zaborava\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije