Naslovnica Vijesti Svijet

Zašto Bog, koji može učiniti sve, ne spriječi zlo?

U novoj knjizi katekizma za mlade "Youcat", koja će biti predstavljena sutra u Vatikanu, nalaze se odgovori na više od 500 pitanja
12. travnja 2011. u 10:58 86 komentara 8 prikaza
papa Benedikt XVI.

VATIKAN – Zašto Bog, koji može učiniti sve, ne spriječi zlo? Na to i druga pitanja koja si postavljamo odgovori se mogu naći u novoj knjizi katekizma za mlade koja će biti predstavljena novinarima sutra, 13. travnja, u Vatikanu. Knjiga pod naslovom "Youcat", što je skraćenica od Youth catechism (katekizam za mlade), rođena je na inicijativu Ivana Pavla II., čiji je rad zaključio Benedikt XVI. koji je i napisao uvod, a izdaje se u povodu Međunarodnog dana mladeži koji će se ove godine održati od 16. do 21. kolovoza u Madridu. Na oko 300 stranica odgovara se na više od 500 pitanja. Najdulji odgovori imaju do 10 redaka, dakle, želi se na što jednostavniji i kraći način odgovoriti na pitanja koja si svi postavljaju.

Na knjizi su radili najuži suradnici pape Josepha Ratzingera, među kojima i bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schoenborn, koji će sutra govoriti na konferenciji za novinare, ali i oko 50 mladih osoba.

Pitanje svih pitanja, odnosno ako Bog poznaje svaku stvar i može učiniti sve, zašto onda ne spriječi zlo?, daje sljedeći odgovor: “Bog dopušta zlo samo zato da bi proizišlo nešto bolje”. Uz neke odgovore objavljuje se i kratki komentar, pa se uz ovaj, uz ostalo, kaže kako smrt i uskrsnuće Isusa pokazuje da zlo nije imalo ni prvu, ali ni posljednju riječ.

Na pitanje važnosti nedjelje odgovara se kako bi s njezinim ukidanjem svi dani postali radni. “Čovjek, koji je stvoren za radost, postao bi tako životinja rada i potencijalno pokoren konzumerizmom”.

A, evo i jednog pitanja vezanog uz ekonomiju. Dakle, koja je zadaća menadžera i poduzetnika? “Poduzetnici i menadžeri, uz to što imaju vlastiti legitimni interes, imaju i društvenu odgovornost, a ta je da poštuju pravedne zahtjeve radnika”, odgovara Crkva.

Na pitanje postoji li proturječnost između vjere i razuma, odgovor je “ne, jer ne postoji dvostruka istina”. U komentaru se dodaje kako “ne postoji istina vjere koja konkurira znanstvenoj racionalnosti. Bog je htio razum s kojim mi možemo prepoznati racionalne strukture svijeta, a na isti je način htio vjeru. Zbog toga kršćanska vjera traži i promiče znanost”.

Pitanja su, dakako, raznolika i idu od tradicionalnih kao što je grijeh, do praktičnih kako se može shvatiti da se čini dobro ili zlo, pa ima i onih koji se odnose na skandale u Crkvi. Glede skandala kaže se kako je vjerska zajednica ranjena napadima zla i kako je ono ušlo i “u srce Crkve”.

Što će se dogoditi kad se svijet okonča? “Bit će novo nebo i nova zemlja”.

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
 • -obrisani-:

  Sulejman je dao izgraditi stari most a mi ga srušili nehotice,,,

 • Avatar babatero
  babatero:

  Kamoćemo, nisi valjda i ti iz bureta???

 • -obrisani-:

  12.04.2011. u 20:40h zivadin je napisao/la: 12.04.2011. u 20:14h Nesalomljiva je napisao/la: . Vatikan je daleko od Crkve. Ona je institucija za pljackanje naivnog naroda. Dovoljno je videti Papu u njegovoj odori. Najveca glupost da sadasnjeg papu proglasavaju IIsusom iz ... prikaži još! Nazareta. Ovo je nevidjena glupost velicine vasione. .