Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ u Zagrebu

'Zašto bi nas raspuštali kad su odgovorni Prgomet i Plenković?'

Andrej Plenković
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/4
30.05.2017.
u 07:01

Traže se novi lideri zagrebačkog HDZ-a, a osim Hermana i Resslera,, kao zainteresiran spominje se i ministar Goran Marić.

Mogućnost raspuštanja Gradskog odbora HDZ-a zbog loših rezultata na lokalnim izborima izazvala je velike reakcije u zagrebačkom HDZ-u.

Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a, nije miljenik vrha stranke koju predvodi Andrej Plenković, a i njegovu izboru na tu funkciju prije gotovo pet godina prethodilo je raspuštanje gradskog odbora koji je tada vodio Ante Zvonimir Golem.

To je tek druga briga

Mikulićev izbor za šefa zagrebačkog HDZ-a tada je bio doživljen kao rezultat lobiranja Milijana Brkića, a koliko Mikulić ne figurira, svjedoči i to što nije bio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. U Mikulićevu krugu, što je struja suprotstavljena onoj Drage Prgometa kojeg je šef HDZ-a Plenković nametnuo za gradonačelničkog kandidata, tvrde da o raspuštanju zagrebačke organizacije nema govora. Smatraju da je raspuštanje u interesu Dragi Prgometu, ali da je ta inicijativa odbijena. To se, međutim, kosi s izjavama Andreja Plenkovića koji najavljuje osvježenja u zagrebačkom HDZ-u i formiranje tima za lokalne izbore 2021. godine.

U tom kontekstu Večernji list već je pisao da bi novi povjerenici ili u budućnosti novi lideri zagrebačkog HDZ-a mogli biti Mislav Herman, mladi liječnik, ili pak Karlo Ressler, Plenkovićev savjetnik. Izvori bliski Mikuliću odgovornost za rezultat u Zagrebu prebacuju isključivo na Dragu Prgometa podsjećajući da je on sam rekao da preuzima odgovornost za izborne rezultate.

Prema analizama rezultata koje je radio Mario Kapulica, Plenkovićev stranački savjetnik koji je bio dio Prgometova izbornog stožera, pokazalo se pak da je HDZ ostvario izuzetno loše rezultate i u vijećima gradskih četvrti (izuzev Maksimira), što upućuje na to da zagrebački HDZ ne funkcionira, kaže pripadnik Prgometove struje.

Vraćanje dugova

Dio HDZ-ovaca bliskih Mikuliću uvjeren je da od raspuštanja Gradskog odbora neće biti ništa, tim više što je Plenkoviću prva briga okupljanje nove saborske većine na nacionalnoj razini. Osim toga, drže da su Plenković i Prgomet zaslužni za rezultat u Zagrebu pa ne vide razloga da se situacija lomi preko zagrebačkog HDZ-a. Kako god bilo, odnosi u gradskoj organizaciji potpuno su narušeni.

Iako se smatralo da bi upravo Prgomet mogao preuzeti zagrebački HDZ nakon lokalnih izbora, s obzirom na loš rezultat, to je sad teško očekivati. Prije je moguće da bi mu Plenković možda mogao vratiti dug za uskakanje u izbornu utrku u zadnji trenutak tako da on bude predsjednik Gradske skupštine. Spominje se i ime ministra Gorana Marića kao mogućeg pretendenta na predsjedničko mjesto u zagrebačkom HDZ-u.  

Komentara 33

Avatar zagorac2
zagorac2
07:48 30.05.2017.

treba nam lider koji ce stvarat jedinstvo hrvata i hrvatica i ne trebaju nam razni Trgometi

JA
jadrmatic
07:20 30.05.2017.

Zanimljivo da je HDZ pobijedio na europarlamentarnim izborima u Zagrebu 2014. Iste godine su bili predsjednički izbori i Kolinda i Josipović su u drugom krugu bili gotovo izjednačeni. Imali smo i referendum o obitelji 2013. gdje je više od 50% zagrepčana bilo "za". HDZ je ove godine, dakle, imao realne šanse za pobjedu, da nisu istaknuli serijskog stranačkog prebjega i narcisoida Dragu Prgometa. Hasanbegović je bio u pravu.

Avatar dmitarX
dmitarX
08:41 30.05.2017.

Raspustit će on i Hdz..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije