Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dva tumačenja

Zastara Boljkovca spašava od suđenja za komunističke zločine?

boljkovac
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
17.07.2010.
u 15:00

Ključno je pitanje jesu li mučenja i likvidacije koje su činjene u logoru Dubovcu, vili Duga Resa te šumama Kozjači pravno u kategoriji ratnog zločina.

Sedam godina istrage za komunističke zločine iz 1947. godine na području Karlovca, za koje je glavnoosumnjičeni ministar policije iz devedesete Josip Boljkovac, s pravnog je aspekta vjerojatno uzaludno. Nekoliko pravnika s kojima smo razgovarali kažu da je Ivan Fumić, nekadašnji sekretar za pravosuđe, najvjerojatnije u pravu kada upozorava da je za poslijeratne likvidacije nastupila zastara.

Ključno je pitanje jesu li mučenja i likvidacije koje su činjene u logoru Dubovcu, vili Duga Resa te šumama Kozjači pravno u kategoriji ratnog zločina. Ako bi to bio ratni zločin, onda bi se protiv Boljkovca, koji je u to doba bio rukovoditelj karlovačke Ozne, mogao otvoriti kazneni postupak.

Saslušano 50 svjedoka


No, kako su zločini počinjeni nakon rata, pitanje je mogu li se podvesti pod formulaciju ratnog zločina. Ako je to nemoguće, onda su posrijedi “obična” ubojstva, lišenja slobode i nanošenja ozljeda, a za to je već odavno nastupila zastara kaznenog progona.

Karlovački sudac Ivan Perković, koji provodi istražne radnje za zločin i koji je dosad ispitao više od 50 svjedok,a kaže da ni sam ne zna odgovor na ovo pravno pitanje. – Istražne se radnje provode na prijedlog Državnog odvjetništva, a one se temelje na saslušanju svjedoka i ekshumacijama. Riječ je o pravno ograničenoj radnji i u ovome trenutku nije bilo nužno razmatrati ovo pravno pitanje – kaže sudac Perković.

Drukčije je s poraćem

Za zločine nad zarobljenim domobranima i ustašama te stanovnicima karlovačkog kraja koji nisu bili po volji strani koja je dobila rat Državno odvjetništvo u Karlovcu zatražilo je istražne radnje navodeći da je riječ o kaznenim djelima počinjenima u vrijeme Drugog svjetskog rata, na kraju rata i poraću.

Prema tumačenju pravnika koji ima praktično iskustvo u procesuiranju ratnog zločina, po Kaznenom zakonu ratni zločin mora biti počinjen u vrijeme rata ili oružanog sukoba, ali ne u poraću. Ako su ubojstva ili zlostavljanja počinjena poslije, onda to nije ratni zločin. Drugačije je s ratnim zarobljenicima jer je kod njih bitno da su zarobljeni u vrijeme rata ili oružanog sukoba i da taj status nisu promijenili do trenutka kada su bili izvrgnuti zlostavljanjima ili likvidacijama.

U konkretnoj situaciji za koju se sumnjiči Boljkovca morat će se, misli sudac Perković, ali i ostali pravnici s kojima smo razgovarali, prosuđivati od slučaja do slučaja.

– Možda je ovaj postupak doista u zastari, no on ima smisla jer će se kroz njega doznati istina o događajima koji su se zbili nakon Drugog svjetskog rata, a o kojima se desetljećima nije smjelo govoriti – kaže sudac Perković i napominje da je upravo istina najveća vrijednost postupka koji provodi, a žrtve i njihove obitelji imaju pravo na istinu.

Komentara 180

SA
saniboj
20:11 17.07.2010.

Dragi nacionalisti i ujkani, moram priznati nazalost, da je danas vase vrijeme, biti nazi je In i cool, pogotovo ako si klinjo 83-godiste, i za vrijeme rata si crtao bojanku sa mamom u sklonistu. Ja sam bio u hv -uu tada. Pa svejedno nisam ujkan kao vi. Jos ste se i drznuli.

BO
bosut1
21:32 17.07.2010.

damire,taj smrad sto se koristi nickom drug-stari je i sam cetnik.Stidi se drug stari reci tko je,a ima se zasto i stiditi.Ne treba puno obracati paznju na takve kreature.Ponekad im reci sto ih ide(znaju to i sami) i uvijek ih iznova podsjetiti da su nasa \"najdraza\" nac. manjina.Tek toliko da se sjete sta im je njihova borba dala.Pozdrav

TO
Tot
19:14 17.07.2010.

nema zastare za krmka starog...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije