Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASMIJALI FRANCUSKU

‘Zaslijepilo nas je neko svjetlo pa smo glasovali za gay brakove’

gay,homoseksualizam,portal
Reuters/PIXSELL
27.04.2013.
u 08:10

Zbunjeni francuski desničari pogreškom su pritisli krivi gumb i podržali istospolne brakove

Zakon o istospolnim brakovima u Francuskoj izglasan je uz veliku pomoć njegovih protivnika. Četiri konfuzna francuska parlamentarca, pripadnika desničarske Unije za narodni pokret (UMP) i žestoki protivnici istospolnih brakova, svoj su glas ipak dali u korist bračne jednakosti.

– Bili smo ometeni rotirajućim svjetlima i stisnuli smo tipku “za” umjesto “protiv” – žale se političari koje ismijava velik dio francuske javnosti.

Nered u parlamentu

Jedan od najvećih protivnika prijedloga zakona o legalizaciji istospolnih brakova, zastupnik UMP-a Henri Guaino također je pogreškom glasovao za istospolne brakove. Bivši savjetnik Nicolasa Sarkozyja, Guaino je glasovao “za“ iako je jedan od najgorljivijih protivnika ovoga prijedloga, pokazali su rezultati glasovanja koje je objavila služba Narodne skupštine.

– Ja nikada nisam vidio takav nered u Skupštini. Bila su tri gumba, treperi – “da”, i... ja sam tada stisnuo krivu tipku – požalio se Guaino.

Ista pogreška potkrala se i njegovim kolegama iz UMP-a – Lucu Chatelu, bivšem ministru obrazovanja, Alainu Chrétienu i Marianne Dubois. Od šest zastupnika stranke UMP koji su glasovali za prijedlog samo su dvojica stvarno željela glasovati za podršku istospolnim brakovima – Franck Riester i Benoîst Apparu.

Tijekom elektroničkog glasovanja koje traje jednu do dvije sekunde često se događa da poneki zbunjeni zastupnik pritisnu pogrešni gumb. Tako je prilikom prvog čitanja prijedloga zakona zastupnik Jean-Louis Borloo iz “Unije demokrata i nezavisnih” glasovao protiv zakona o homoseksualnim brakovima iako ga odobrava. Ovog puta bivši ministar je bio pažljiviji i nije se prevario.

Čeka se samo Hollande

Predsjednik François Hollande već je obećao da će potpisati novi zakon koji, osim što im osigurava pravo braka, istospolnim parovima daje pravo i da posvajaju djecu. Nakon što je finaliziran zakon, Francuska će biti deveta zemlja u Europi i 14. u svijetu koja dopušta sklapanje braka bez obzira na spolnu orijentaciju.

>>Francuski parlament legalizirao sklapanje istospolnih brakova!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije