Naslovnica Vijesti Zlata vrijedan

Započinje potraga za najboljim poljoprivrednicima u Hrvatskoj

Tijekom svibnja i lipnja objavljivat ćemo priče o poljoprivrednicima koji su ušli u završnicu ovogodišnjeg izbora za najbolji OPG
17. travnja 2018. u 14:39 2 komentara 2348 prikaza
U Ministarstvu poljoprivrede okupio se žiri koji bira finaliste projekta Zlata vrijedan
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Francuska goveda na ličkim pašnjacima, šparoge u županjskoj Posavini, cikorija iz bilogorskog kraja, korčulansko maslinovo ulje, istarsko vino, međimursko meso z’tiblice, slavonske svinje, zagrebačka heljda, varaždinski mak... Proizvodi su to ovogodišnjih finalista tradicionalnog, petog izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u akciji “Zlata vrijedan” koju su pokrenuli Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede.

Uzgajivači stoke mogu očekivati 42,59 dodatnih eura za podnu površinu, 27,76 za ležišta, 34,06 za pristup ispaši i 52,1 euro za ispust Dobrobit životinja Tko je dobar prema kravici dobit će i 260 € više po grlu

Svaku županiju te Grad Zagreb u tom će izboru predstavljati po jedan OPG, a između tri mlade nade u poljoprivredi – koje ove godine dolaze iz Karlovačke, Zagrebačke i Požeško-slavonske županije – bit će izabrana najbolja. Tko će pobijediti odlučit će žiri kojim predsjeda zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Stjepan Blažević, a članovi su Leticija Hrenković iz Ministarstva poljoprivrede, Mirjana Žižić iz Večernjeg lista, Sanja Najvirt s HRT-a, Miroslav Kuskunović s portala Agrobiz.hr, Zdravko Tušek iz Savjetodavne službe, Zdravko Barać iz Hrvatske poljoprivredne agencije, Tihomir Jaić iz Hrvatske udruge poljoprivrednika, Jan Marinac iz Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika, Mladen Jakopović iz Hrvatske poljoprivredne komore te Mijo Pranjić, prošlogodišnji pobjednik izbora koji sa suprugom Anjom u Drenovcima ima farmu muznih krava i proizvodi sir. Tijekom svibnja i lipnja u Večernjem listu predstavit ćemo nominirane, a od ponedjeljka do petka o njima će u istom razdoblju biti emitirani prilozi u emisiji “Dobro jutro” HRT-a. Proglašenje najboljih bit će potkraj lipnja, za što su osigurane četiri novčane i nagrada za najbolji OPG po izboru čitatelja Večernjeg lista.

U Ministarstvu poljoprivrede okupio se žiri koji bira finaliste projekta Zlata vrijedan
1 / 40
Proglašenje najboljeg OPG-a i dodjela nagrade "Zlata vrijedan" održano na izletištu Kezele

Kandidati 5. izbora za najbolji OPG

Brodsko-posavska

OPG Hinko Mikanović, Podvrško (Cernik)

muzne krave, junice, ovce, obrađuju 180 ha – ekološka proizvodnja

Vukovarsko-srijemska

OPG Mirko Bošković, Cerna

šparoge, lubenice, soja, grašak, šećerac, cvjetača, lubenica, luk, šećerna repa

Međimurska

OPG Zdenka Medenjak, Sveti Urban (Štrigova)

kušaonica vina i autohtona jela proizvedena na vlastitom gospodarstvu (junad, vino, kukuruz, ječam)

Karlovačka

Agroprom d.o.o – Zdravko Salopek, Salopeki (Ogulin)

kupus, krumpir, tikvice, paprika, salata, grah

Zadarska

OPG Miodrag Deša, Zadar

720 kokoši – jaja sretnih koka iz slobodnog uzgoja, ekoproizvodnja maslinova ulja te uzgoj maremansko-abruceške pasmine ovčara

Bjelovarsko-bilogorska

OPG Marijo Puškarić, Kaniška Iva

krumpir, češnjak, luk, cikorija, žitarice i uljarice

Požeško-slavonska

OPG Anita Nekić, Mokreš (Čaglin)

ovce, pčele, koze – med, kozji sir

Krapinsko-zagorska

OPG Andrija Drempetić, Donja Stubica

proizvodnja i prerada voća i povrća – paprika, rajčica, krastavci, patišoni, cikla, jagoda

Šibensko-kninska

OPG Dragan Katić, Biskupija

lubenice i kupusnjače

Ličko-senjska

OPG Jure Murgić, Perušić

uzgoj francuskog goveda salers i proizvodnja mesa

Virovitičko-podravska

OPG Stjepan Kirin, Čemernica

650 svinja, ratarstvo

Zagrebačka

OPG Marina Dobošić, Žabnica (Dubrava)

tikva golica, kukuruz, slanutak, pšenica, čisto bučino ulje te s dodatkom chilija i češnjake, namaz od buče, bučino brašno, rakija od mesa tikve

Koprivničko-križevačka

OPG Ivan Imbrišić, Kozarevac

kukuruz, pšenica, tritikal, talijanski ljulj, muzne krave, junad, proizvodnja sira i mlijeka

Primorsko-goranska

OPG Anita Pintar, Čabar

kravlji sir, čabarski škripavac, sir činkel, sir s dodatkom medvjeđeg luka, jabučni sok i čips od jabuke

Sisačko-moslavačka

OPG Josip Slama, Vidrenjak (Velika Ludina)

kamilica, pšenica, soja, kokoši hrvatice

Dubrovačko-neretvanska

OPG Vlaho Komparak, Korčula

pčelarstvo, maslinarstvo, ovčarstvo, kušaonica

Grad Zagreb

OPG Dražen Frljak, Zagreb

orah, lješnjak, soja, heljda, uljana repica, 300 koki nesilica

Istarska

OPG Franc Arman, Nardući (Vižinada)

vino, rakija, masline, pašnjaci, oranice

Splitsko-dalmatinska

OPG Vlado Perišin, Kaštel Kambelovac

autohtone sorte grožđa i maslina, obrada zemlje konjem i ralom

Osječko-baranjska

Škobić poljoprivredni obrt, Balinac (Aljmaš)

marelice, trešnje, orah, ruralni turizam, kušaona

Varaždinska

OPG Dario Pocedulić, Gornji Kučan

heljda, proso, amarant, mak, raž, pšenoraž, pšenica, kukuruz, proizvodnja integralnog brašna, bezglutenske kaše

MLADE NADE

Karlovačka

OPG Jože Želježnjak, Veselići (Ribnik)

industrijska konoplja, suncokret, lan, tikva, heljda, proso, pir, pšenica, kukuruz, zob, ječam; proizvodnja ulja, integralnog brašna, kaše

Zagrebačka

OPG Nikolina Varga, Bratina (Pisarovina)

jagoda klasična i šumska bijela, aronija, ljeska, povrće, džemovi od jagode i cjelokupna zimnica

Požeško-slavonska

OPG Marijan Burić, Ramanovci (Kaptol)

božur i kala

Okusi Hrvatske Domaći OPG-i nahranili briselsku diplomaciju Tvrtko Gačić Vinkov Opet ga pokrali Snimio poruku lopovu: Ti si čestit čovjek, budala si ako ne ukradeš Domaće je bolje Goste mame i organskim mesom charolaisa uzgojenim na Bilogori

VIP izdvaja za Vas

  • bugatti:

    Gazda je najbolji ali ga necete naci !

  • Krotila:

    poljoprivredU i stočarstvo treba forsirati maksimalno