Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOP BUKEVSKI

Započela eutanazija 1000 pataka i kokoši kod Gorice, Tolušić: Zabranjuje se držanje peradi na otvorenom u cijeloj Hrvatskoj

ptičja gripa
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/12
16.01.2017.
u 09:58

Prema riječima pomoćnika ministra poljoprivrede Damira Agičića, usmrćivanje se provodi dislokacijom vratne kralježnice peradi

Na području Sopa Bukevskog kod Velike Gorice u radijusu oko tri kilometra od farme Valionica Radina 40 veterinara i 19 veterinarskih inspektora počelo je s usmrćivanjem oko 1000 pataka i kokoši na farmi te još oko 500 komada peradi na 15-ak ugroženih lokalnih OPG-ova.

Prema riječima pomoćnika ministra poljoprivrede Damira Agičića, usmrćivanje se provodi dislokacijom vratne kralježnice peradi, a nakon toga perad će biti neškodljivo uklonjena u Agroproteinki. Na zaraženoj farmi uništit će se i 3000 pačjih i 16.200 kokošjih jaja. 

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je kako nema opasnosti da su perad i jaja s farme dospjeli u promet jer je riječ o rasplodnim kljunovima i jajima koje Valionica Radina koristi za daljnji uzgoj. Tolušić ponavlja kako je riječ o soju ptičje gripe koja nikad nije prouzročila bolest kod ljudi.

U krugu 10 km od farme bit će zabranjen promet peradi, a na području cijele Hrvatske na snagu stupa zabrana držanja peradi na otvorenom. Svi vlasnici peradi koja se eutanazira bit će obeštećeni u roku od mjesec dana, rekao je Tolušić.

Agičić kaže kako je populacija divljih ptica u Hrvatskoj definitivno inficirana virusom H5N8. U divljih ptica u prirodi to je prirodan tok bolesti na koji se ne može utjecati, ali se može spriječiti njegovo prenošenje na domaću perad. Mjere usmrćivanja peradi na području Sopa Bukevskog provodit će se cijeli dan, a mjesto osigurava i policija.

>> Ptičja gripa na 55 uzgajališta u Bugarskoj, usmrćivanje 430.000 komada peradi

Komentara 6

GL
GlogovKolac
11:10 16.01.2017.

"a na području cijele Hrvatske na snagu stupa zabrana držanja peradi na otvorenom..." Jel mi netko od ovih "pametnjakovića" može pojasniti kako ovo misle provesti te kako kazniti one koji se eventualno ogluše na ovu zabranu???? Naime, koliko bakica imama net kako bi znale da ne smiju puštati kokice na otvoreno kao i svaki dan do sada????Ide mi na jetra to što oni koji neke propise objave na netu misle da su svi upoznati s time...

SO
SoloHan
11:21 16.01.2017.

jel neko javio Idi Prester da se sakrije

Avatar nekakav
nekakav
11:38 16.01.2017.

zanimljivo da se ovu bolest nalazi isključivo na farmama, u intenzivnom uzgoju, 99% u zatvorenim objektima, a zabranjuje se držanje peradi na otvorenome svima! pa sad, meni je skroz jasno koji je krajnji cilj ove akcije. pod krinkom zaštite provodidi se eutanazija uzgoja peradi za osobne tj. privatne, potrebe, ne za prodaju. jer treba od nekud stvoriti i nove kupce, jel da?! imali smo svinjsku gripu, predstavljenu kao najveću pošast modernog doba, a na kraju ispalo da je manje opasna od obične gripe, od koje umire daleko više ljudi. imali smo već i ovu ptičju gripu, osim propasti lijepog dijela seoske proizvodnje kokoši i jaja, ništa se nije dogodilo, osim naravno, povećanja broja novih kupaca. sad se opet plaši ljude ovom bolešću. a da počnete provoditi mjere zaštite, kakve dolikuju modernom čovjeku? eto, lovce imamo. a da mi ove divlje ptice riješimo? ono, riješili smo se medvjeda, vukova, divljih goveda i konja, zašto ne i ove ptice? čemu moralizirati, kad iza svega stoji korporacijski interes?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije