Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ATRAKCIJA Pred kućom Milivoja Polovine zastaju mnogi namjernici

Zaljubljen u ratkape

plus-01-txt.jpg
import
12.08.2006.
u 16:05

U garaži Milivoja Polovine, vitalnog 77-godišnjaka iz Virovitice, kriju se mnoga čuda. Jedno od njih je perpetuum mobile koji je sam osmislio i koji, naravno, nikada nije proradio. Tu je i “najbrži traktor na svijetu”, u koji je sam smjestio fićinu makinu pa sada potegne i 120 na sat.

Štap za udovice
Primitivni alati što ih je povješao po zidovima, štap babolovac kojim, kaže, lovi udovice, aforizmi koje je prikupio ili smislio samo su dio njegove zbirke u muzeju što ga je posvetio – vlastitom životu.
Ali ipak ništa od nabrojenoga ni izdaleka ne zaokuplja Milivojevu pažnju kao – ratkape. Njima je ukrasio svoju katnicu na ulazu u grad:
– Vozač sam od 1947. kad su u cijelom virovitičkom kotaru postojala samo tri automobila. U crysleru sa šperpločama umjesto stražnjih stakala vozio sam ondašnje “face”. Sad sam, eto, već 15 godina u mirovini.

– Prvu sam ratkapu ili, kako se pravilno hrvatski kaže, poklopac za naplatak, koji je otpao s nekog mercedesa, prije 30 godina našao na cesti idući na posao. Bila je tako lijepa, a kad sam uskoro pronašao još jednu, odlučio sam ih skupljati. Neke su mi donijeli prijatelji, ali najviše sam ih našao na smetištu, što je izluđivalo moju babu Nevenku. Ima ih različitih. Prije dvije godine odlučio sam svoje ratkape izvući iz muzeja i staviti ih tako da ih svi vide.

Izlošci sa smetišta
Na kuću, bunar i drvarnicu stavio sam ih ukupno 126, a na počasno mjesto, na pročelje kuće – upravljač. Ipak jedino njemu mogu zahvaliti što danas primam mirovinu pa sam to učinio u znak zahvalnosti – objašnjava Milivoj Polovina, pred čijom kućom zastaju mnogi prolaznici i fotografiraju taj neobični dom.


Biciklom s volanom straši bake

Iako je cijeli život proveo za volanom, danas Milivoj rijetko vozi automobil. Ipak, od volana se ni danas ne odvaja. Stavio ga je na bicikl, kojemu je dodao prikolicu, pa se svaki dan njime proveze 10-ak kilometara, da u gradu nabavi sve što treba njemu i njegovoj Nevenki. Ponekad vozi i drugi bicikl, na koji je stavio automobilsku trubu:
– Prišuljam se ja tako iza leđa neke babe pa zatrubim, a baba odmah skače u kanal jer misli da je iza nje auto – smije se. I nedjeljom, otkriva nam, ide do grada na jednom od svoja dva prometala, i to samo zato da kupi Večernjak.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije