Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koalicija zelene ljevice:

'Zalagat ćemo se protiv neoliberalizma i za obranu antifašističkih vrijednosti Europe'

Zagreb: Konferencija za medije koalicije za izlazak na europske izbore: Možemo!
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
1/13
28.03.2019.
u 12:37

Novi predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović uvodno je kazao da je ova koalicija tek početak jedne dugoročne suradnje u kojoj će ove tri stranke nastupati kao koalicija zelene ljevice nastojeći mijenjati ne samo Europu, nego i Hrvatsku

Danas je zaživjela još jedna koalicija, svojevrsna zelena ljevica, koja će zajedno izaći na predstojeće izbore za Europski parlament. Čine ju tri stranke - Možemo! - politička platforma, Nova ljevica i ORaH.

- Cilj našeg zajedničkog izlaska je ponuditi politike koje će transformirati Europu prema održivoj, pravednoj i zelenoj zajednici ljudi. Ponudit ćemo politike koje će pružiti alternativu neoliberalnim ekonomskim politikama koje stvaraju sve veće nejednakosti između samih zemalja članica EU, ali i unutar svake pojedine zemlje članice, generirajući pritom i velike regionalne nejednakosti kojih smo mi u Hrvatskoj itekako svjesni. Iste te politike generiraju i sve veće razlike u bogatstvu ljudi, to jest razlike između onih koji su najbogatiji i onih koji su najsiromašniji, a na čijim se leđima održava cijeli taj ekonomski sustav - kazala je predstavnica političke platforme Možemo! Sandra Benčić, dodajući da njihova koalicija želi ponuditi politike koje će omogućiti regulaciju financijskog tržišta na razini EU i redizajn monetarne unije kakvu sad imamo na način da krajnji cilj bude da oni koji žive na periferiji Europe mogu upravljati svojim razvojem, ali i da višak vrijednosti koje te ekonomije stvaraju ostanu u njihovim zemljama, a ne da se sele u porezne oaze.

Pogledajte video s predstavljanja:

- Radi se o jednoj novoj političkoj opciji koja ima i program i ljude. Zalagat ćemo se protiv daljnjih neoliberalnih politika, za redistribuciju unutar EU, za jednakost svih građana, obranu antifašističkih vrijednosti Europe i protiv nacionalizama, izolacionizama i revizionizama, odnosno svega onoga što vidimo posljednjih godina. Zalagat ćemo se i za Europu ljudskih prava i otvorenih granica, a protiv politike bodljikave žice koja nas zapravo sve više okružuje - istaknuo je uime Nove ljevice njezin čelnik Dragan Markovina.

Novi predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović uvodno je kazao da je ova koalicija tek početak jedne dugoročne suradnje u kojoj će ove tri stranke nastupati kao koalicija zelene ljevice nastojeći mijenjati ne samo Europu, nego i Hrvatsku.

- Mi za to imamo znanja, ljude, programe i nismo se danas slučajno našli ispred zgrade NSK, jer upravo ovdje će 2020. Hrvatska preuzeti predsjedanje Europskom unijom, a to je velika prilika da naša zemlja može provesti neke politike koje će biti dugoročno korisne za sve građane. Tijekom naše kampanje naglasak ćemo dati na više značajnih tema, a sada bih ovdje izdvojih dvije zelene. To je zelena industrijalizacija na kružnoj i kooperativnoj ekonomiji, čime ističemo zagovaranje sustava zelene javne nabave, a druga bitna tema je zelena tranzicija s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije. Uvjereni smo da je upravo sad vrijeme kada treba zaustaviti klimatske promjene ili ih barem usporiti. Uostalom, to se vidi kao značajna tema diljem cijele Europe. Mladi su to prepoznali kao bitno pitanje, pa ćemo i sutra i mi zajedno s njima opet prosvjedovati - naglasio je Petrović.

Tomislav Tomašević, predstavnik platforme Možemo!, dodao je još kako će preksutra koalicija predstaviti svoj program i sve kandidate na svojoj izbornoj listi.

- Koalicijski sporazum je potpisan. Očekujemo da ćemo osvojiti jedan mandat u Europarlamentu i dogovorili smo se da će taj mandat koristiti sve tri stranke kroz model rotacije. A na samoj listi bit će jednak broj kandidata i kandidatkinja iz svake stranke, što znači od svake stranke po četiri kandidata i kandidatkinje. Lista će biti složena prema zip-modelu jer je to u skladu s našim uvjerenjima o ravnopravnosti - zaključio je Tomašević.

Pogledajte video usporedbe Hrvatske i Slovenije:

Komentara 14

DU
Deleted user
13:19 28.03.2019.

Jesenti milu bigulicu, nakon što su u politiku ušli vrla gospoja Raukar Urška i dični gospo'n Matula Vilček, dvoje navodno najuglednijih tzv. građanskih aktivista i dvije najokomitije moralne vertikale, a potpomognuti etičkim velikanom Petrović Tončekom Zorkanom, na hrvatskoj političkoj pozornicii više ništa nije isto. Pitanje je samo dana kad će ta veličanstvena novopečena politička trojka sa scene pomesti cjelokupan sadašnju politički establišnent (što god to značilo) i od Hrvatske napokon napraviti zemlju pravde, pravednosti, blagostanja i svijetle budućnosti. Mašala.

DU
Deleted user
13:41 28.03.2019.

Ajde bar se sav taj drustveni mulj okupio na jednoj hrpi.

NE
Nepokolebljiv
13:39 28.03.2019.

Program sadrzi i popravljanje propusta socijalisticke revolucije iz 1945-52 (porokati one koji su izmakli nozu, malju, metku u potiljak tada) pa napraviti zemlju blagostanja svu "ofarbanu" u zeleno (zeleno divno prekriva krv nevinih).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije