Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zalagat ćemo se protiv neoliberalizma i za obranu antifašističkih vrijednosti Europe'

Novi predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović uvodno je kazao da je ova koalicija tek početak jedne dugoročne suradnje u kojoj će ove tri stranke nastupati kao koalicija zelene ljevice nastojeći mijenjati ne samo Europu, nego i Hrvatsku
28. ožujka 2019. u 12:37 14 komentara 910 prikaza
Zagreb: Konferencija za medije koalicije za izlazak na europske izbore: Možemo!
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Danas je zaživjela još jedna koalicija, svojevrsna zelena ljevica, koja će zajedno izaći na predstojeće izbore za Europski parlament. Čine ju tri stranke - Možemo! - politička platforma, Nova ljevica i ORaH.

Osnovana stranka Možemo! Benčić i Celakoski koordinatori Osnovana nova politička stranka - Možemo!

- Cilj našeg zajedničkog izlaska je ponuditi politike koje će transformirati Europu prema održivoj, pravednoj i zelenoj zajednici ljudi. Ponudit ćemo politike koje će pružiti alternativu neoliberalnim ekonomskim politikama koje stvaraju sve veće nejednakosti između samih zemalja članica EU, ali i unutar svake pojedine zemlje članice, generirajući pritom i velike regionalne nejednakosti kojih smo mi u Hrvatskoj itekako svjesni. Iste te politike generiraju i sve veće razlike u bogatstvu ljudi, to jest razlike između onih koji su najbogatiji i onih koji su najsiromašniji, a na čijim se leđima održava cijeli taj ekonomski sustav - kazala je predstavnica političke platforme Možemo! Sandra Benčić, dodajući da njihova koalicija želi ponuditi politike koje će omogućiti regulaciju financijskog tržišta na razini EU i redizajn monetarne unije kakvu sad imamo na način da krajnji cilj bude da oni koji žive na periferiji Europe mogu upravljati svojim razvojem, ali i da višak vrijednosti koje te ekonomije stvaraju ostanu u njihovim zemljama, a ne da se sele u porezne oaze.

Pogledajte video s predstavljanja:

- Radi se o jednoj novoj političkoj opciji koja ima i program i ljude. Zalagat ćemo se protiv daljnjih neoliberalnih politika, za redistribuciju unutar EU, za jednakost svih građana, obranu antifašističkih vrijednosti Europe i protiv nacionalizama, izolacionizama i revizionizama, odnosno svega onoga što vidimo posljednjih godina. Zalagat ćemo se i za Europu ljudskih prava i otvorenih granica, a protiv politike bodljikave žice koja nas zapravo sve više okružuje - istaknuo je uime Nove ljevice njezin čelnik Dragan Markovina.

Andrej Plenković Najbliži ljudi Plenkovićeve nove nade: Ovo je HDZ-ov tim za europske izbore

Novi predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović uvodno je kazao da je ova koalicija tek početak jedne dugoročne suradnje u kojoj će ove tri stranke nastupati kao koalicija zelene ljevice nastojeći mijenjati ne samo Europu, nego i Hrvatsku.

- Mi za to imamo znanja, ljude, programe i nismo se danas slučajno našli ispred zgrade NSK, jer upravo ovdje će 2020. Hrvatska preuzeti predsjedanje Europskom unijom, a to je velika prilika da naša zemlja može provesti neke politike koje će biti dugoročno korisne za sve građane. Tijekom naše kampanje naglasak ćemo dati na više značajnih tema, a sada bih ovdje izdvojih dvije zelene. To je zelena industrijalizacija na kružnoj i kooperativnoj ekonomiji, čime ističemo zagovaranje sustava zelene javne nabave, a druga bitna tema je zelena tranzicija s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije. Uvjereni smo da je upravo sad vrijeme kada treba zaustaviti klimatske promjene ili ih barem usporiti. Uostalom, to se vidi kao značajna tema diljem cijele Europe. Mladi su to prepoznali kao bitno pitanje, pa ćemo i sutra i mi zajedno s njima opet prosvjedovati - naglasio je Petrović.

Dragan Markovina Marinko Jurasić Kako je student s Yalea fascinirao 
hrvatske medije i Markovinu

Tomislav Tomašević, predstavnik platforme Možemo!, dodao je još kako će preksutra koalicija predstaviti svoj program i sve kandidate na svojoj izbornoj listi.

- Koalicijski sporazum je potpisan. Očekujemo da ćemo osvojiti jedan mandat u Europarlamentu i dogovorili smo se da će taj mandat koristiti sve tri stranke kroz model rotacije. A na samoj listi bit će jednak broj kandidata i kandidatkinja iz svake stranke, što znači od svake stranke po četiri kandidata i kandidatkinje. Lista će biti složena prema zip-modelu jer je to u skladu s našim uvjerenjima o ravnopravnosti - zaključio je Tomašević.

Pogledajte video usporedbe Hrvatske i Slovenije:

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Jesenti milu bigulicu, nakon što su u politiku ušli vrla gospoja Raukar Urška i dični gospo'n Matula Vilček, dvoje navodno najuglednijih tzv. građanskih aktivista i dvije najokomitije moralne vertikale, a potpomognuti etičkim velikanom Petrović Tončekom Zorkanom, na hrvatskoj političkoj pozornici ... prikaži još!i više ništa nije isto. Pitanje je samo dana kad će ta veličanstvena novopečena politička trojka sa scene pomesti cjelokupan sadašnju politički establišnent (što god to značilo) i od Hrvatske napokon napraviti zemlju pravde, pravednosti, blagostanja i svijetle budućnosti. Mašala.

 • Deleted user:

  Ajde bar se sav taj drustveni mulj okupio na jednoj hrpi.

 • Nepokolebljiv:

  Program sadrzi i popravljanje propusta socijalisticke revolucije iz 1945-52 (porokati one koji su izmakli nozu, malju, metku u potiljak tada) pa napraviti zemlju blagostanja svu "ofarbanu" u zeleno (zeleno divno prekriva krv nevinih).