Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKONSTRUKCIJA VLADE

Veliki izvještaj iz HDZ-a: Žalac najteže podnijela smjenu, Đakić divljao zbog Tolušića

Foto: PIXSELL
1/8
17.07.2019.
u 23:23

Plenković zasad može računati na naše ruke, poslije ćemo vidjeti, rekao je Đakić

Dramatično je bilo u HDZ-u, Gabrijela Žalac najteže je podnijela svoju smjenu s mjesta ministrice, a Josip Đakić kiptio je od bijesa i crven kao rak "bacao se" po hodnicima stranke zbog smjene ministra te potpredsjednika Vlade i HDZ-a Tomislava Tolušića, jedinog političkog kapitalca među troje smijenjenih ministara. Smijenjena je i ministrica Nada Murganić, ali ona je, doznajemo, najkorektnije prihvatila svoju smjenu poručivši da ostaje na raspolaganju i stranci i premijeru. Dramatizirao nije ni Tolušić, neki su imali dojam da je bio pomalo ispuhan, ali nije pokazivao ni frustracije ni ogorčenje.

Dok je premijer i šef HDZ-a Plenković užem Predsjedništvu priopćavao koji ministri odlaze iz Vlade, informacije su odmah curile članovima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, koji su u HDZ-u čekali sjednicu, ali i novinarima. Đakić je poludio kada je čuo da je na odstrelu i Tolušić.

Bacao se, vikao da neće podržati Vesnu Bedeković za ministricu, također Virovitičanku, psovao. Brkić ga je morao smirivati, a onda su ga na razgovor primili Plenković i Jandroković. Od njih se vratio sav crven i zajapuren – prepričao nam je izvor iz Predsjedništva. I Gabrijela Žalac na Predsjedništvu se potrudila pokazati svu frustraciju zbog smjene.

– Rekla je da se osjeća kao silovana žena ostavljena na ulici. Tvrdila je da je imala odlične rezultate u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, a da su joj prilijepili lažne afere – rekao nam je sugovornik iz HDZ-a. Plenković joj je, doznajemo, na to odvratio da se ne treba tako osjećati jer je u političkoj utakmici nekad potrebno napraviti korak unazad kako bi se išlo naprijed dva. Josipa Đakića, koji je zastupnik u Saboru, sinoć smo nazvali i upitali hoće li u petak u Saboru podržati izbor novih ministara.

– A glasat ću za Bedeković kada će glasati i Tolušić, i ona je naša. Ali nije adekvatna zamjena za Tolušića, koji nije trebao biti smijenjen, niti je adekvatna zamjena za naše rezultate i naš trud u Virovitičko-podravskoj županiji. Plenković zasad može računati na moju podršku u Saboru, a poslije ćemo odlučiti ovisno kako će se razvijati situacija. Sada smo žalosni i nezadovoljni – rekao nam je Đakić. Na užem Predsjedništvu, kada je Plenković obznanio smijenjene ministre, ministar i potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković rekao je da nema ništa protiv prijedloga premijera za rekonstrukciju Vlade, ali da nije za to da se smijeni Tolušića.

Imao je emotivan govor, rekao je da su on i Tolušić djeca HDZ-a te da ne može prihvatiti njegovu smjenu – doznajemo u HDZ-u. Drugih prigovora navodno ni na užem ni na širem Predsjedništvu, uzevši u obzir Đakića, navodno nije bilo. Novi potpredsjednici Vlade, nakon smjene Tolušića i odlaska Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, bit će ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar financija Zdravko Marić. U dijelu HDZ-a nisu zadovoljni tim rješenjem jer kažu da Marić nije član stranke, a da Božinović nije najomiljenija osoba u stranci.

Ministricu Žalac u Vladi će zamijeniti ministar rada Marko Pavić, Nadu Murganić saborska zastupnica iz Virovitičko-podravske županije Vesna Bedeković (očito kao utjeha toj HDZ-ovoj županijskoj organizaciji za Tolušića) te Tolušića državna tajnica iz Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković. Na mjesto ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić dolazi veleposlanik RH u Berlinu Gordan Grlić Radman. Umjesto ministra Gorana Marića, koji je sam u ponedjeljak podnio ostavku, u Ministarstvo državne imovine dolazi Mario Banožić koji je vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U Ministarstvo rada na mjesto Marka Pavića, koji mijenja Žalac, dolazi Josip Aladrović, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Već od ranije se zna da će Lovru Kuščevića u Ministarstvu uprave zamijeniti Ivan Malenica, šibenski dekan i šef HDZ-ova odbora za upravu. Kako što je Večernji list i najavio, dvoje novih ministara je "upecano" iz HDZ-ova bazena stranačkih odbora, uz Malenicu i Josip Aladrović.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Plenković se u rekonstrukciji Vlade odlučio riješiti dvoje ministara aferaša (Žalac i Tolušića) svjestan da bez njihove smjene rekonstrukcija ne bi imala smisla, što su danima upozoravali i u HDZ-u, a smjenom Tolušić pokazao je da je jači od lokalnih moćnika i Tolušićeve baze u Virovitičko-podravskoj županiji. Ipak, još se ne može procijeniti kakve će probleme zbog te smjene, ali i povratka Gorana Marića i Lovre Kuščevića u Sabor, Plenković imati u parlamentarnoj većini i koliko će smijenjeni ministri (samo Žalac nema mandat) biti lojalni HDZ-u kao zastupnici. Plenković je s troje ministara koji su sami otišli, ukupno smijenio šestero ministara, a već uoči Predsjedništva čulo se da je dan ranije na tajnom sastanku užeg Predsjedništva u restoranu Baltazar dobio podršku za širu rekonstrukciju Vlade.

Tražili da što prije “prereže”

Potpredsjednici HDZ-a od Plenkovića su na sastanku u Blatazaru tražili da što prije donese odluku o smjenama, a navodno je Tolušić već tamo rekao neka Plenković ide u širu rekonstrukciju i neka smijeni i njega. Stranačkom vrhu bilo je jasno da svesti rekonstrukciju na tri ministra koji su sami otišli iz Vlade ne bi imalo smisla. Kada je riječ o novim ministrima koje je Plenković predložio, dio sugovornika ironično je komentirao kako je sve riječ o jakim ljudima s terena koji su HDZ-u nosili pobjede. U petak u 17 sati glasat će se o novim ministrima, a zastupnica Sanja Putica bit će državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja, a Nikolina Brnjac u Ministarstvu vanjskih poslova, na njeno mjesto državne tajnice u Ministarstvu prometa dolazi Josip Bilaver.

Komentara 258

Avatar Narod
Narod
00:47 18.07.2019.

Novi zalet za stranku, novi prostor za pobjkedu.

ZI
Zir
13:38 18.07.2019.

Sjecm se price prije vise godina, novinari su dva tri dana razvlacili >Luku Bebić, kako je vikoa da su se tresli prozori u saboru, lupao sakom i sl. radi svoje kceri, prijetio i sl. ,i na kaju price su ii troje novinara dobila cipelu iz VL, jedan od je Maccoccco ili kako se vec zove, imam negdje i imena ostale dvije novinarke. Luka ih je pustio dva danaa da lazu, a onda im je javno odgovorio da nije ni bio prisutan na navedenim sastancima.

WT
Wtf
23:36 17.07.2019.

Ovo je igra i ljevice i neke ekipe iz stranke koji Plenkovića svim silama žele srušiti. Ljevica udara po ministrima radi Milanovića i HNS-a koji sad se gleda opet uvaliti sdp-u na listu, ovi iz stranke buše ministre da ovi pređu poslije njima i da sruše Plenkovića iako ima vladu koja ima rezultate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije