Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Od 2016. mora se reciklirati 45% električne i elektroničke opreme

Komisija je utvrdila da Poljska i Slovenija još nisu prenijele u svoja nacionalna zakonodavstva pa ih je prijavila Sudu EU.
04. svibnja 2015. u 06:30 1 komentara 309 prikaza
Mobiteli
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Direktiva o recikliranju otpadne električne i elektroničke opreme (televizora, računala, mobitela, hladnjaka...) stupila je na snagu u veljači 2014., ali Komisija je utvrdila da Poljska i Slovenija još nisu prenijele u svoja nacionalna zakonodavstva pa ih je prijavila Sudu EU.

Potvrdi li Sud tužbu, Poljska će plaćati 71.610 eura dnevno, a Slovenija 8408 eura dnevno sve dok ne donesu zakone u skladu s direktivom.

Taj zakon EU propisuje da se do 2016. 45 posto novoprodane elektroničke opreme mora prikupljati kao odvojeni otpad (i zatim reciklirati). Cilj koji treba dosegnuti do 2019. jest 65 posto.

>> Zakon unije: Njemačkoj prijeti tužba ne prizna li diplome hrvatskih arhitekata

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    sve neke direktive. bivši sssr je bio neobična tvorevina, ali ovaj birokratski monstrum zvan eu već jako plaši. znači, dovoljno je lobiranjem doći do nekog eu komesara, i eto direktive koja ti nosi milijarde. krenula je kao dječja igra, ajmo ... prikaži još!ajmo zabraniti obične žarulje, jer gutaju energiju. a i ne proizvodimo ih u europi, i jako je mala zarada i ogromna konkurencija. ali 'štedne' su prava stvar, mi ih proizvodimo (u kini). jedino što ne valja u toj priči je da se puno više energije potroši u proizvodnji te žarulje (zato kina troši tolko ugljena), da se koriste opasne tvari (živa recimo...) a pazite, zabranili su živine žarulje, a štedne imaju živu?! natrijeve za javnu rasvjetu? manje potroše, i slabije svijetle. zanimljivo kako se svako malo direktivama stvori tržište za koje nismo ni sanjali da postoji.