Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon unije

Od 2016. mora se reciklirati 45% električne i elektroničke opreme

Mobiteli
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
04.05.2015.
u 06:30

Komisija je utvrdila da Poljska i Slovenija još nisu prenijele u svoja nacionalna zakonodavstva pa ih je prijavila Sudu EU.

Direktiva o recikliranju otpadne električne i elektroničke opreme (televizora, računala, mobitela, hladnjaka...) stupila je na snagu u veljači 2014., ali Komisija je utvrdila da Poljska i Slovenija još nisu prenijele u svoja nacionalna zakonodavstva pa ih je prijavila Sudu EU.

Potvrdi li Sud tužbu, Poljska će plaćati 71.610 eura dnevno, a Slovenija 8408 eura dnevno sve dok ne donesu zakone u skladu s direktivom.

Taj zakon EU propisuje da se do 2016. 45 posto novoprodane elektroničke opreme mora prikupljati kao odvojeni otpad (i zatim reciklirati). Cilj koji treba dosegnuti do 2019. jest 65 posto.

>> Zakon unije: Njemačkoj prijeti tužba ne prizna li diplome hrvatskih arhitekata

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
07:14 05.05.2015.

sve neke direktive. bivši sssr je bio neobična tvorevina, ali ovaj birokratski monstrum zvan eu već jako plaši. znači, dovoljno je lobiranjem doći do nekog eu komesara, i eto direktive koja ti nosi milijarde. krenula je kao dječja igra, ajmoajmo zabraniti obične žarulje, jer gutaju energiju. a i ne proizvodimo ih u europi, i jako je mala zarada i ogromna konkurencija. ali 'štedne' su prava stvar, mi ih proizvodimo (u kini). jedino što ne valja u toj priči je da se puno više energije potroši u proizvodnji te žarulje (zato kina troši tolko ugljena), da se koriste opasne tvari (živa recimo...) a pazite, zabranili su živine žarulje, a štedne imaju živu?! natrijeve za javnu rasvjetu? manje potroše, i slabije svijetle. zanimljivo kako se svako malo direktivama stvori tržište za koje nismo ni sanjali da postoji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije