Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cameron u Bruxellesu

Zahtjev Londona odbijen: François Hollande nije sklon mijenjanju temeljnog ugovora EU

British Prime Minister David Cameron (C) talks with Cyprus President Nicos Anastasiades (R) at the start of a European Union leaders summit in Brussels, December 17, 2015. EU leaders are due to discuss on the migrant crisis and Cameron's demands for refor
Foto: Reuters/PIXSELL
19.12.2015.
u 12:51

Lideri EU u britanskom zahtjevu vide diskriminaciju i narušavanje slobode kretanja radnika, jedne od velikih europskih vrijednosti

Na prvoj pravoj raspravi na najvišoj političkoj razini o zahtjevima Velike Britanije za reformom Europske unije, zahtjevima o kojima ovisi hoće li ta zemlja postati prva koja na referendumu do 2017. odlučuje izaći iz EU, britanski premijer David Cameron nije uspio uvjeriti 27 ostalih premijera i predsjednika za stolom da ga podrže u njegovu najvažnijem zahtjevu.

Nema podršku ostatka Unije

To je zahtjev za ograničavanje prava radnika koji dolaze u Veliku Britaniju iz ostatka EU, koji po Cameronovu prijedlogu ne bi prve četiri godine rada u toj zemlji imali pravo na iste radničke beneficije kao građani Velike Britanije. Mnogi u tome vide diskriminaciju i narušavanje slobode kretanja radnika, jedne od velikih europskih vrijednosti, i u raspravi iza zatvorenih vrata preksinoć na summitu EU u Bruxellesu mnogi su Cameronu rekli da ne pristaju na diskriminaciju. Cameron se složio da diskriminacije ne zaista ne može biti, no tvrdi da je još moguće pronaći neko kompromisno rješenje tog pitanja do veljače, kad se očekuje da Europsko vijeće odlučuje o toj temi.

Preksinoć se dogodila prva politička rasprava na najvišoj razini, a odluka o britanskoj reformi EU odgođena je za dva mjeseca u kojima slijedi intenzivno pregovaranje na razini vanjskopolitičkih savjetnika svakog od 28 premijera ili predsjednika. – Britanci žele znati da ovo nije nezaustavljivi EU. Žele znati da ovo nije klub sa samo jednom valutom. Žele znati da je EU organizacija koja doprinosi konkurentnosti. I žele znati da im EU ne stvara neodrživ pritisak u obliku migracija – rekao je Cameron. U izjavi nakon sastanka njemačka kancelarka Angela Merkel dala je pozitivan signal Britancima rekavši da je Njemačka spremna postići kompromis, ali i negativan signal rekavši da želi "očuvati temeljne europske principe, koji uključuju nediskriminaciju i slobodu kretanja". – Neće biti jednostavno, ali i dalje mislim da, uz dobru volju, možemo pronaći dobra rješenja – rekla je Merkel.

Merkel sklona kompromisu

Francuski predsjednik François Hollande smatra da se glavni britanski zahtjev ne može ostvariti bez promjene temeljnog ugovora EU, a on nije sklon mijenjaju tog ugovora, dok Merkel u nešto konstruktivnijem tonu tvrdi da je moguće u veljači dogovoriti promjenu ugovora koja će biti provedena i stupiti na snagu kasnije. Ne odmah, nego vjerojatnije za nekoliko godina.

Britanski novinari u Bruxellesu tvrde da je Cameron već počeo smišljati "plan B" za svoj najvažniji zahtjev, o ograničavanju beneficija stranih radnika iz EU, nakon što je shvatio da taj zahtjev u tom obliku u kojem ga je predstavio Europskom vijeću nema šanse da prođe. Cameron želi da njegove zahtjeve EU odobri u barem nekom obliku, kako bi na referendumu o članstvu Ujedinjenog Kraljevstva u EU, koji se mora održati do kraja 2017., mogao voditi kampanju za ostanak u EU jer se Unija reformirala po britanskim željama.

Ne dobije li od EU što traži, Cameron prijeti da neće voditi kampanju za ostanak i da će na referendumu Britanci izglasati izlazak iz EU.

>>Cameron zastupnicima: Odobrite zračne napade na ISIL

>>Cameron: Prava radnika imat će samo Britanci

Komentara 5

Avatar imotska115
imotska115
17:47 19.12.2015.

A gdi Vam je Zoki, dali je netko pitao njega za sugestije. Odgovor bi sigurno bio "Mi ili oni".

NI
Neovisna Istra
01:24 20.12.2015.

Britanija moraju otic iz unije....prljaju dostojanstva europe...Cijeli imetak Britanije je ustvari pljackano po cijelim svjetom....Jedno rjecu mars van!;;

Avatar Olujni
Olujni
00:45 21.12.2015.

Pa neka izadju već jednom ti Britanci, ionako nikakve koristi od njih u EU, ne žele u Eurozonu niti u Šengen niti EU radnike, ali žele sve moguće izvozne i financijske povlastice od EU, to su veliki paraziti u EU i ako hoće van treba im poželjeti sretan put u obliku svih mogućih carina i trošarina na izvoz njihove robe u EU, a oni su ionako otok koji će van EU biti jako usamljen i sa velikim padom standarda kao posljedica masovnog otpuštanja radnika koji će se dogoditi zbog nekonkuretnosti skupe britanske robe koja više neće moći za izvoz u EU. Osobno jedva čekam da izglasaju izlazak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije