Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLALI PRIOPĆENJE

Pride upozorava: 'Zagrebačkim parkovima mjesecima hara homofobna banda koja mlati i pali gejeve'

Zagreb: Dva muškarca, držeći se za ruke, prošetala centrom grada
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
13.01.2021.
u 16:14

Nije uopće rijetkost da se slučajevi nasilja i diskriminacije, pa i oni najgori, po osnovi spolne orijentacije ne prijavljuju, govore iz udruge

Novi iskazi izravnih svjedoka i napad molotovljevim koktelom na gej muškarca krajem prošle godine nedvojbeno dokazuju da već mjesecima po zagrebačkim parkovima i gej okupljalištima hara homofobna nasilnička banda, komentirala je u priopćenju nedavni incident u Maksimiru udruga Zagreb Pride.

Naime, Zagreb Prideu, službi stalne pravne podrške žrtvama nasilja i diskriminacije, javio se muškarac koji je krajem kolovoza svjedočio i djelomično spriječio napad na drugog gej muškarca kojeg su batinala dvojica palicama naoružanih muškaraca.

Taj zločin iz mržnje na gej muškarca zbio se također u jednom parku, u dijelu isto tako poznatom kao okupljalište gej muškaraca.

- Koliko nam je poznato, slučaj nije prijavljen. Nije uopće rijetkost da se slučajevi nasilja i diskriminacije, pa i oni najgori, po osnovi spolne orijentacije ne prijavljuju, i da golema većina njih ostane nezabilježena, navode i dodaju da je svjedok pokazao hrabrost i odgovornost jer je, čuvši zapomaganje i uočivši žrtvu kako bespomoćna na tlu prima teške udarce i jauče, krenuo glasno vikati i uputio se prema napadačima te uspio prekinuti napad.

Svjedok tog događaja ima i posrednih informacija, preko žrtava koje osobno poznaje, o još jednom identičnom napadu do kojega je došlo ljetos, također u Parku Maksimir. Tada su napadnuta dvojica muškaraca, prvo fizički, a potom i samozapaljivom tvari, a sve ove okolnosti prijavljene su zagrebačkoj policiji, pišu u priopćenju.

- Pozivamo i druge svjedoke ili žrtve navedenih ili sličnih napada da nam se jave. Zagreb Pride im može posredovati kod besplatnog pravnog zastupanja i pružiti direktnu podršku kao žrtvama ili svjedocima u kaznenom postupku, apeliraju iz Udruge.

Također upozoravaju da okolnosti tri zločina iz mržnje, od čega za dva postoje neposredni svjedoci, ukazuju da u najmanje dva zagrebačka javna okupljališta za gej muškarce ''operira naoružana i organizirana skupina desničarskih homofobnih bandita koji napadaju gej muškarce, pojedince i fizički slabije od sebe'' te da "sve upućuje da je riječ o serijskim, organiziranim i planiranim napadima''.

- Ovo nisu neki izolirani incidenti već teški i brutalni napadi na gej muškarce, zločini iz mržnje koji su mogli imati i fatalni ishod. Ovo su i napadi na cijelu LGBTIQ zajednicu Zagreba i Hrvatske, nezabilježeni zadnjih desetljeća. Od policije tražimo da zaštite sve javne prostore u Zagrebu koji pripadaju svim građanima. Tražimo da pronađu počinitelje ovih homofobnih napada i podnesu odgovarajuće kaznene prijave u vezi sa zločinom iz mržnje, a da se sa žrtvama i svjedocima postupa s dostojanstvom, poštovanjem i osjetljivošću, kako nalaže Direktiva 2012/29/EU, navode.

Osim toga, udruga je i mišljenja da ovakvi napadi nisu isključivi samo na homoseksualce, već i na pripadnike nacionalnih manjina.

Komentara 11

BE
berija
16:24 13.01.2021.

"desničarskih homofobnih bandita"? Koliko se ja sjećam, u socijalističkoj Jugoslaviji homoseksualnost nimalo nije bila dobrodošla, homoseksualci nisu mogli dobiti zaposlenje u školama, vrtićima, svi su tajili svoju seksualnu orijentaciju, nisu mogli pohađati vojne škole, itd, itd. Zaključujem, stoga, kako se radi o jugonostalgičarima, njihovoj djeci ili ljevičarima koji slijede nauk Karla Marxa i ne daju hrvatskim homoseksualcima mira.

Avatar rubinet
rubinet
17:11 13.01.2021.

Mene više zabrinjavaju napadači na žene. Muževi ,ljubavnici, sexualni prijestupnici... Žene trebaju zaštitu.

CV
cvetkovic
20:20 13.01.2021.

i bog stvori musko i zensko..volite se i radjajte djecu ...a oni koji to nisu sretno im bilo imaju pravo..pa neka bira ko sta zeli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije