Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politička geografija

Zagreb treba biti jedna izborna jedinica i imati 25 zastupnika

\'15.03.2010. Zagreb - Hrvatska, U europskom domu predstavljen je program nove stranke Hrvatski laburisti.Dragutin Lesar. Photo: Igor Kralj/PIXSELL\'
Igor Kralj/Pixsell
02.01.2011.
u 23:05

Da treba mijenjati Zakon o izbornim jedinicama jer birački glas ne vrijedi jednako u svim dijelovima RH, poručio je Saboru u prosincu i Ustavni sud.

Treba smanjiti broj izbornih jedinica, sa sadašnjih 10 na šest. Prvu bi činio Grad Zagreb, a ostalih pet bilo bi sastavljeno od susjednih županija pa bi se ovisno o tomu koliko u kojoj ima birača dobivao i broj saborskih mandata.

Ravnopravnost građana

Svaka jedinica više ne bi imala jednak broj zastupnika u Saboru. Najviše, po 25 zastupnika, imala bi prva, Grad Zagreb, te šesta jedinica koju bi činile Istarska, Ličko-senjska, Primorsko-goranska i Zadarska županija koje imaju najviše birača. Najmanje zastupnika davala bi druga jedinica koju čine Sisačko-moslavačka, Karlovačka i Zagrebačka županija. Prijedlog je to izmjene Zakona o izbornim jedinicama Hrvatskih laburista koji će oni nakon stanke uputiti u Sabor. Cilj im je samo jedan – učiniti građane ravnopravnima i da njihov glas jednako vrijedi.

Da to do sada nije bio slučaj, rekao je i Ustavni sud koji je lani u prosincu ustvrdio da na izborima 2007. godine težina biračkoga glasa u pojedinim jedinicama nije bila ista. Štoviše, negdje su odstupanja bila i 30 posto, što je nedopustivo s obzirom na to da svaka jedinica po sadašnjem zakonu ima pravo na isti broj zastupnika. Sud je zato i zatražio od Sabora da mijenja zakon do izbora jer bi se u suprotnom izborni rezultati mogli dovesti u pitanje.

Zašto baš sad?

– Takav stav obvezuje Sabor. No, zanimljivo je da je takvo mišljenje Ustavnog suda došlo baš sada i svakako može poslužiti premijerki kao još jedan alibi da odgodi izbore do ožujka 2012. godine jer je preporučljivo mijenjati zakon o jedinicama najkasnije godinu dana prije izbora – kaže šef laburista Dragutin Lesar.

Hoće li biti prekrajanja izbornog zemljovida, teško je reći, no Lesar ističe da je čuo kako ministar uprave Davorin Mlakar radi na tome. Da je moguća promjena izbornih jedinica, i sam je ministar potvrdio Večernjem listu još u listopadu. Jer, većina se slaže da sadašnji zakon nije dobar i da su se postojeće jedinice sastavile neprirodno, bez ikakve logike.

– Sam Zagreb bio je podijeljen u pet jedinica, da se razbije HDZ-u nesklono biračko tijelo, pa je Jarun bio u istoj jedinici s Novim Vinodolskim – podsjeća potpredsjednik laburista Nikola Vuljanović.

Slaže se da njihova izborna mapa možda neće ići na ruku nekim strankama, pretpostavlja se IDS-u i HNS-u, ali predloženih šest jedinica nije ni skrojeno da bi se nekome išlo niz dlaku.

Ključne riječi

Komentara 118

MI
miso
11:33 03.01.2011.

DEMO+KRATEO je Narodno Vladanje, najpoželjniji oblik vladavine. Veliki narodi koji iz tehničkih razloga nisu mogli neposredno glasovati u parlamentima (kod nas je to Sabor) izabirali su svoje zastupnike koji su njihovu volju dalje prenosili i iskazivali. S obzirom na iskrivljavanja te volje (demokracija se pretvorila u Partito-Kraciju) s jedne strane, i s obzirom na današnje tehničke mogućnosti, s druge strane, sada svaki građanin može jednoznačno putem kompjutera neposredno (direktno) glasovati i raspravljati u Saboru (tzv. e-Sabor). Teško odmah provedivo, znam. Zato kao prijelazni oblik predlažem da e-Sabor postane Gornji dom Hrvatskog Sabora, tako da Donji dom (sadašnji Sabor) ima prava mišljenja svojih građana. Ako bi se ta mišljenja dijametralno razilazila predsjednik bi npr. mogao stopirati takve zakone.

ZD
Zdravek
14:08 03.01.2011.

03.01.2011. u 13:26h buljibaba je napisao/la: \"Zagreb treba davati onoliko saborskih zastupnika koliko mu iznosi i udio u BDPu Hrvatske,dakle četrdeset posto.\" da li to znaci da nezaposleni, umirovljenici i studenti, nebi imali pravo glasa? jer oni ne pridoose bdp-u?? al sva ta politicka prepucavanja, a zna se da bi najpostenije bilo da je cijela drzava jedna izborna jedinica. to da neke regionalne stranke nebi radi toga upale u sabor, pa i nemoraju, zakaj bi neko ko ima lokalne interese utjecao na drzavnu politiku. lokalne stranke bi se trebale orijentirat na lokalnu politiku

DJ
DJDVGEMS
05:59 03.01.2011.

Zagreb je bil i ostal \"crveni grad\", grad lopova i birokrata. Uvek nes menjaju ali nikad promeniti. Samo papaju peneze poreznika, nis vise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije