Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLEST ZBOG ZRAKA Siščani kreću u borbu za odštetustopa oboljelih

Zagađivači na sud zbog raka pluća

hrv_rafi_tx.jpg
import
19.04.2007.
u 20:50

Tek za potrebe saborske rasprave prvi su put objavljeni usporedni podaci Registra za rak Hrvatske HZJZ-a o stopi incidencije raka pluća u Hrvatskoj, Sisačko-moslavačkoj županiji i gradu Sisku. Sada je i službeno potvrđeno da je učestalost bolesti na području te županije, a posebice Siska, osjetno iznad državnog prosjeka i u laganom porastu.

Podaci do 2004.
Iako je evidencija obra?ena tek do 2004. godine, i to je dovoljno za uočavanje odnosa i trendova. Tako je posljednje godine promatranog petogodišnjeg razdoblja u Hrvatskoj evidentirano u prosjeku 59,2 slučaja oboljenja od raka pluća na 100.000 stanovnika, u Sisačko-moslavačkoj županiji ta stopa iznosi 68,6, a u gradu Sisku čak 78,2.

S manjim odstupanjima, sličan je odnos učestalosti oboljenja i u ranijim godinama. Ovi će pokazatelji biti i jedan od čvrstih argumenata članovima sisačke Udruge oboljelih od karcinoma, koji najavljuju prve sudske tužbe. Udrugu je prije dva mjeseca utemeljila nedavno preminula Mirjana Glavnik, a već okuplja oko 300 članova.

 Tvrdimo da su oboljenja od karcinoma na sisačkom području uzrokovana onečišćenjem zraka, pa ćemo tužbama tražiti naknadu štete. Prije toga je nužno medicinskim vještačenjima potvrditi kako je riječ o vanjskim uzročnicima bolesti. Svaki član udruge sam će odlučiti o podizanju građanske tužbe. Svjesni smo da su to pionirski koraci i da će postupci dugo trajati, ali nešto moramo učiniti - rekla je dopredsjednica udruge Ankica Katuša.

Više zagađivača
Za pravnu pomoć angažiran je odvjetnički ured iz Rijeke, koji već ima iskustva u sličnim postupcima. Taj je ured zastupao i tužitelje oboljele od azbestoze u Splitu, gdje je jedna tužba već riješena pozitivno.

Ovo je složeniji postupak jer je u Sisku više zagađivača. Kada se vještaćenjem ustanovi da je uzrok bolesti vanjski zagačivač, eliminacijom će se doći do onoga protiv kojeg će se podići tužba. Udruga već ima dosta podataka, ali takvi postupci mogu trajati i desetak godina  upozorila je članove Udruge odvjetnica Dijana Kesonja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije