Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Partiji se iz klubova preselili na otvoreno: Hitna većinom dovozi tinejdžere s Jaruna, Bundeka, iz parkova...

Adolescenti s alkoholom počnu u 8. razredu, no piju li više u pandemiji
04. svibnja 2021. u 17:47 30 komentara 10064 prikaza
Zagreb: Velik broj mladih zabavlja se ispred HNK-a
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

S vrećicama punim piva, rakije, vina zapute se vikendom navečer na zagrebački Jarun, Bundek ili u obližnji park i uskoro slijedi zabava do sitnih sati uz najmanju ruku šarolik glazbeni repertoar... Klubovi u kojima su često slušali cajke zbog pandemije ne rade, kafići rijetke tinejdžere zanimaju jer maloljetnicima konobari po zakonu ne smiju poslužiti alkohol pa im je jednostavnije i jeftinije napiti se u parku. U turbulentnom vremenu adolescencije i nekoć i danas mladi su kršili pravila iz bunta, iz želje za što bržom inicijacijom u svijet odraslih, koja znači i da će mnogi među njima što prije poželjeti probati alkohol, opiti se, popušiti džoint, steći seksualna iskustva.

MNOGI SE 'LIJEČE' ČAŠICOM Posljedice pandemije u Hrvatskoj: ‘Unučići’ dižu proizvodnju, prodaja alkohola rasla i 35 posto

Prema lanjskom međunarodnom istraživanju o zdravstvenom ponašanju učenika, hrvatski adolescenti u dobi od 11, 13 i 15 godina zauzeli su 13. mjesto među 45 zemlja po ispijanju alkohola – bili su pijani dva ili više puta u životu. Je li pandemija pogoršala štetne navike tinejdžera, poput opijanja, osobito u dobi od 16 do 19 godina kada i najviše tulumare ili je njihovo opijanje sada samo vidljivije zbog zatvorenih klubova i tuluma na otvorenom, tek će naknadno pokazati istraživanja. Nenad Jakušić, pročelnik Poliklinike za dječju i adolescentnu psihijatriju zagrebačke Klaićeve bolnice, ističe da adolescenti najčešće piju u srednjoj školi, a započnu u 8. razredu osnovne škole.

Na fotografiji: Nenad Jakušić, pročelnik Poliklinike za dječju i adolescentnu psihijatriju zagrebačke Klaićeve bolnice

 | Autor : Davorin Visnjic/PIXSELL Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL 28.09.2015., Zagreb - Djecji psihijatar Nenad Jakusic iz Centra za zastitu mentalnog zdravlja djece i mladih pri Klinici za djecje bolesti Zagreb. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Cure sve češće piju

– Nama Hitna doveze tjedno od jednog do troje akutno opitih adolescenata. Posljednji dečko imao je 2,5 promila alkohola u krvi. Ali treba napomenuti da k nama u pravilu dolaze oni naivni adolescenti koji nikad prije nisu pili ili su se probali opiti pa ih je prevrnulo... Rijetko nam dolaze adolescenti koji su problematični u opijanju jer su ti već baždareni na alkohol. Za ove naivne koji su se opili pozovu Hitnu pomoć i pobjegnu prije nego što Hitna dođe pa rijetko kad doznamo s kim su sve pili. Nekad bezobrazno ostave pijanog prijatelja ili kolegu na klupi da oni ne bi bili evidentirani i odu očekujući da netko drugi pozove pomoć – govori Jakušić.

U Klaićevu bolnicu Hitna većinom dovozi tinejdžere s Jaruna, Bundeka, iz parkova, a nekad i od kuće gdje su tulumarili, a rijetkost je da ih pijane dovezu roditelji. Jakušić zamjećuje i da cure sve češće piju, obično džus votku, ali općenito, u toj dobi, kaže, mladi piju sve, vino, rakiju, pelinkovac...

FINANCIJSKA EDUKACIJA Provedeno istraživanje o financijskim navikama naših učenika: Od 125 kuna džeparca mjesečno uštede 59

– Moguće je da adolescenti više piju u pandemiji, ali opet ne drastično više. Drukčija je danas i sociološka priča s opijanjem nego prije, puno više adolescenta pije i obično piju u grupi, ali se i zaustave na vrijeme. To pijenje shvaćaju kao neku vrstu inicijacije u svijet odraslih, sve znaju o alkoholu, drogama i seksu i žele sve probati što prije – govori Jakušić.

Zagreb: Okupljanje mladih na Jarunu | Autor : Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL 27.03.2021., Zagreb - Okupljanje mladih na Jarunu. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Adolescenti koji završe kod njih najčešće nisu problematična djeca, u principu je riječ o dobroj djeci. No, ako se opijanja ponavljaju, ako djeca imaju problema u ponašanju, nakupe puno jedinica u školi, nužno je da ga stručnjaci prate i bolnica tada izvještava i nadležni Centar za socijalnu skrb. Zbog jednog ekscesnog pijanstva ne diže se panika. U Klaićevoj akutno pijane maloljetnike testiraju i na droge i rijetko se pokaže da su miješali alkohol i tablete. A ako jesu, obično, kaže Jakušić, imaju drugi problem, koji zahtijeva praćenje djeteta. Vlastu Ilišin, sociologinju i politologinju sa zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja, ne čudi opijanje mladih na zabavama na otvorenom.

Ilustracija KOME VJERUJU? Većina mladih ne prati medije i zato su slabo informirani

Ispušni ventil

– Kako se živjelo i prije pandemije, tako se nastavilo i sada, s tom razlikom što su se zabave iz noćnih klubova u kojima su mladi slušali cajke i pili preselile na otvoreno. Zaluđenost cajkama kod njih već godinama ne prestaje i naravno da cajke kao glazbeni okvir bolje idu uz više alkohola koji je sad za njih jeftiniji nego u klubovima. Pandemijski uvjeti djeluju na tjeskobu i svi pokušavaju naći način da izađu iz nje, a mladi su našli način koji se njima čini najjednostavniji i najdostupniji – zabave na otvorenom uz alkohol koji im služi kao ispušni ventil – govori Ilišin, dodajući da kod dijela mladih cajke nikad nisu uhvatile korijena.

Opijanja na otvorenom praćena su i postavljanjem fotografija i videa na Instagramu jer, kako kaže Ilišin, sve što se danas kod većine mladih događa mora biti na Instagramu jer inače kao da se nije dogodilo. Osim što kod adolescenata roditeljski utjecaj više nije tako snažan, dok je jako izražen vršnjački utjecaj, Ilišin dodaje i da je činjenica da mi kao društvo imamo priličnu toleranciju spram alkohola pa se svaka prigoda koristi za pijenje.

ČEKAJU DIJETE
Rođen u ratnom Sarajevu, odbio nastupati za Hrvatsku, a sada će oženiti zanosnu Riječanku
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • aabbcc:

    Ma ne ser te i vi ste kada ste bili mladi 10-puta više pili i svi svudgje pušili a sada vam kao ne valjaju mladi..., jer ste vi omatorili a i od korone u glavu obolili. : )

  • zionvernichter:

    Ostavite mlade na miru! Vi ste imali tu mladost i sve te popratne stvari,da ne nabrajam to sve .To ne moze i nece niko sprijeciti.Da pace ,sto se vise zabranjuje,to se bude jos vise i radilo.Pustite mlade na miru i ... prikaži još! ne kradite im te prolazne godine,koje oni moraju iskusiti,da bi vidjeli isto,sto valja ,a sto ne.Podrska mladima,stari prdonje,ne zaboravite,da ste i vi bili mladi! Sad odo na pivu ili dve,mislim,onu prvu i onu zadnju. Zivjeli,i zvjela nam mladez,na kojoj ostaje svijet.

  • jorgen:

    Od svega navedenoga - cajke su najveći porok. Jer od alkohola se drugi dan otrijezniš. Ali mentalitet koji se pokupi slušajući cajke ostaje i uništava sve civilizacijske dosege.