Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna intervencija

Za sve skuplji prijevoz dijelit će se vaučeri za gorivo

Promet
Foto: Marko Prpic/PIXSELL/Ilustracija
1/3
01.07.2022.
u 08:13

Kad su u pitanju gorivo i troškovi prijevoza, dosadašnja istraživanja pokazuju da bi takvu pomoć među prvima trebali dobiti fizički radnici

Premijer Andrej Plenković najavio je da bi na jesen Vlada mogla dijeliti vaučere za gorivo, što bi bio novi odgovor na sve skuplje troškove prijevoza. Po kojim će se kriterijima dijeliti vaučeri nije poznato, osim što je premijer spomenuo da bi se novac davao skupinama kojima je to potrebno. Smanjenjem trošarina pogoduje se svim kupcima, ali to je u osnovi najjednostavniji oblik intervencije za kojim poseže većina drugih država.

VIDEO: Vlada će dijeliti vaučere za gorivo

Kad je u pitanju gorivo i općenito troškovi prijevoza, dosadašnja istraživanja pokazuju da bi takvu pomoć među prvima trebali dobiti fizički radnici. Anketa o potrošnji kućanstava pokazuje da petina prihoda kućanstava kod fizičkih radnika odlazi upravo na troškove prijevoza, gorivo, servisiranje automobila ili trošak javnog prijevoza.

Posljednje takvo istraživanje, provedeno 2019. godine, kada je litra goriva bila oko 10 kuna, otkrilo je da hrvatske obitelji za prijevoz godišnje izdvajaju oko 15 tisuća kuna, od čega je polovica odlazila na gorivo, a drugi dio na trošak automobila ili manjim dijelom javni prijevoz. Po današnjim cijenama, to znači da za dizel ili benzin prosječna obitelj treba minimalno 10-ak tisuća kuna godišnje.

Skuplji benzin uglavnom ne pogađa najsiromašnije jer se pokazalo da 20 posto najsiromašnijih hrvatskih kućanstava – a to je znatan broj od oko 280 tisuća kućanstava – takvog troška gotovo da i nemaju jer ne putuju. Njima su najveća stavka u kućnom budžetu hrana i režijski troškovi, tako da je podjela vaučera za struju i grijanje (400 kn mjesečno) dobro pogođena mjera. Deset posto najsiromašnijih kućanstava tijekom 2019. godine za prijevoz je u cijeloj godini potrošilo oko 300 kuna, a drugih 10 posto oko 1200 kuna.

Za potrebe ovog istraživanja statističari su zaposlene podijelili na fizičke i nefizičke radnike te samozaposlene. Pokazalo se da u obiteljima fizičkih radnika na prijevoz odlazi 20 posto kućnog budžeta (moguće i zbog niže plaće ili dulje putuju na posao), nefizičkih radnika 17 posto, a samozaposlenih 15 posto. Umirovljeničke obitelji na prijevoz usmjeravaju oko 11 posto svojih izdataka.

Skuplji benzin najviše će uzeti najbogatijima, a uoči poskupljenja hrvatska je elita na prijevoz, uključujući i trošak voznog parka, godišnje izdvajala oko 50 tisuća kuna, odnosno svaku četvrtu potrošenu kunu. Obitelji iz devetog decila, odnosno obitelji koje su godišnje raspolagale s oko 140 tisuća kuna, za prijevoz su izdvajale oko 20 tisuća kuna godišnje. Sredinu su činile obitelji s godišnjom potrošnjom od 66 tisuća kuna, a kod njih je na prijevoz odlazilo oko sedam tisuća kuna godišnje.

Građani posjeduju 1,6 milijuna osobnih automobila, a tvrtke oko 200 tisuća. Broj registriranih osobnih automobila u kućanstvima je za oko 200 tisuća veći od broja kućanstava.

VIDEO Gosta nisu naljutile cijene hrane, već detalj na računu: 'Evo još jedan u nizu bisera Dalmacije'

Ključne riječi

Komentara 40

Avatar Nlnja
Nlnja
09:24 01.07.2022.

Vaučere će dobiti članovi HDZ-a.

DR
drogerasM
09:22 01.07.2022.

Nisam cuo da Madari imaju problema sa troskovima prijevoza

PE
pežo
08:57 01.07.2022.

Bravo plenkoviću i HDZ konačno ste nas većinu svojim vladanjem doveli na rub siromaštva pa bi nas sada kao pomagali i mi bi morali biti zahvalni-neće vam to proći jer vaša politika koju vodite ide na štetu vašeg naroda -- očekuje vas vruća jesen ako nas putim prije toga sve ne riješi agonije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije