Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unosni otpad

Za sanaciju u Vranjicu planirano 5,5 milijuna, Mladineo platio 69,6!

'Kako napreduju radovi na mjestu izgradnje provjerio je direktor Mladineo. Foto. Ivana Ili?'
''
24.11.2010.
u 00:40

Model izvlačenja novca: sklapali bi ugovore, a potom aneksima višestruko povećavali troškove radova.

Namještanje poslova tvrtkama Odlagalište sirovina i Cian, preplaćivanje poslova, čak i onih koji nisu nikad odrađeni, shema je prema kojoj je, doznaje Večernji list, radio uhićeni šef Fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo.

Plaće da sjede kod kuće
Kako su se dogovarali poslovi i izvlačio novac na tzv. ekoprojektima, odnosno sanaciji terena zagađena opasnim otpadom (azbestom), najbolje se iščitava na primjeru sanacije tvornice Salonita i igrališta NK Omladinac. Iako je prema studiji koju je izradio IGH sanacija igrališta trebala stajati 5,5 milijuna kuna, taj se iznos prvo popeo na 16 milijuna, da bi na kraju dosegnuo čak 69,6 milijuna kuna!

Naši izvori kažu kako je Fond, nakon što je uvidio da 5,5 milijuna kuna neće biti dovoljno, sklopio ugovor s tvrtkom Cian prema kojem je ta tvrtka dužna zaposliti četvero radnika Salonita u stečaju, a sukladno posebnom ugovoru koji je Fond zaključio sa Salonitom ostalima isplaćivati plaće da sjede kod kuće. Nakon toga Mladineo sklapa dodatak ugovoru s Cianom radi žurnog postupka sanacije odlagališta Mravnička kava i nogometnog igrališta, a u svibnju 2009., samo dva tjedna prije otvaranja igrališta, Fond Cianu u dvije rate, doznajemo, isplaćuje 43,6 milijuna kuna za izvantroškovničke radove! Naši izvori kažu kako nikome, osim Mladineu, nije jasno koje su to bile posebne okolnosti koje su zahtijevale žurnost u sklapanju ugovora i obavljanju radova.

Kada je riječ o prvoj fazi, sanaciji Salonita, ona se temelji na ugovoru iz studenog 2006. između Fonda i Salonita vrijednom 2,5 milijuna kuna. No, već u prosincu te godine sklapa se dodatak ugovoru i u igru upada i tvrtka Cian, koja izravnom pogodbom dobiva 900.000 kuna za uređenje pristupnog puta i 600.000 kuna za troškove prijevoza.

Dobili posao bez dozvola
Cian navodno nikada nije radio posao sanacije azbesta, a nema ni svoje kamione kojima bi prevozio azbest niti mehanizaciju za uređenje pristupnog puta. Zbog toga, tvrde upućeni izvori, Cian angažira kamione tvrtki Madunić i Pintar iako prema evidenciji Agencije za zaštitu okoliša te tvrtke nemaju, odnosno tada barem nisu imale, dozvole za prijevoz opasnog otpada. U ožujku 2007. sklapa se još jedan dodatak ugovoru o sanaciji Salonita od 1,5 milijuna kuna, sanacija završava u rujnu i na nju je ukupno potrošeno 14,9 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 42

PP
Pink Panter
01:25 24.11.2010.

Grozno! Istodobno, tisuće i tisuće ljudi, umirovljenika, nezaposlenih i i onih koji rade a ne dobivaju plaću, jedva vežu kraj s krajem. A ova banda u blizini Sanadera krade milijune. Pa hoće li se to jednom zaustaviti?!

SE
selomoje
07:04 24.11.2010.

Za sanaciju u Vranjicu planirano 5,5 milijuna, Mladineo platio 69,6! Tipično ADZenjarski i mafijaški.

LU
Lujo123
10:22 24.11.2010.

E moj admine - ti bi bil najsretniji kad bi mislećim ljudima mogel izbrisati njihove misli i usaditi im misli tvojih gazda. Bljuje mi se od tebe crve maleni!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije