Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kalmeta i Livaković

Za reklamni film preko Fimi medije izvukli 612.000 kuna?

Zdravko Livaković,Božidar Kalmeta
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
09.06.2015.
u 11:54

Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović žalio se na rješenje o provođenju istrage,smatrajući da nema dovoljno osnova sumnje

Božidar Kalmeta, gradonačelnik Zadra i bivši HDZ-ov ministar pomorstva, prometa i veza, koji je prošli tjedan optužen u aferi HAC-Remorker za izvlačenje najmanje 30 milijuna kuna iz HAC-a i HC-a, pod istragom je i u aferi Fimi medija. Konkretnije, sumnjiči ga se da je sa Zdravkom Livakovićem, suoptuženikom u aferi HAC-Remorker, državni proračun oštetio za 612.000 kuna. Toliko je 2007. stajala izrada propagandnog filma Prometna renesansa Hrvatske, koju je Kalmetino ministarstvo naručilo od Fimi medije, tvrtke Nevenke Jurak, a nikada ga nije prikazalo. Riječ je o filmu koji traje sedam minuta i 18 sekundi i koji počinje kadrom dječaka koji u nebo baca bumerang da bi se potom taj bumerang na karti Europe pretvorio u Hrvatsku. Te kadrove prati glas spikera koji kaže:

– Ovo je Hrvatska, nova država nastala uz velike ratne žrtve. Odvažno je krenula u izgradnju i poboljšanje prometne infrastrukture...

Film je trebao prezentirati uspjehe vlade Ive Sanadera, no iako je izrada tog spota Fimi mediji plaćena 612.000 kuna, ugovor o tome nikada nije potpisan. USKOK je istragu protiv Kalmete otvorio u svibnju ove godine smatrajući da je film preplaćen te da je poslužio kao paravan za još jedno izvlačenje novca preko Fimi medije.

Na rješenje o provođenju istrage žalio se Kalmeta, odnosno njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović. U žalbi se navodi da nema dovoljno osnova sumnje da je Kalmeta počinio to za što ga se sumnjiči. Navodi se i da je istraga pokrenuta temeljem pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Obrani je sporno i to što, kako kažu, prije rješenja o provođenju istrage istražitelji nisu razgovarali s Kalmetom, već je, tvrdi obrana, spis Fimi medije osnova za pokretanje istrage protiv Kalmete.

>>Kalmeta je uspio izbjeći privođenje, ali optužnicu ipak nije

>>Podnesena optužnica protiv Kalmete: 'Potvrdi li je sud, dajem ostavku na stranačke funkcije'

Komentara 37

FR
Franciskoo
12:52 09.06.2015.

Što je s Josipom Sapunarom? Josip Sapunar sam sjedi u Remetincu, iako je pred istražiteljima i kamerama USKOK-a izjavio kako je “oprani” državni novac predao HNS-u ministrice Pusić kako bi stranka imala dovoljno sredstava za njezine retuširane jumbo plakate na tada nadolazećim parlamentarnim izborima. Prema dostupnim medijskim napisima moglo se saznati kako se na odlično obavljenom poslu, dobrom “dečku” Sapunaru, osobno telefonski zahvalio tadašnji predsjednik HNS-a, Čačić. Na ovom primjeru pada teza o neovisnom uskok-u i vidimo kako partijski USKOK selektivno radi svoj posao!

Avatar mili99
mili99
12:58 09.06.2015.

Toliko se dugo vremena trude optuziti Kalmetu,a nikako im ne ide za rukom...To vise smijesno izgleda..

Avatar johny21
johny21
12:40 09.06.2015.

Krenula su predizborna podmetanja, ali neće im pomoći (SDP-u)!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije