Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najavljena nova pravila za izbor predsjednika RH

Za predsjedničku utrku trebat će 50.000 potpisa

Boris Mikšić
Patrik Macek/Pixsell
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
13.11.2009.
u 19:13

Kako se može čuti iz samog vrha Vlade, do sljedećih izbora Zakon o izboru predsjednika Republike Hrvatske bit će izmijenjen.

Cirkus s desecima kandidata za predsjednika Republike završava na ovim izborima. Kako se može čuti iz samog vrha Vlade, do sljedećih izbora Zakon o izboru predsjednika Republike Hrvatske bit će izmijenjen pa će, između ostaloga, za kandidaturu Državnom izbornom povjerenstvu svaki potencijalni predsjednik morati sakupiti pet puta više potpisa nego što je to sada slučaj.

Manje redikula

Umjesto 10.000, najvjerojatnije 50.000 potpisa. U Vladi pretpostavljaju da bi povećanje broja potpisa trebalo drastično srezati broj kandidata od kojih neki, svjesni da nemaju nikakve šanse, ulaze u utrku i koriste je za samopromidžbu iz tko zna kakvih razloga.

Osim Zakona o izboru, Vlada ima u planu izmijeniti i Zakon o posebnim pravima predsjednika RH poslije prestanka obnašanja dužnosti. Kako bi se izbjeglo da za petnaest godina proračun financira, primjerice, tri bivša predsjednika, prava predsjednika po odlasku s Pantovčaka smanjila bi se, no još uvijek se traži po kojem modelu.

Za razliku od dosadašnjeg zakona, rok u kome bi bivši predsjednik imao pravo na osobnog vozača, službeno vozilo, zaštitu te ured s najviše dva službenika, u Vladi su skloni slovenskom modelu po kojemu na sva ta prava bivši predsjednik ima pravo pet godina od odlaska s dužnosti.

Što se tiče sadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića koji će 18. veljače, nakon dva mandata, izaći s Pantovčaka, on će preseliti u ured u Grškovićevoj ulici u Zagrebu, u susjedstvo zgrade državne agencije Alan, koja se pak povezuje s mutnim poslovima pritvorenoga generala Vladimira Zagorca.

Novo u proračunu

Koliko će proračunskog novca iziskivati mirovina u iznosu 90 posto predsjedničke plaće te sve ono što ide u paketu s time, još uvijek nije poznato. Zna se da će ured bivšeg predsjednika biti nova stavka u proračunu te da ministar financija trenutno “kemija nešto oko iznosa”.

Prema nekim spekulacijama, u 2010. godini za bivšeg predsjednika bit će izdvojeno oko 100 tisuća eura, odnosno nešto manje od 800.000 kuna.

Ključne riječi

Komentara 13

PI
Pippo9
08:48 14.11.2009.

mislim da je to sasvim uredu..treba stani na kraj kretenima poput gotovca,alke vujice i ekipe

OB
-obrisani-
20:29 14.11.2009.

Prošli puta je ,nakon gubitka izbora,pozivao na uličnu revoluciju,rušenje svega i svačega,da bi opet osvanuo kao kandidat.Svašta.

OB
-obrisani-
23:34 13.11.2009.

Starog predsjednika poslati u kurac a ne u mirovinu, ionako ju nije pravedno zaradio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije