Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za odustajanje od smanjenja PDV-a za 1% gotovo svi

S obzirom na “nabujale” zahtjeve sindikata javnih službi koji traže veće plaće za učitelje, medicinske sestre, policiju i pravosudne policajce, očito je da će se dio novca morati usmjeriti u povećanje plaća
06. listopada 2019. u 19:09 16 komentara 1671 prikaza
Zdravko Marić i Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Odluči li premijer Andrej Plenković još jednom odgoditi ili čak odustati od izbornog obećanja o smanjenju opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, u tome će imati potporu koalicijskih partnera, većine stručnjaka, ali i sindikata. Čelnici sindikalnih središnjica već su krajem srpnja, nakon objave mjera iz četvrtog kruga porezne reforme, apelirali da se ne ide u smanjenje PDV-a, a šef Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever danas ponavlja kako bi “objeručke pozdravio” odustajanje od te mjere. Pred Vladom je, međutim, sada zadatak da preusmjeri oko dvije milijarde kuna koje bi zbog odustajanja od smanjenja opće stope ostale u državnoj blagajni, a ideje kako bi država trebala utrošiti taj novac vrlo su različite.

S obzirom na “nabujale” zahtjeve sindikata javnih službi koji traže veće plaće za učitelje, medicinske sestre, policiju i pravosudne policajce, očito je da će se dio novca morati usmjeriti u povećanje plaća. To je, uostalom, bio i “okidač” za premijerovu izjavu kako se razgovara o svemu, pa i o odustajanju od smanjenja opće stope PDV-a, no politika i sindikati u tome imaju različit pristup, a u načinu na koji bi dizali plaće razlikuju se i pojedini koalicijski partneri. HDZ, naime, zastupa stav da bi plaće trebalo povećati horizontalno svima, odnosno da treba razgovarati o podizanju osnovice za izračun plaća u državnim i javnim službama, no HNS je čvrsto uz zahtjeve učiteljskih sindikata da se plaće u prosvjeti korigiraju putem koeficijenata, i to za šest posto.

>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Znamo li kad je uistinu rođena hrvatska država

>> Optuživali su Hrvatsku čak i da je izrežirala napad na Banske dvore

>> Vrdoljak: U film General ugradio sam i patnje moga pokojnoga brata Marka

>> Jelovnik budućnosti: Crvi kao hrana

Naslovnica 7. i 8. 10. 2019. | Autor :

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • iluustrator:

  ono..kad stranka od 1% diktira prioritete i smjer hrvatskog društva i politike

 • ja-kan:

  Kompletna Plenkovićeva reforma koju predlaže je baš bezveze.

 • Avatar Asterix
  Asterix:

  A smanjiti nabujalu birokraciju, ukinuti nepotrebne agencije, izmišljena radna mjesta, smanjiti broj općina i županija koji imaju ogroman broj zaposlenih, da ne govorimo da imamo masu mladih ljudi u sumnjivim mirovinama. PDV 25%, a na bogatstvo iznad 3.800 kuna se ... prikaži još! plaća porez na dohodak po stopi od 24%. I onda pričaju o reformama.